פתאום כולם רוצים את פרטנר - אבל רק קבוצה אחת שמה הצעה על השולחן
בית המשפט ידון מחר בהצעת הרכישה של פרטנר שהגישו אבי גבאי, שלמה רודב וחברת הפניקס ■ השופטת חנה פלינר תידרש להחליט אם לאשר את העסקה כפי שהוגשה, או לקבל את ההתנגדויות שהגיש חיים סבן ■ מניית פרטנר עלתה ביותר מ-30% מאז פרסום ההצעה

העסקה למכירת השליטה בפרטנר מעוררת לכאורה עניין גדול בקרב בכירים במשק בשבועות האחרונים. מאז שנודע כי אבי גבאי, שלמה רודב וחברת הפניקס גיבשו קבוצה לרכישתה של חברת התקשורת, נסקה מניית פרטנר ביותר מ-30%. לקראת הדיון שיתקיים מחר (שני) בבית המשפט המחוזי בתל אביב, המניה עלתה אתמול ב-5% נוספים, בעקבות הערכות כי מלבד קבוצה זו - יש מתעניינים נוספים בהשקעה בפרטנר.
המאבק המחודש על פרטנר מיטיב בעיקר עם חיים סבן, שמנסה בימים אלה למזער את הנזקים מהשקעתו המאכזבת בפרטנר, שאותה עזב לפני שנתיים בדיוק. בימים האחרונים הגישה קבוצת סבן התנגדויות לבית המשפט סביב העסקה. נשיא הקבוצה, אדם צ'זנוף, שהגיע אתמול לישראל, קיבל מבית המשפט אישור חריג לצאת מבידוד כדי להופיע בדיון היום, בכפוף לאישור משרד הבריאות.
סבן רכש את השליטה בפרטנר בתחילת 2013 מידי איש העסקים אילן בן־דב תמורת 1.5 מיליארד שקל. לצורך מימון העסקה לקח על עצמו סבן הלוואת מוכר מהאצ'יסון, אולם הוא לא הצליח להחזיר אותה. ב-2019, עם הירידה המתמשכת בערך חברות התקשורת, הגיעה מניית פרטנר לשפל וסבן ויתר על השליטה בה - ומניות השליטה בפרטנר הונחו על המדף.
אל כונס הנכסים שמונה מטעם בית המשפט במטרה למכור את השליטה בפרטנר, עו"ד אהוד סול, הגיעו בתקופה זו כמה פניות, אבל רובן נדחו מאחר שהמתעניינים ניסו לרכוש את השליטה בפחות מ-300 מיליון דולר, מחיר מניות השליטה.
בשנתיים שחלפו, רק שניים מהמתעניינים ברכישת פרטנר הניחו על השולחן הצעה קונקרטית: הראשונה היתה קרן אפולו האמריקאית, שבחודשים האחרונים ניהלה מו"מ על פרטנר; השנייה היא קבוצת הפניקס־רודב־גבאי, שלפני כשלושה שבועות הגישה לכונס הנכסים של החברה את הצעתה. ואולם כשהגיעה השעה לשים ערבות, אפולו, שהגישה הצעה גבוהה יותר ממחיר מניות השליטה, המשיכה לגרור רגליים. בשלב הזה נכנסה לתמונה קבוצת הפניקס־גבאי־רודב, כשהגישה הצעה עם התחייבות לשלם 300 מיליון דולר עבור 27.1% ממניות פטרנר.
- הכונס של פרטנר: "סבן ידע שיש הליך מכירה ללא מכרז - ואף שיתף פעולה"
- אם לחברות הסלולר רע כל כך, למה יש קונים לפרטנר — והאם הצרכן צריך לדאוג
ההכרעה - בשלישי
העסקה מונחת כעת לפתחה של השופטת חנה פלינר, ולאחר הדיון בשני, ביום שלישי היא תכריע אם לאשר את המכירה להפניקס־גבאי־רודב כפי שהוגשה, או לקבל את ההתנגדויות. סבן רוצה למקסם את המחיר שישולם על המניות שעליהן ויתר - ואילו הצעת הפניקס־גבאי־רודב מכסה את החוב וחותמת את הפרק של סבן בעולם התקשורת הישראלי בהפסד של 120 מיליון דולר.
ההתנגדות של קבוצת סבן נשענת על כמה טענות: הראשונה היא שעו"ד סול התחייב לעדכן את קבוצת סבן על כל מו"מ שהוא מנהל. שנית, בקבוצה טוענים שסול לא עשה את המקסימום כדי לקבל מחיר גבוה יותר. להתנגדות של סבן הצטרפה גם הכנ"רית סיגל יעקבי, בטענה כי הליך מכרז הוא המקובל בעסקות כאלה.
בתגובה להתנגדויות סבן והכנ"רית, ביום חמישי שעבר השיב סול, בשיתוף עו"ד יוסף זינגר ממשרד הרצוג פוקס נאמן, כי טענותיו של סבן לא רק שלא הוגשו לצד תצהירים שמגבים את ההתנגדות עובדתית, אלא שהוא ידע שמתנהל מו"מ עם קרן אפולו, הכיר את פרטי ההצעה וידע שהעסקה נוהלה ללא מכרז ואף שיתף מידע שהקרן ביקשה במהלך המו"מ. עוד טען סול כי משרד עורכי הדין שמייצג את קבוצת סבן בישראל, מיתר, ייצג גם את הרוכשת הפוטנציאלית אפולו במו"מ בישראל - כך שמדובר בניגוד עניינים שסבן היה מודע לו.
קבוצת סבן מיהרה להגיב בסוף השבוע, וטענה כי גם תגובת הכונס לא גובתה בתצהיר על כך שהיה ידוע לה על המו"מ מול אפולו וכי יש עסקה ללא מכרז. "הקבוצה לא שיערה שתידרש להזים טענות שווא שיועלו כלפיה. תגובת הכונס עמוסה בטענות שאין להן שחר ושמבחינתה של סבן לא היה ניתן לצפות להן, ולכן נוצר צורך חיוני להתייחס אליהן", נכתב בתגובה השנייה של סבן.
בתגובה לכך כתבה אתמול השופטת כי פניות נוספות יידונו בבית המשפט. "לא ניתנה זכות תשובה לתגובה לתשובה, ולא יהיה קץ לפינג פונג התגובות. ממילא קבוע דיון למחר בנוכחות הצדדים כולם, וניתן יהא להשלים טיעון בעל פה ככל שיידרש ובהתאם להתפתחויות", כתבה פלינר.
קבוצת הפניקס־גבאי־רודב הגישה לסול את ההצעה עם שני תנאים: על העסקה להיות מאושרת בתוך 21 יום (עד 15 בדצמבר), ובמהלך הדיון באישור העסקה, הכונס של פרטנר לא יוכל לנהל דיון עם מציעים נוספים.
כשסבן הבחין כי הצעה זו לא תיטיב עמו ותוציא אותו ברווח, הוא החל ללחוץ כדי לשבש את העסקה. ביממה האחרונה נזרקו לאוויר שמות של מתעניינים נוספים, ובכך נוצרת התחושה שיש עניין נוסף בפרטנר, שלא נבדק כהלכה, אולם בפועל, לא מדובר בהצעות קונקרטיות. בתגובתו האחרונה עד כה הסביר סול כי אם לא תאושר העסקה, הדבר יפגע בנושה האצ'יסון, והוא אף דרש שסבן יעמיד ערבויות כדי לפצות את החברה אם העסקה לא תצא לבסוף לפועל.
היתכנות גבוהה לאישור העסקה
מקורות המעורים בפרטי העסקה אמרו כי אחרי שנתיים מגיעה קבוצת משקיעים מוסדיים עם הצעה טובה ועם היתכנות גבוהה לקבל אישור. שוק התקשורת נמצא בנקודת תפנית - אחרי רפורמה שגרמה לצניחה בהכנסות חברות הסלולר. אמנם הרפורמה הביאה לתחרות בשוק, אבל השנתיים האחרונות שבהן גולן טלקום התקשתה לפרוע חובות ואקספון הגיעה לחדלות פירעון הוכיחו שרמת המחירים הנוכחית לצרכנים אינה אפשרית. המשמעות היא עליית מחירים, מה שגורם להתעניינות גדולה של משקיעים בענף.
לשם השלמת העסקה נדרש אישור מרשות התחרות וממשרד התקשורת. מה שברור הוא שבמקרה של פרטנר, שבדו"חות הרבעוניים האחרונים הציגה מעבר לרווח של 24 מיליון שקל אחרי שחצתה את רף 3 מיליון המנויים בסלולר, מדובר בחברה שמעוררת עניין רב ביחס למתחרותיה הגדולות.
כתבות מומלצות

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"אנשים חושבים לעצמם - איזה משכורות, איזה טירוף. בפועל זה רחוק מאוד מהמצב"
