האם אקבל כסף בחזרה מאילן בן דב?
ייתכן שכן, אבל זוהי החלטה שתלויה בהליכים משפטיים נוספים
קראתי אצלכם בעיתון באחרונה שאיש העסקים אילן בן דב החזיר לקופת טאו 52 מיליון שקל. אני מחזיק באיגרת חוב של החברה, שקרסה - האם מצבי יכול להשתפר בעקבות התשלום הזה?
זאב נ.
ייתכן שכן, אבל זוהי החלטה שתלויה בהליכים משפטיים נוספים. בוא נעשה קודם כל קצת סדר. טאו, שנשלטה על ידי בן דב, גייסה מאות מיליוני שקלים באיגרות חוב מהציבור. אלא שהחברה קרסה ב–2012 והגיעה לחדלות פירעון. היו לה אז חובות לבעלי האג"ח וכן לבנק לאומי.
במארס 2013 מונה עו"ד יוסי שגב למפרק זמני של טאו, ולאחר מכן החליף אותו עו"ד עמית אשור ממשרדו. המפרקים טוענים כי השעבודים שיש לבנק לאומי אינם תקפים, ולכן כל סכום כסף שייכנס לקופת הכינוס, צריך להגיע לכלל הנושים.
בתיק הפירוק שמתנהל אצל השופט אילן שילה קיימים כמה הליכים: הליך של המפרקים מול בנק לאומי על תוקף השעבודים, הליכים הנוגעים לתובענה שהגיש המפרק בסך 1.2 מיליארד שקל נגד בנק לאומי (שבה הוא מאשים את הבנק בהתנהלות שגרמה נזק לחברה ולנושים), והליכים למינוי חוקר שיבדוק את התנהלות הבנק בתקופות אחרות.
עו"ד קרן רייכבך סגל אחראית על מימוש נכסי טאו, והיא פועלת בין היתר למימוש אופציה שנתן בן דב לטאו לרכישה חזרה של מניות סאני מהחברה - שלטענת הבנק שועבדה לו.
ביוני קבע השופט כי על בן דב לשלם את תמורת המניות. בן דב עירער על ההחלטה הזאת לבית המשפט העליון. באחרונה הוא שילם 52 מיליון שקל לקופת הכינוס - שיוחזרו לו אם הערעור יתקבל.
הסכום ששילם בן דב יועבר לבנק לאומי כנגד התחייבות לשיפוי אם יוכרע כי הבנק לא זכאי לכספים. רק במקרה כזה יזכו הנושים הרגילים של החברה, בעיקר מחזיקי איגרות החוב, לקבל חלק ממנו חזרה.
חשוב לציין שחברות רבות מגייסות כספים הן ממשקיעי אג"ח והן מהבנקים - כשלבנקים יש לרוב ביטחונות שמקנים להם עדיפות בהחזר החוב. למי שמשקיע באיגרות חוב של חברה כדאי לברר, אם כן, מהם החובות והבטוחות שיש למלווים אחרים, שעשויים לתת להם עדיפות על פניו.