היתה רפורמה?
מיד לאחר סוכות תפרסם ועדת סוארי את המלצותיה בקשר למבנה הרצוי לרשות המסים. הוועדה הוקמה במאי, והיתה אמורה להגיש את מסקנותיה באוגוסט. איחור של חודשיים אינו אסון גדול, אך ההמלצות עצמן הן כבר סיפור אחר, בעייתי הרבה יותר.
הוועדה קמה על רקע דרישת העובדים לבטל את הרפורמה שביצע בנימין נתניהו בספטמבר 2003. אז הצליח נתניהו להשיג החלטת ממשלה לפיה שני אגפי המסים יאוחדו. אגף מס הכנסה ומסי מקרקעין (מס ישיר) יאוחד עם אגף המכס והמע"מ (מיסוי עקיף) לרשות אחת. כל כך הגיוני. כל כך נכון.
ביולי 2004 נכנס איתן רוב לתפקיד מנהל רשות המסים. מטרתו היתה לבצע את האיחוד, לשפר את היקף הגבייה, להילחם בהעלמות המס ולבטל כפילויות ובזבוזים. כולנו יודעים שהעלמות מס בישראל הן מכת מדינה. מערכות הגבייה חלשות, תחושת ההרתעה נמוכה, יש מצבת חובות אדירה שכמעט ולא מטופלת, ושיעור הציות בדיווח נמוך מהסטנדרט הבינלאומי. שיעור ההון השחור מגיע ל-10%-15% מהתוצר, אך שיעור הביקורת המדגמית נמוך ומערכת המיחשוב מפגרת בשנות דור אחרי המקובל במערב. את כל הרעות החולות הללו בא האיחוד לתקן.
בעבודת האיחוד הגדולה החל איתן רוב. בשלב ראשון הוא איחד את ההנהלות, אבל את השלב השני של איחוד האגפים מלמטה ומיזוג הפעילות הוא לא הספיק לבצע. בינואר 2007 החליף אותו ג'קי מצא, אך ביולי פרצה המלחמה בלבנון ובינואר 2007 התפוצצה פרשת רשות המסים. מצא ורוב נעצרו ומצא נאלץ להתפטר. תהליך האיחוד נבלם והעובדים חגגו. הם לא רצו בהתייעלות, בהקטנת מספר המחלקות, ובהקטנת מספר הסמנכ"לים והמנהלים. זה רע לקידום ורע לוועדים.
בשלב מסוים, כאשר הוועדים הבינו שיש להם עסק עם ממשלה חלשה, הם איימו בשביתה, ובמקום לעמוד מולם, החליט אברהם הירשזון להקים את ועדת סוארי. הוועדה עומדת להגיש בקרוב דו"ח שייחסל למעשה את הרפורמה. הדו"ח יותיר את רשות המסים כגוף על עם מנהל אחד, אך מתחתיו יעמדו שני משנים - אחד לגביית מס ישיר ואחד למס עקיף. זה לא צמצום ביורוקרטיה ולא חיסכון בסמנכ"לים ובמנהלים, אלא להיפך. עכשיו יהיו שלושה גופי ניהול במקום השניים שהיו בעבר והאחד שקיים כיום. גם איחוד מלמטה לא יתבצע, רק איחוד חלקי של כמה פונקציות, כמו מחשוב ומודיעין.
ועדת סוארי עומדת להרוג את הרפורמה של נתניהו. היא עומדת להיכנע ללחץ העובדים וללחץ הסמוי של הפוליטיקאים שרוצים שקט בחזית יחסי העבודה. ראוי לציין ששמואל הולנדר, נציב שירות המדינה, מתנגד להמלצות סוארי. הוא מצדד בהמשך ביצוע הרפורמה לכיוון של איחוד מלא, וכך חושב גם נציגו בוועדה, מוטי אהרוני.
ב-2004 בוצעה עבודה מקיפה לבחינת האיחוד. בכירי האגפים הגישו ניירות עמדה, ונלמדו לקחים מתהליכים דומים שנעשו בהולנד, דנמרק ואירלנד. לכולם היה ברור שאיחוד מלא ישפר את השירות לאזרח, שיתחיל לקבל טיפול אצל פקיד אחד. כולם העריכו שהאיחוד יעמיק את גביית המיסים, כך שמעלימי מס ייתפסו ויתחילו לשלם, ויהיה ניתן להוריד את שיעורי המס לאוכלוסיה כולה.
כתבות מומלצות
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
