הגז הטבעי: מהפכה במשק האנרגיה
כניסת הגז הטבעי למשק הישראלי היא מהפכה של ממש. הגז הטבעי צפוי לתרום במידה משמעותית לכלכלת ישראל; להפחית את עלות האנרגיה; להביא לצמצום תלותה האסטרטגית של ישראל ביבוא הנפט ומוצריו; ולהביא לצמצום משמעותי בפליטת גזי חממה ומזהמים אחרים בתהליכי הייצור השונים.
גז טבעי הוא תערובת גזים שמורכבת בעיקר ממתאן. בדומה לנפט מופק הגז הטבעי משדות תת קרקעיים. סקר שערכה רשות החשמל קבע כי הביקוש לגז הטבעי בישראל ילך ויגדל. על פי הסקר, צריכת הגז בטווח של שלוש עד חמש שנים תהיה 4.3 מיליארד מ"ק בשנה, ופוטנציאל צריכת הגז בטווח של 10 שנים יהיה 5.9 מיליארד מ"ק בשנה.
תחום הגז הטבעי מורכב משלושה מרכיבים עיקריים: אספקה, הולכה וחלוקה. האספקה כוללת הפקת גז ממאגרים תת קרקעיים, עיבודו ושינועו עד למערכת ההולכה הארצית. מסלול החתחתים שעבר פרויקט הגז מאז 95' - השנה שבה יזמו משרד האנרגיה וחברת החשמל את הקמת משק גז טבעי בישראל - עבר לשלב הבא עם חתימת ההסכם לאספקת גז מצרי באוגוסט 2005 בקהיר. כיום יש למדינת ישראל שני ספקי גז טבעי: קבוצת ים תטיס של יצחק תשובה, המספקת גז טבעי מהמאגר שמול חופי אשקלון, והשותפות הישראלית-מצרית EMG, שצפויה לספק גז מצרי החל ב-2007. ספקים נוספים צפויים להצטרף בעתיד.
כמה לקוחות פוטנציאליים כבר ממתינים לקבלת הגז הטבעי. הראשונה בהם היא חברת החשמל, שכבר החלה לקבל חלק מהגז הטבעי מקבוצת ים תטיס. חלק מהצרכנים הגדולים הם חברות שמתכוונות להקים תחנות כוח פרטיות: קבוצת דוראד, חברת מפעלי נייר חדרה וכי"ל, שצפויה להקים תחנה באזור ים המלח.
את ההולכה מתכננת חברת נתיבי גז לישראל, האחראית גם על הקמה המערכת והפעלתה. ההולכה כוללת את העברת הגז טבעי בצנרת תת קרקעית לאתרי צריכה. מצינורות ההולכה אמור הגז הטבעי לעבור לנקודות החלוקה לצרכנים קטנים יותר.
הקו היבשתי המרכזי נבנה על ידי חברת נתיבי גז במימון של 80 מיליון דולר מתקציב המדינה. התוואי עובר בין אשדוד לגזר ומשם לקריית גת ולאשקלון. הקו צפוי להתחיל לפעול ביוני 2006, וצרכניו הפוטנציאליים הם תחנות הכוח גזר וצפית של חברת החשמל, תחנות כוח פרטיות באשדוד ובאשקלון ומפעלי נשר ברמלה.
הקו היבשתי הדרומי נמצא בשלבי פיתוח ראשוניים יותר. באחרונה נחתם הסכם מימון בהיקף של 20 מיליון דולר מאוצר המדינה. את יתרת התקציב, כ-80 מיליון דולר, יספקו תמלוגים מפעילויות אחרות וגיוס מתוכנן בשוק ההון. בסוף 2007 אמור הצינור להיות מוכן לפעולה ולספק חשמל למפעלי תעשייה, כמו אינטל בקריית גת, מכתשים אגן ברמת חובב ומפעלי ים המלח.
כתבות מומלצות

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?
