מהי חברת חלום?
ומה הסיכוי שלה להגשים את חלומם של המשקיעים?
כינוי לחברה צעירה ועתירת סיכון שיש לה פוטנציאל להשיג הצלחה עצומה שתזניק את ערך המניות שלה. מניות של חברות כאלה עשויות לעלות במאות ואף אלפי אחוזים בתוך זמן קצר.
עם זאת, הסיכון שכרוך בהשקעה בחברות חלום הוא גדול. רק מעטות מהן אכן מגשימות את חלומם של המשקיעים, ורובן מסיימות את חייהן לאחר שמניותיהן מגיעות לשווי אפסי.
דוגמאות טיפוסיות לחברות חלום הן החברות המפתחות תרופות. פיתוח תרופה הוא תהליך ארוך ויקר שעשוי להימשך עשר שנים ויותר. התהליך הזה רצוף במכשולים, והוא יכול להסתיים בכישלון מסיבות שונות — בהן ניסויים שלא מוכיחים אפקטיביות, תופעות לוואי קשות שהופכות את התרופה לרעילה או בלתי שימושית, היעדר מימון להשלמת הפיתוח ובעיות בתהליכי הייצור של התרופה.
אם החברה תצלח את כל המכשולים האלה, בסוף הדרך ימתין לה פרס מיוחד — תרופה מוגנת בפטנט, ושוק של מטופלים שממתין לה ומוכן לשלם תמורתה מחיר גבוה. חברה שתגיע לקצה הדרך עם תרופה מקורית אמתית ושוק מוכח יכולה לצמוח לשווי של מיליארדי דולרים. זהו החלום של מי שמשקיעים בחברות ביומד צעירות.
דוגמאות אחרות הן שותפויות לחיפוש נפט וגז בקרקעית הים. תהליך החיפוש של אוצרות טבע הוא יקר, וכרוך בחוסר ודאות. מנהלי השותפויות צריכים לשכור אסדת קידוח במאות אלפי דולרים ליום, לשלם למומחים ויועצים רבים — ולקוות שבמעמקי הים שוכן אוצר שמחכה רק להם. המשקיעים בשותפויות נוטלים סיכון שלא יימצא בקידוחים דבר וכל כספם ירד לטמיון. ואולם אם הגז או הנפט אכן יימצאו, מחירן של יחידות ההשתתפות (שנסחרות כמו מניות) עשוי לזנק במאות אחוזים.
מרכיבים של חלום מצויים בעצם בכל חברה בורסאית — אבל הם דומיננטיים בעיקר בחברות שפועלות בתחומים אקזוטיים, מיוחדים, חדשניים או עתירי טכנולוגיה. הם כמעט חסרי משמעות בחברות שפועלות בתחומים בוגרים כמו קמעונות, בנקאות או תעשיה מסורתית.
מניותיהן של חברות חלום נוטות לעלות ולרדת בחדות — בנסיבות שלא תמיד ניתן להסבירן. לעתים מספיקה שמועה בנוגע לניסוי שהצליח בתרופה כלשהי או בנוגע לסימני נפט בקידוח כלשהו כדי להקפיץ את המחיר של מניה כזאת. לאחר זמן מה, אם יתברר שאכן מדובר בשמועה לא מבוססת או במידע לא מהותי, המניה יכולה לצלול בחזרה.
תקופות של גאות בשווקים, כשתחושת הסיכון של המשקיעים מתעמעמת ותאוות הבצע שולטת, הן כר נוח להנפקה של חברות חלום בבורסה. בתקופות כאלה קל לגייס כסף ולמכור את "סיפור החלום" למשקיעים להוטים. בתקופות שבהן הפחד גובר, או לאחר שכמה חברות חלום אחרות מכזיבות ונופלות, עלולות גם מניות חלום אחרות לצנוח.
יכולתו של חלום כזה להתגשם אינה תלויה בהכרח במצב הרוח הכללי בשוק. כך למשל, גילוי שדה הגז תמר שהשותפה העיקרית בו היא קבוצת דלק, התרחש דווקא בתקופה של שפל עמוק בשווקים, בתחילת 2009. מציאת הגז הקפיצה את מניותיהן של החברות השותפות במאגר, למרות אווירת הנכאים ששררה אז בחלקים אחרים של שוק ההון.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?
