ברוכים הבאים לעיר האינטרנט
פילדלפיה מובילה רשימה של 100 ערים אמריקאיות המנסות להנהיג שירות חדשני: אינטרנט אלחוטי לכל תושב בכל מקום בעיר. חברות הטלפון והכבלים מנסות לחסל את היוזמה המפתיעה, ואינן מהססות להפעיל לחצים פוליטיים ומשפטיים. בקרוב אצלנו?
ניו יורק
בעיניהם של תושבי ניו יורק, העיר פילדלפיה אינה נחשבת במיוחד. אמנם יש שם אוניברסיטה מצוינת, והמון צעירים (ובכלל זה הרבה ישראלים) משתוקקים ללמוד לתואר שני בבית הספר המעולה למינהל עסקים בוורטון, אבל מחוץ לזה פילדלפיה נחשבת לעיר מתה.
אלא שעכשיו נראה שכל זה עשוי להשתנות, לפחות במובן אחד: פילדלפיה כולה עשויה להפוך תוך כשנה לאזור מכוסה באינטרנט אלחוטי ("הוט ספוט"). ניתן יהיה להתחבר לאינטרנט מכל מקום בעיר. מהבית, מהרחוב, מהמסעדה, משכונת יוקרה או שכונת מצוקה. ההוט ספוט של פילדלפיה ישתרע על שטח של 135 מיילים רבועים. הפרויקט עתיד להיות הגדול ביותר מסוגו בארה"ב.
לעירייה, כמו בכל חברת היי-טק, יש סמנכ"ל מידע (Chief Information Officer), ושמה דיאנה נף. נף היא הרוח החיה מאחורי פרויקט האינטרנט החדשני. היא כמובן נותנת את הקרדיט לכל הפרויקט לבוס שלה, ראש עיריית פילדלפיה ג'ון סטריט, אבל אין זה סוד שהיא אחראית למהפכה של ממש.
למה בכלל אתם צריכים את זה?
נף: תראה, אנחנו עוקבים אחרי המגמות שיש בתחום הטכנולוגיה, ואנחנו מנסים לדחוף את העסקים והכלכלה בעיר הזאת. לא רק את האזורים המבוססים, אלא גם את האזורים שבהם מתגוררים אנשים ממעמדות סוציו-אקונומיים נמוכים. החיבור לאינטרנט הוא עניין קריטי בעינינו בכל מה שקשור לקדמה וטכנולוגיה. כאשר אתה בודק את הנתונים הסטטיסטיים, אתה רואה שלכ-58% מתושבי העיר יש חיבור לאינטרנט. אבל כאשר אתה בודק את הפרטים לעומק, אתה מגלה של-90% מהאנשים המבוססים יש חיבור לאינטרנט, ולעניים יותר, בעצם שליש מהעיר, בעלי הכנסות נמוכות, אין חיבור. אנחנו מדברים על 15%-10%, תלוי במיקום.
מחשב וחיבור לכל תושב
"אנחנו מנסים לדחוף את המשפחות האלה לא רק בתחום של הקשר לאינטרנט. יש לנו תוכנית לתת 10,000 מחשבים לבני משפחות מצוקה. מחשב וחיבור מהיר לאינטרנט הם כיום אלמנטים קריטיים כדי לנסות ולדחוף בני משפחות מצוקה קדימה ולתת להם הזדמנות לחיות חיים טובים יותר".
פילדלפיה אינה העיר הראשונה שמחברת את תושביה לאינטרנט. ברחבי ארה"ב, אומרת נף, יש בין 100 ל-200 ערים שחיברו את תושביהן לאינטרנט בחינם או במחיר נמוך, או שהן מתכננות לעשות זאת בעתיד. "אבל בדרך כלל מדובר ביישובים קטנים. פילדלפיה יוצאת למשימה גדולה בהרבה מכל עיר אחרת בארה"ב", אומרת נף.
נף נמצאת בעסקי ההיי-טק כבר 17 שנה. היא היתה הראשונה שהקימה אתר אינטרנט לעירייה כלשהי בארה"ב, עבור העיר פאלו אלטו, בלב עמק הסיליקון. במשך 14 שנה היא עבדה עם חברות תוכנה וחומרה בעמק הסיליקון, עד שראש העירייה סטריט חשב שהיא תוכל להרים את הפרויקט השאפתני ביותר שלו.
האמת היא שעלות הפרויקט אינה גבוהה כל כך: על פי הערכות יעלה חיבור מהיר לאינטרנט של כל העיר 15-10 מיליון דולר, סכום שאינו בשמים עבור עיר גדולה כמו פילדלפיה. מי שחושב שהאנטנות יכערו את פני העיר טועה. נף אומרת שאנטנות Wi-Fi הן קטנות יחסית, והכוונה של העירייה היא להציב אותן בראש פנסי הרחוב של העיר: "נצטרך להציב עליהם קופסה בגודל של קופסת נעליים, ומהם תצוץ אנטנה בגודל זרת. זה הכל".
מהירות ההתקשרות תהיה גבוהה. הצרכן יקבל קצב הורדה של 1 מגה-בייט לשנייה - הרבה יותר טוב ממהירות השידור שמקבלים כיום המשתמשים הקטנים מהרבה מאוד ספקיות אינטרנט. והמהירות הזאת תלך ותגבר עם הזמן, מבטיחה נף. עסקים יוכלו לקבל חיבור מהיר עוד יותר של קו T1. הם כמובן ישלמו יותר.
העיר תחובר תוך שנה
בחודשיים הקרובים אמורה העירייה לחתום על חוזה עם חברת ארת'לינק להקמת התשתית לתקשורת הסלולרית. על פי הערכות, תוך שנה תחובר העיר כולה לאינטרנט. "העיר תחובר באופן הדרגתי לאיטנרנט, כך שיהיו אזורים במרכז העיר שיחוברו בתוך כמה חודשים", מוסיפה נף.
לעיריית פילדלפיה יש גם תוכניות להפוך את האינטרנט לכלי עבודה ממדרגה ראשונה עבור העירייה. לאתר האינטרנט המתקדם של העיר יכולות של מסחר אלקטרוני, והוא מאפשר לשלם מסים ולקבל מידע ודו"חות. אפשר לבצע את כל ההליכים לאישורי בנייה באמצעות האינטרנט. העירייה, מעריכה נף, תחסוך 2 מיליון דולר בשנה על ידי העברת חלק ניכר מהפעילות שלה לאינטרנט.
בפילדלפיה פועלות שתי ספקיות אינטרנט גדולות: האחת היא חברת הטלפונים ורייזון, המספקת חיבור לאינטרנט באמצעות שירות DSL; השנייה היא חברת הכבלים קומקסט, המספקת את החיבור בכבלי הטלוויזיה. יש כמובן עוד ספקיות קטנות רבות. הספקיות אינן מרוצות מהתחרות החדשה, וכבר עכשיו הן פועלות להפחתת מחירים ושיפור השירות, כדי למנוע מעבר מנויים לתשתית האינטרנט העירונית.
למה בעצם אתם נכנסים לתחום התקשורת? בשביל זה יש חברות פרטיות.
נף: נכון, אבל עובדה היא שלחלק גדול מהאוכלוסייה שלנו אין חיבור לאינטרנט - אם משום שהוא אינו מבין את החשיבות או מפני שהשירות יקר מדי. אנחנו חושבים שקשר לאינטרנט הוא חשוב מאוד כיום, ואם אנחנו רוצים לאפשר לאנשים האלה להתרומם, אנחנו צריכים לתת להם את השירות הזה.
אנחנו מספקים שורה של שירותים, כולל מים וגז, ויש לנו בתי חולים שמיועדים בין השאר לאנשים שאין להם ביטוח רפואי.
שירות ההתחברות לאינטרנט המהיר אינו זול. אפשר לקבל חיבור לאינטרנט בכבלי טלוויזיה בכ-50 דולר בחודש. לפעמים אפשר לקבל מחירי מבצע של 30 דולר בחודש לתקופה מוגבלת. גם חברת הטלפונים גובה מחיר גבוה. המחיר המקובל היה 38 דולר, ואולם עקב ההצלחה הגדולה של חברות הכבלים, חברת הטלפונים מורידה את המחיר לשירות ה-DSL שלה ל-15 דולר בחודש - גם זה לתקופה מוגבלת. מי שרוצה חיבור אינטרנט אלחוטי יצטרך להוסיף בין 50 ל-60 דולר בחודש.
העיר פילדלפיה מתכוונת להציע את שירות ההתקשרות האלחוטי מכל מקום ב-20 דולר בחודש. מעוטי יכולת יוכלו לקבל את השירות במחיר של 10-5 דולרים בחודש. מבקרים שיגיעו לפילדלפיה יוכלו גם הם להתחבר לשירות העירוני המוזל באמצעות כרטיסי אשראי. "זה יהיה מאוד פשוט וקל", מבטיחה נף.
חברות התקשורת מחזירות מלחמה
חברות הטלפונים והכבלים אינן יושבות בשקט. הן החלו להפעיל את השדולות שלהן כדי להפעיל לחץ על המחוקקים לאשר חוקים שיגבילו את הרשויות המקומיות במתן שירותי אינטרנט.
כחלק מהמאמץ הזה אישר הסנאט של מדינת פנסילווניה חוק המגביל את הרשויות המקומיות בהענקת שירותים שכאלה. עם זאת, העיר פילדלפיה, בעקבות לחץ רב של מחוקקים ונציגי ציבור, הוצאה מתוך הקטגוריה הזאת, ותוכל להמשיך בפרויקט. כמה וכמה ערים בפנסילווניה החלו להבין את משמעות ההחלטה, והן מנסות בימים אלה להביא לביטול החוק או לשינוי חלקים ממנו, כדי שלא ימנע מהן ללכת בעקבות פילדלפיה.
ערים רבות ברחבי ארצות הברית באות ללמוד מפילדלפיה, או לפחות עוקבות אחרי הפרויקט מרחוק. אם ראשי ערים רוצים להיראות "קול" ולמשוך קהל בוחרים צעיר, במוקדם או במאוחר הם עשויים ללכת בעקבותיו של ראש העירייה סטריט, ויש המעריכים כי אפשר לצפות לכדור שלג בתחום.
חברות הטלפונים והכבלים מודעות לכך. הן אינן מסתפקות במאבק במדינת פנסילווניה. עתה הן מפעילות שדולה בקונגרס בניסיון לחוקק חוק פדרלי שיגביל עיריות במתן שירותי חיבור לאינטרנט.
גם המאבק בשטח עדיין לא הסתיים. הציפיות הן שמחירי החיבור לאינטרנט יירדו עוד יותר: חברות הכבלים והטלפונים יורידו את המחירים באופן משמעותי, ולשוק עשויים להצטרף גם שחקנים חדשים. מי שייהנה מהתהליך הזה יהיה הצרכן.
סגן נשיא ורייזון: "הרשויות צריכות לעודד אותנו"
לינק הולין, סגן נשיא למדיניות בתחום האינטרנט והטכנולוגיה בענקית הטלפוניה ורייזון, אומר כי המגזר הפרטי בארה"ב בנה רשתות בהיקף גדול מאוד בחלקים גדולים של המדינה, וכי זו צריכה להיות הדרך לאספקת שירותי אינטרנט מהיר.
הולין אינו רוצה להעלות על דל שפתיו את המלים "אני מתנגד למה שעיריית פילדלפיה עושה", אבל כל הנימוקים שהוא מעלה מכוונים להביא את השומע למסקנה שבעצם, אין סיבה שעירייה תעשה את מה שעושה עיריית פילדלפיה.
"בעיר עצמה", הוא אומר, "יש מספיק תשתית, ויש גם הרבה תחרות ואלטרנטיוות. הנה, אנחנו הורדנו עכשיו את המחיר לשירות התקשרות באמצעות DSL למחיר של 14.95 דולר בחודש. זה מחיר מצוין, שגם מעוטי יכולת יכולים להרשות לעצמם. לפני שלוש שנים המחיר היה 45-40 דולר, והנה, המחיר נהפך שווה לכל נפש. ברוב האזורים שירותי האינטרנט המהיר עובדים יפה מאוד.
"נכון שבקרב חברות הכבלים והטלפון יש התנגדות לכך שממשלות ייכנסו לתוך התחום הזה, של הענקת שירותי אינטרנט מהיר. החברות חושבות שזו צריכה להיות עבודה של המגזר הפרטי, ופועלות בקרב הרשויות המחוקקות במדינות השונות וכן ברמה הפדרלית.
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
