חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
TheMarker | כללי

הסכמים בקניונים כמכשול לשינוי בעלות

לוגו הארץ
הארץ
24 באוגוסט 2007
24 באוגוסט 2007
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
לוגו הארץ
הארץ
24 באוגוסט 2007
24 באוגוסט 2007

אחת לתקופה אנו מתבשרים על רכישת רשתות קמעוניות על ידי בעלי הון או על ידי רשתות קמעוניות אחרות. מדובר בעסקות המעוררות עניין רב ושאלות כלכליות של שווי, אסטרטגיה, מגמות בשוק וכדומה. אבל מה קורה כאשר מדובר בעסקות שמשנות את מטרת העיסוק של החברה או את השליטה בה, כפי שאמור היה לקרות בעסקת גאידמק-טיב טעם? במקרה זה מעורבים שני גורמים מסורתיים: הראשון - מאזן הכוחות בין בעלי המניות; השני - הסכמה של הממונה על ההגבלים העסקיים. באחרונה נוסף להם גורם חדש יחסית: הסכמי השכירות של הרשת עם בעלי הקניונים בכל רחבי הארץ.

עיון בחוזה שכירות של מותג רשתי בקניון מגלה כי בעלי הקניון יורדים לפרטי פרטים בכל הנוגע לזהות, דרך הפעולה ומטרת השכירות של השוכר. החוזה מפורט מאוד ורחוק מלהזכיר חוזה לשכירת חנות או רשת בטבורה של עיר. זאת, משום שקיום הקניון מבוסס על מערכת היחסים בין מקבץ מאוד מחושב של עסקים, אשר כל אחד מהם אמור לתרום לרווחה הכוללת של הקניון כולו. כדי שהרעיון הזה יתגשם, יש צורך בסדר ובמשמעת מסחרית, ולכן ניתן למצוא הנהלות קניונים שמתערבות לא רק בשעות וימי הפתיחה של העסקים, שעות שינוע הסחורות, עיצוב השילוט וכו', אלא אף בטמפרטורת המיזוג בחלל הרשת, וכן בזהות בעלי המניות ובמטרת השכירות.

כך למשל, בבית המשפט נדון סכסוך בין קניון חיפה למספרה שהיתה מעוניינת במימוש אופציה להארכת השכירות לתקופה נוספת, שהקניון סירב לממשה. הנהלת הקניון טענה להפרת חיובי המספרה לשעות הפתיחה. ואכן, בית המשפט פסק, כי השוכר הפר את ההוראה בדבר שעות פתיחת המספרה והקניון היה זכאי מטעם זה לסרב להאריך את החוזה.

בקניון דרכים ביוקנעם פרץ סכסוך בין מסעדה לבין חברת הניהול, על טיב השירותים שהאחרונה מעניקה. המסעדה חדלה מלשלם דמי ניהול, וחברת הניהול ניתקה אותה, בתגובה, מרשת החשמל. בית המשפט פסק כי גם אם קיימת מחלוקת על טיב השירותים של חברת הניהול, השוכר חייב לשלם דמי ניהול אם בחוזה הניהול נכלל סעיף של ויתור על זכות קיזוז כנגד חברת הניהול. ואכן, ברוב הקניונים סעיף כזה קיים.

באמצעות חוזי שכירות מתקדמים, קובעים בעלי הקניון את תמהיל החנויות, כדי שהמאזן בין העסקים השונים לא ייפגע. כך למשל, אם תמהיל חנויות בקניון מסוים מצדיק את קיומה של חנות אופטיקה אחת, הרי שאם תצטרף חנות "לא מתוכננת", הדבר עשוי לגרום לירידה בפדיון של החנות הראשונה, לפגיעה בפדיון הכללי של הקניון ולעתים אף להפרת חוזה עם צד שלישי.

אבל לא רק. לבעלי הקניון יש אינטרס לשלוט בזהות השוכר המתקשר עמם בחוזה. כאשר השוכר הינו תאגיד, כוללים לא פעם חוזי השכירות סעיפים האוסרים או מגבילים את השוכר ביכולתו להעביר את השליטה במניות התאגיד שלו לאחר. וכך יוצא, שבעסקה של מיזוג, שכבר עברה את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, נדרשת לעתים גם הסכמת כל אחד ואחד מהקניונים בהם יש לרשת חנות בשכירות. בכוחו של סעיף זה להרים או להפיל את העסקה כולה.

בעלי המניות במותג הממוזג עשויים לגלות כי השגת אישור שכזה עשויה להיות משימה לא פשוטה, שתלויה בהסכמות בין הצדדים, וכן בעיקר בזהות הבעלים החדש. במובן זה, עד היום לא היה נהוג להתייחס ברצינות הראויה לכוח האדיר של חוזה זה. עסקת גאידמק-טיב טעם, על אף שלא הושלמה, הפנתה את תשומת הלב לנקודה הזו.

לפני כמה שנים, קניון שבעת הכוכבים ביטל חוזה שכירות בחנות המשביר לצרכן, משום שעסקת מכירת הרשת למשביר הצרכן החדש בוצעה ללא קבלת הסכמת הקניון. במקרה ההוא, להבדיל מעסקת טיב טעם, לא נקבע שינוי באופי הרשת, ולמרות זאת הקניון הפעיל את סמכותו.

מצד שני, בשוק משוכלל כמו בשוק משוכלל, חזקה המציאות העסקית מכל חוזה. לעתים יעדיפו בעלי הקניון, לאחר מיזוג אטרקטיווי במיוחד, לקבל את בעל המניות החדש בברכה, גם אם עצם מינויו של המהלך החדש מפר בברור את חוזה השכירות שלו עם הרשת.

כתבות מומלצות

קוונטום סורס. שלומית סמל, ברק דיין, עודד מלמד וגיל סמו

"זו ההחלטה הכי מפחידה שעשיתי. כשנצליח, נהיה הבסיס למהפכת המחשוב הבאה של האנושות"

בנייה בשדרות. "יש בעיר תשואות טובות יחסית להשקעה בדירה במרכז הארץ"

"נמאס מהמחירים המטורפים של המרכז. פה אני משלם 2,600 שקל על דירת גן — והכל מהטבת המס"

שיעור בבה"ד 15 . "אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד"

"לא תיארתי לעצמי שיש דבר כזה בצה"ל": בית הספר הכי טוב בישראל נמצא בכלל בגלילות

אילנית פינטו־דרור. "על פי המחקר שלי, מורות ומורים בבתי ספר אליטיסטיים מגיעים מרקע דומה לזה של התלמידים"

"ההורים שלהם משלמים אלפי שקלים בשנה - והם מסתובבים בעולם כמו בעלי בית"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
סבסטיאן סימיאטקובסקי, מנכ"ל קלרנה. בחודש שעבר דווח כי החברה מפטרת 10% מעובדיה

טרנד בשווקים? הסטארט-אפ הזה היה שווה 46 מיליארד דולר - ואז הגיעה הקריסה

בנייה בתל אביב. שוק הדיור מתקרר

מזהירים אתכם שמחירי הדירות עומדים לעלות? אל תקנו את זה

טכנובלייד, צילום מסך יוטיוב

"אם אתם רואים את זה, אני מת. השם האמיתי שלי הוא אלכס. סליחה שהתמסחרתי"

תלונה הוגשה למשטרה בצ'ילה על גניבת כספים

עובד בצ'ילה קיבל בטעות פי 300 מהמשכורת הרגילה. זה מה שהוא עשה

מתחם חיסונים של כללית בתל אביב. בתוך הארגון יש תחושה של משבר

"חותרים - ולא מגיעים לשום מקום": מאחורי הטלטלה בארגון הבריאות הגדול במדינה"חותרים וחותרים - ולא מגיעים לשום מקום": מאחורי הטלטלה בארגון הבריאות הגדול במדינה

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

רחוב חרות, רמת גן. לדברי המתווך, זוהי עסקה טובה לשני הצדדים

כללי המשחק השתנו: הדירה שנמכרה "על הנייר" - עם מלכוד

בנייני דירות בסין. המחירים יצאו משליטה - הגיע זמן לתיקון?

האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Yair Lapid

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ