לפי דו"חות הבנקים - אפשר לחזור ולחלק דיווידנדים
המפקח על הבנקים בחר בגישה שמרנית מדי כלפי הבנקים ■ לפי הדו"חות שלהם, הם הצליחו לתת אשראי במגזרים שבהם היה ביקוש, ליצור כריות בטחון הוניות, לבצע השקעות ריאליות - ועדיין נשארו עם עודפי הון משמעותיים

בתחילת השבוע הודיע המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, כי בעקבות משבר הקורונה החליט בנק ישראל להאריך בחצי שנה נוספת (עד סוף ספטמבר 2021) את מרבית ההקלות לבנקים בדרישות הון וכן בדחיות בתשלומים ללקוחות.
ההקלות האלה ניתנו בזמן שבמשק מורגשת התקדמות בקצב החיסונים נגד קורונה, נרשמת ירידה קטנה בשיעור האבטלה וירידה בשיעור הלווים - משקי בית ועסקיים - שנטלו הלוואות, ועדיין מצויים בדחייה של תשלומים מול הבנקים.
ואולם אבידן החליט כי לפחות עד תחילת הרבעון הרביעי, כלומר עד אוקטובר 2021, הבנקים לא יוכלו לחזור ולחלק דיווידנדים או לבצע רכישות עצמיות של מניותיהן – צעד שדומה במהותו לחלוקת דיווידנדים. גם לאחר אוקטובר 2021 אין ודאות שהבנקים יקבלו אישור לחלק דיווידנדים.
- מיחזרתם כבר? מיחזור המשכנתאות הגדול בהיסטוריה של ישראל יצא לדרך
- משפט אחד של יאיר אבידן הקפיץ את מניות הבנקים
חלוקת דיווידנדים, שנאסרה על הבנקים לפני כשנה, היא מהשיקולים הבולטים לתמחור מניות הבנקים - שבמהלך 2020 הפגינו ביצועי חסר מול מרבית הענפים האחרים בבורסה. בבנק ישראל הסבירו השבוע כי המשק, וכנגזר מכך הבנקים שמשקפים את תמונת הראי של הפעילות הכלכלית, עדיין נמצא בסביבה של אי ודאות גדולה, ולכן עדיף שהבנקים ישתמשו בעודפי הון שנצברו אצלם לצורך מתן אשראי למשקי בית ולעסקים.
האם המפקח על הבנקים בחר בגישה שמרנית מדי, במקום לאפשר לבנקים לשוב ולחלק דיווידנדים כבר כעת? לפי הדו"חות הכספיים השנתיים ל-2020 שפירסמו אתמול לאומי ומזרחי טפחות - התשובה לכך חיובית.
לפי הדו"חות, הבנקים הצליחו לתת אשראי במגזרים שבהם היה ביקוש (בעיקר משכנתאות ואשראי עסקי), ליצור כריות בטחון הוניות באמצעות הפרשות קבוצתיות גבוהות להפסדי אשראי, לבצע השקעות ריאליות - ועדיין נשארו עם עודפי הון משמעותיים.
כך, מהדו"חות עולה כי יחס הלימות הון (היחס בין ההון העצמי של הבנק לסך נכסי הסיכון שלו) של לאומי היה 11.87%, נכון לסוף 2020. זאת, לעומת דרישה של בנק ישראל לעמידה ביחס של 9% בתקופת משבר הקורונה ו-10% בעת שגרה. בהתחשב בכך שהונו העצמי של לאומי הוא כ-37.7 מיליארד שקל, לבנק יש עודפי הון של מיליארדי שקלים.
העודפים האלה הצטברו גם אחרי שהבנק ביצע ב-2020 הפרשות גבוהות להפסדי אשראי של כ-2.5 מיליארד שקל (כ-74% מתוך זה קבוצתיות) , הגדיל את תיק האשראי שלו בכ-5% וגם הגדיל את ההשקעות הריאליות. בנוסף לכך, מתוך תיק אשראי של כ-295 מיליארד שקל, ללאומי נותרו הלוואות שבדחייה בהיקף כספי של כ-7.5 מיליארד שקל.
גם במזרחי התמונה דומה. הבנק צמח באשראי בכ-8%, יצר כריות ביטחון באמצעות הפרשות להפסדי אשראי של כ-1.05 מיליארד שקל ועדיין סיים את 2020 עם יחס הלימות הון של 10.04% - זאת לעומת דרישה של בנק ישראל ל-8% בעת משבר הקורונה ו-9% בשגרה, כשחלק ניכר מנוטלי המשכנתאות שבדחייה חזרו לשלם.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"

"אנשים חושבים לעצמם - איזה משכורות, איזה טירוף. בפועל זה רחוק מאוד מהמצב"
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

הבוננזה נגמרה: האומה העשירה בעולם מגלה פתאום שהיא ענייה יותר
