הדור הרביעי בסלולר
רוחב פס גדול פי 50 ושידורי טלוויזיה באיכות די.וי.די - הדור הבא עדיין רק בניסוי
הרבה לפני שמנויי סלולר ברחבי העולם התחילו לשקול את אימוצה של טכנולוגיית הדור השלישי, ענקיות הטלקום ויצרניות ציוד התקשורת כבר התחילו לדבר על הדבר הבא - טכנולוגיות הדור הרביעי.
קפיצה אחת המתוכננת להתרחש בדור הרביעי היא בקצב העברת הנתונים. רשתות הדור השלישי מאפשרות כיום, בתנאים אופטימליים, תקשורת נתונים בקצבים של 2 מגה ביט לשנייה; רשתות הדור הרביעי צפויות לספק למנוייהן תקשורת מהירה של עד 100 מגה ביט לשנייה.
ב-2001 הצהירה ענקית הטלקום היפאנית NTT כי תשיק ב-2006 שירותי דור רביעי שיאפשרו צפייה בסרטים באיכות גבוהה ובתוכניות טלוויזיה דרך מכשיר הסלולר. אלא שמאז הספיק שוק התקשורת העולמי לקרוס ולהתאושש, ותוכניותיהן של חברות הטלקום נראות אחרת כיום. רשתות הדור הרביעי מוזכרות כעת בעיקר במסגרות ניסיוניות שבהן מתגבשים הקונספטים והתקנים העתידיים של הרשתות האלה. מאז 2003 נערך בסין ניסוי בתשתיות הדור הרביעי, שנועד לקבוע סטנדרטים בתחום.
בתחילת 2003 הקימה ענקית התקשורת הגרמנית דויטשה טלקום מיזם סלולרי מן הדור הרביעי בשיתוף עם מיצובישי היפאנית, בשם מוטראן. המיזם הציג כמה מהפכות במבנה הרשת. לפי המודל שלו, רשת הדור הרביעי תפעל ללא מערכות מתגים מרכזיות ולא תזדקק לחלק ניכר מהתשתית של חברות הסלולר. המכשירים הסלולריים ינתבו ביניהם את השיחות, כפי שקורה כיום במידה מסוימת באינטרנט, והתדרים שבאמצעותם תפעל הרשת הסלולרית העתידית יהיו כאלה שאינם מחייבים רישיון - 2.4 ג'יגה-הרץ. מומחים מאמינים כי הרשת החדשה, נטולת המיתוג המרכזי, תהיה חסינה יותר מפני התמוטטות במקרה של ביקוש-יתר פתאומי.
ואם לחזור למציאות הקרובה, במארס האחרון השלימו LG אלקטרוניקס הקוריאנית ונורטל ניסוי מוצלח בשירותי סלולר של הדור הרביעי בצרפת. בניסוי הופעלו שירותי סלולר המבוססים על טכנולוגיית High Speed Downlink Packet Access) HSDPA), המאפשרת תקשורת וידיאו וצפייה בטלוויזיה תוך כדי נסיעה במכונית או ברכבת.
ה-HSDPA, הקרובה יותר לדור 3.5, איפשרה הורדת קובצי אודיו ווידיאו במהירות של 1.4 מגה ביט לשנייה, אולם הפוטנציאל האמיתי של הרשת צפוי לאפשר בעתיד העברת נתונים במהירות של עד 14 מגה ביט לשנייה. המהירות שמבטיחה טכנולוגיית HSDPA תאפשר למשתמשי הסלולר לצפות בווידיאו באיכות של DVD ולשחק במשחקי וידיאו ברזולוציה גבוהה כמו בפס הרחב הביתי.
ב-LG ונורטל אומרים כי הטכנולוגיה החדשה תדרוש השקעה מוגבלת מצד חברות הסלולר, שכן השינוי העיקרי הוא שדרוג קל יחסית של התוכנה באנטנות ה-UMTS שלהן. ואולם, הטלפונים עצמם יצטרכו לעבור שדרוג כדי להתמודד עם טכנולוגיית ה-HSDPA.
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
