אדישים לאדם סמית
בסקוטלנד, מולדתו של אבי הכלכלה המודרנית, אין הנצחה למורשתו או לציוני הדרך של חייו - בשל אימוץ תורתו בידי הימין במדינה הנוטה כיום לשמאל ודוחה את משנת השוק החופשי של סמית
>> ביתו של הכלכלן אדם סמית הועמד השבוע על ידי מועצת העיר אדינבורו למכירה. ברוב המדינות, אירוע שכזה היה מלווה בשלל הודעות לתקשורת.
אך לא בסקוטלנד. מודעות המפרסמות את הנכס בעיתונים המקומיים מספרות על נכס מהמאה ה-17 במחיר של יותר מ-700 אלף ליש"ט (1.4 מיליון דולר), אך אינן מציינות כי זהו הבית בו בילה אבי הכלכלה המודרנית את 12 שנותיו האחרונות, מ-1778 עד 1790.
האדישות נובעת מהפוליטיקה המודרנית בסקוטלנד יותר מאשר מבורות היסטורית. עבודתו הידועה ביותר של סמית, "עושר האומות", המתארת את יצירת ההון בכלכלה תחרותית מסחרית הנשלטת בידי היד הנעלמה של כוחות השוק, אומץ בידי הימין בסקוטלנד, הנוטה כיום לשמאל ודוחה את משנתו.
השמאלנים מעדיפים לרוב את עבודתו הגדולה האחרת של סמית - "התיאוריה של הרגשות המוסריים". היציאה נגד התאווה החומרנית "לדברים חסרי ערך בעלי שימושים טפשיים", וההשקפה כי לאדם יש עקרונות "הגורמים לו להתעניין בעושרם של אחרים" נשמעות כמעט סוציאליסטיות.
נראה שחזרה למשנה זו של סמית היא ששיכנעה את מועצת אדינבורו לאשר ב-2004 בשליטת הלייבור, תוכנית של מכון אדם סמית מלונדון להקים פסל של האדם הדגול. הבית עצמו, שאוהדי סמית רצו לשמר כמוזיאון, נחשב, לדברי סוכני נדל"ן, לבעל "פוטנציאל לפיתוח", כלומר, במגזר הפרטי יכולים לגרוף בגינו רווח נאה למדי.
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
