הפקק המסוכן של הצפון
מי שניצל את מזג האוויר האביבי שפקד אותנו בשבועות האחרונים לטיולים בצפון, בעיקר באזור הגליל התחתון ועמק יזרעאל, לא יכול היה להימנע מהחוויה המפוקפקת של השתרכות מייגעת בדרכו לצפון או בחזרה באזור צומת המוביל, שבו נפגשים שני עורקי תנועה מרכזיים המשרתים את הצפון כולו. את החוויה המפוקפקת הזו חווים תושבי האזור מדי בוקר ומדי אחר צהריים בדרכם, ומי שיאזין לדיווחי התנועה בשעות השיא, קרוב לוודאי שישמע על הפקקים האימתניים באזור. אלפי המטיילים בסופי השבוע מרגישים את מה ש-28 אלף תושבי המועצה, ועוד רבים אחרים המתגוררים באזור, חשים על בשרם מדי יום.
בצומת המוביל מצטלבים כביש 79 מהקריות לנצרת וכביש 77 מצומת ישי לצומת גולני. שני הכבישים המובילים אל הצומת הם כבישים דו-מסלוליים ודו-סטריים חדשים יחסית, המתנקזים לצומת חד-מסלולי ה"מבורך" בלא פחות משלושה רמזורים לאורך כמה עשרות מטרים. בדיקות מקצועיות של מע"צ הוכיחו כי היכולת להעביר תנועה בנפח כזה בכביש עם נתיב אחד בכל כיוון היא אפסית.
"מסכנים חיי אדם"
ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, איתן ברושי, מכיר את הבעיה מקרוב. לדבריו, עומסי התנועה במקום נהפכו בלתי נסבלים, והם אף מסכנים חיי אדם. "תופעה שאנו עדים לה כאן מדי יום לא היתה עוברת בתל אביב אפילו יום אחד. כולם מדברים על הגליל, אבל את הכסף משקיעים במרכז", טוען ברושי.
לאחרונה כתב ברושי לשר התחבורה מאיר שטרית ולמנכ"ל משרדו בן ציון סלמן בעניין, אך טרם נענה. לטענת ברושי, צומת המוביל מנקז אליו את רוב התנועה ממרכז המדינה לצפונה ולהפך. כמו כן, הכביש מתחבר עם עורקי התנועה ממרכזי התעסוקה והתעשייה באזור. "בשנים האחרונות חל שיפור משמעותי בכבישי הצפון, וכולם מגיעים מהר יותר לפקק הגדול בצומת המוביל", הוא מציין.
כמו תמיד, הבעיה גם כאן היא כסף. על פי הערכות, הקמת מחלף מודרני שיפתור את הבעיה הקשה תעלה כ-70 מיליון שקל. לדברי ברושי, שמודע לקשיים, ניתן למצוא פתרון ביניים מיידי בעלות נמוכה הרבה יותר של כ-10 מיליון שקל. "על ידי ניתוב התנועה בצורה שונה בצומת על ידי הרחבות, ניתן לשפר מעט את המצב ולהקל במעט, אך בפירוש אין זה פתרון קבוע".
התפתחות הגליל והעמק הביאה לאזור עוד משפחות שהקימו בו את בתיהן. יישובים חדשים יחסית כמו שמשית, והרחבות ביישובים קיימים דוגמת אלון הגליל והסוללים, הגדילו את מספר כלי הרכב במקום עוד יותר. על פי הערכות משרד התחבורה, בצומת חולפים מדי יום למעלה מ-30 אלף כלי רכב בצוואר בקבוק בלתי נסבל.
מנכ"ל משרד התחבורה סלמן מכיר את הבעיה. לדבריו, העיכוב בהקמת מע"צ החדשה והתקציב המצומצם יחסית של המשרד מנע עד עתה את הטיפול בצומת. "ממש בימים אלה אנו שוקדים על תוכנית עבודה חדשה עבור מע"צ, וברגע שזו תתחיל לעבוד במלוא הקצב, הפרויקט ייכנס לקראת ביצוע. יחד עם זאת, אנחנו צריכים את התקציבים המתאימים לכך, והכתובת היא תמיד אותה כתובת, משרד האוצר", מציין סלמן.
כתבות מומלצות
המכונית הפרטית עוברת מהפכה שסוחפת את כל התעשייה
"חיים את הרגע": אוכלים במסעדות, יוצאים לבלות — וטסים לחו"ל
"הבטיחו לקדם אותי ואז הביאו מישהו מבחוץ. אם זה יקרה שוב – אתפטר"
נטישת מנהלים, חוב תופח — ותשואת חסר עמוקה: מה קורה בשיכון ובינוי?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"
