למרות ירידה בהכנסות: הרווח התפעולי של נייר חדרה זינק ב-65% ל-15 מיליון שקל
נייר חדרה ממשיכה להציג התאוששות, בחסות תוכנית ההתייעלות המאסיבית שמיושמת בחברה, שעברה מהפסד לרווח של מיליון שקל ברבעון הראשון ■ המנכ"ל גדי קוניא: "המונחים EBITDA ו-turn around הפכו להיות חזות הכל בחברה"
תוכנית ההתייעלות המאסיבית שמיושמת בנייר חדרה מאז הועברה השליטה מכלל תעשיות לקרן פימי של ישי דוידי נותנת את אותותיה. משקיעי החברה יכלו היום לנשום מעט לרווחה, לאחר שיצרנית הנייר דיווחה על מעבר לרווח נקי של מיליון שקל ברבעון הראשון של 2016, וזאת על אף קיטון בהכנסות. לאחר פרסום התוצאות, מניית נייר חדרה עברה להיסחר בעלייה של 1.5%.
"אני שמח שנייר חדרה עברה לרווח נקי על אף התנאים המאתגרים של שוק עולמי, שסובל משחיקת מחירים ומהתגברות היבוא לארץ", אמר מנכ"ל נייר חדרה, גדי קוניא. "מהלכי ההתייעלות המתמשכים שאנו מבצעים מזה חמישה רבעונים, מאפשרים לחברה להתמודד טוב יותר עם השינויים בתנאי השוק, בדחיפתה של קרן פימי. המונחים EBITDA ו-turn around הפכו להיות חזות - אין התעסקות בדברים אחרים - אך ורק שיפור תפעולי, תחרות עם העולם ושאיפה למצוינות. אלה דברים שמקבלים רוח גבית מחברה כמו פימי".
ההכנסות של נייר חדרה ברבעון הסתכמו בכ-428 מיליון שקל, קיטון של כ-5% ביחס לרבעון המקביל. עיקר הקיטון נבע מחולשה של מגזר ניירות אריזה, ממגזרי הפעילויות העיקריים של נייר חדרה, שסבל מירידה בהיקף וכמות המכירות ושחיקה של המחירים כתוצאה מהגברות התחרות. המכירות המגזריות נפלו במהלך הרבעון בכ-13% ל-122 מיליון שקל, בעוד שהרווח התפעולי נשחק במחצית לכ-9.7 מיליון שקל.
קוניא הסביר כי מגזר ניירות האריזה הושפע מירידה בביקושים למוצרי קרטון מצד חקלאים בישראל. "השנה היה חורף שחון והשוק הרוסי - שאליו מייצאים מהערבה - קרס. זה גרם לכך שעונת השיווק של התוצרת החקלאית התקצרה לאמצע פברואר במקום מארס אפריל, ולכך ששווקו פחות קרטוני אריזה במחירים נמוכים יותר בהשוואה לעבר".
במגזר הפעילות השני - מוצרי אריזה וקרטון (החברה הבת כרמל) - ההכנסות של נייר חדרה גדלו בכ-2.3% ל-131 מיליון שקל, בעוד שהרווח התפעולי המגזרי זינק ממיליון שקל ל-7.1 מיליון שקל. הגידול במכירות נבע מגידול בכמות המוצרים שנמכרו, למרות המשך שחיקת המכירים, ואילו הזינוק ברווח התפעולי נבע מהפחתת עלויות הייצור, בשל התייעלות תפעולית והקטנת עלויות שכר.
מגזר ניירות כתיבה והדפסה (4A) - מקור ה"דימום" העיקרי של נייר חדרה בשנים האחרונות - המשיך להציג חולשה. המכירות ברבעון קטנו ב-3.5% ל-137 מיליון שקל, וזאת על רקע המשך שחיקת המחירים בענף, שסובל מתחרות וזניחת הנייר לטובת אמצעים טכנולוגיים. הפחתת עלויות, בעיקר הוצאות מכירה, שיווק והנהלה, פיצתה על שחיקת המחירים, כך שההפסד התפעולי נותר יציב ברמה של כ-7 מיליון שקל.
על אף הירידה בהכנסות, נייר חדרה הצליחה לעבור ברבעון לרווח תפעולי של כ-15 מיליון שקל. מדובר בעלייה של 65% לעומת הרווח התפעולי המתואם (כלומר, לפני הכנסות חד פעמיות) ברבעון המקביל אשתקד, שבו רשמה נייר חדרה הכנסה חד פעמית בגין מכירת חלקה בחברה הבת (49%) קימברלי קלארק. השיפור ברווח התפעולי נבע בעיקר ממהלכי ההתייעלות, ובכללם הפחתת עלויות במגזר כתיבה והדפסה וצמצום בהוצאות הנהלה וכלליות.
השיפור בתוצאות ניכר גם ביתר הפרמטרים התפעוליים: ה-EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) ברבעון הראשון עמד על כ-37 מיליון שקל, בהשוואה לכ-34 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015. במקביל, החברה ייצרה עודף של 43 מיליון שקל בתזרים מפעילות שוטפת, בהשוואה לעודף של 12 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015.
הוצאות המימון ברבעון - שהעיקו על נייר חדרה באופן מסורתי - נותרו יציבות ברמה של כ-15 מיליון שקל. כתוצאה מפירעונות אג"ח והלוואות, הוצאות הריבית של החברה ירדו בכ-3 מיליון שקל, שקוזזו משערוך יתרות מט"ח בהיקף דומה. החוב הפיננסי נטו של החברה הסתכם נכון לסוף הרבעון הראשון בכ-151 מיליון שקל (מכפיל 1 על ה-EBITDA השנתי לעומת מכפיל של 12-13 בשיא המשבר בחברה). בשורה התחתונה, נייר חדרה הרוויחה ברבעון הראשון של 2016 מיליון שקל, בהשוואה לרווח נקי של כ-271 מיליון שקל, שנבע מהרווח ממכירת פעילות חוגלה-קימברלי.