המגדל של אקירוב צונח: אלרוב חזרה חמש שנים לאחור בתוך שבועיים
אלפרד אקירוב בנה במשך שנים את אחת מחברות הנדל"ן המעניינות ביותר בבורסה, אלרוב נדל"ן, שמשקיעה בין היתר במגורי יוקרה ובבתי מלון יקרים באירופה ובישראל ■ כעת, משבר הקורונה חתך יותר מ–2 מיליארד שקל משווייה, וגם ההשקעה בכלל ביטוח הניבה הפסד גדול

בשונה מטייקונים אחרים, כמו יצחק תשובה ושלמה אליהו, שיש להם חובות אישיים של מיליארדים, לאלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב, אין חובות אישיים. ובכל זאת, המשבר מפיל את מניית אלרוב נדל"ן בחדות, שצנחה משווי חברה של 3.7 מיליארד שקל בתחילת השנה ל–1.6 מיליארד שקל צניחה של 2 מיליארד שקל. אקירוב מחזיק ב–77% מאלרוב.
הדבר מסב לאקירוב הפסד אישי של 1.5 מיליארד שקל. גם האג"ח של אלרוב נדל"ן בהיקף של 800 מיליון שקל ספגו ירידות, והתשואות עליהן עלו עד 12.5%. תשואות אלה יקשו על החברה למחזר את חובותיה בריביות סבירות.
לאלרוב יש מאזן של 13 מיליארד שקל
אלרוב עדיין מחזיקה במאזן גדול של 13 מיליארד שקל, ויש לה מזומנים וניירות ערך בשווי של מאות מיליוני שקלים ונכסים, שמייצרים הכנסות תפעוליות נטו מהשכרה של יותר מ–300 מיליון שקל בשנה. ואולם החשיפה הגבוהה שלה למשבר הקורונה מגיעה קודם כל בגלל אחזקתה במלונות יוקרה בישראל ובאירופה — ענף שהוא אחד הנפגעים המהותיים מהמשבר. אלרוב מחזיקה במלונות מצודת דוד וממילא בירושלים, והיא הבעלים והמנהלת של מלון קונסרבטוריום באמסטרדם, מלון קפה רויאל בלונדון ומלון לוטסיה בפריז — ששוויים המצטבר מוערך במיליארדי שקלים.
בעקבות המצב החדש, אלרוב צפויה לחטוף ירידה חדה בהכנסות. גם לא ברור אם לאלרוב יהיו מספיק מזומנים ויכולת לקבל הלוואות ממוסדות פיננסיים כדי להמשיך וליישם את התוכנית האסטרטגית שלה לפעול לאיתור מלונות נוספים בערים מרכזיות במערב אירופה ובניו יורק, כדי להגיע לניהול בתי מלון בהיקף של 1,500 חדרים.
התוכניות של אקירוב להנפיק בשווייץ את הפעילות של חברת אפיק סוויס צפויות להידחות. מדובר בחברה המחזיקה ב–21 נכסים מניבים בעיקר בנדל"ן מסחרי ומשרדים, ששוויים הוערך בסוף 2019 ב–5 מיליארד שקל, והשווי הנכסי הנקי של אפיק הוערך ב–571 מיליון פרנק שווייצי (2.2 מיליארד שקל).
בנוסף, ההחלטה של אקירוב להמר על ההשקעה במניות כלל ביטוח בינתיים מתבררת כגרועה. ב–2019, ולאחר שראה כי מניית בנק לאומי שבה אלרוב החזיקה ב–2.5% הגיעה למחירים גבוהים, החליט אקירוב לממש נתח ניכר מההאחזקה בה, ובמקום זאת לרכוש מניות של כלל ביטוח, שנסחרה במחיר נמוך שגילם חצי מהונה העצמי. אלרוב שילמה 180 מיליון שקל תמורת 4.9% מכלל ביטוח. אלא שנפילה חדה של 62% בכלל ביטוח לשווי שוק של 1.3 מיליארד שקל בלבד (כולל הזרמת הון של 1.65 מיליארד שקל), הביא לכך שלאקירוב יש הפסד על הנייר של 115 מיליון שקל (65%).
באחרונה אקירוב קיבל אישור מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון להגדיל את האחזקה בכלל ביטוח לשיעור של עד 10%. אקירוב אמנם צימצם את ההשקעה בלאומי, אך נכון למועד פרסום הדו"חות הכספיים של אלרוב לרבעון שלישי של 2019, החברה החזיקה עדיין במניות לאומי בשווי של 383 מיליון שקל. בהנחה שהיא לא מכרה את המניות הללו, שוויין ירד מאז ב–100 מיליון שקל. אקירוב גם מחזיק באופן אישי במניות בנק הפועלים, שירדו מתחילת השנה ב–25%.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
