לפני ההנפקה בבורסה: לאומי מציב בנצ'מארק לשווי מניות שב"א
לאומי מוכר 10% ממניות שב"א, וירשום רווח לפני מס של 24.5 מיליון שקל ■ לאומי, הפועלים ודיסקונט ימכרו בהצעת מכר חלק עיקרי מהחזקותם בשב"א בעקבות חוק שטרום

ימים ספורים לפני הוצאת תשקיף לציבור לקראת הנפקה ראשונית של מניות שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), מדווח הבוקר (רביעי) בנק לאומי , בעל המניות הגדול בחברת שירותי הסליקה שב"א (כ-42.2%), על מכירה של 10% מהחברה לענקית הפיננסים הבינלאומית ויזה העולמית.
לאומי אמור למכור 10% משב"א תמורת 37 מיליון שקל, וירשום בעקבות זאת בדו"חותיו הכספיים רווח לפני מס של כ-24.5 מיליון שקל. זאת, מכיוון שההחזקה רשומה בספרי הבנק לפי שווי נמוך יותר מזה שלפיו התבצעה העסקה. בכך לאומי למעשה קובע בנצ'מארק (מדד ייחוס) לשווי של שב"א בהנפקה שינוע סביב 370 מיליון שקל.
את ויזה העולמית יצגו בעסקה עורכי הדין יניב אהרונוביץ', תמר קרונגרד, ורותם קורן ברנע ממשרד תדמור יובל לוי, ואילו את בנק לאומי יצגו עורכי הדין עופר חנוך, לוני בכר ורועי ריס ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק. מטעם לאומי הוביל את העסקה חנן פרידמן, ראש חטיבת אסטרטגיה ורגולציה, עם לאומי פרטנרס.
עסקת מימוש שלישית ללאומי
זו עסקת המימוש השלישית של לאומי מול גופים פיננסיים בינלאומיים בולטים. בתחילת השנה לאומי מכר 15% מלאומי ארה"ב לקרנות אנדיקוט גרופ ולאמ.אס.די קפיטל (המנהלת את נכסיו הפרטיים של המיליארדר מייקל דל) תמורת 141 מיליון דולר. לאחר מכן מכר את השליטה בחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד לקרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס, תמורת כ-2.5 מיליארד שקל ובפרמיה של 30% מעל להונה העצמי. לאומי גם צפוי לצרף בקרוב שותפים בינלאומיים לפעילות הבנק הדיגיטלי פפר בארה"ב.
מכירת מניות שב"א על ידי לאומי מתבצעת בהתאם להוראות חוק שטרום, שלפיו הבנקים לאומי, הפועלים ו דיסקונט - ששולטים כיום בשב"א - יקטינו את אחזקותיהם בחברה ב-60% בתוך ארבע שנים (עד סוף 2020), וכל אחד מהם ייוותר עם אחזקה של 10% לכל היותר. הוצאת השליטה בשב"א מידי הבנקים, תוך מתן אפשרות לשחקנים חדשים בתחום התשלומים להשתמש בתשתיות החברה, היא מיועדת להגביר את התחרות בענף.
בהתאם לכך, במסגרת ההנפקה הבנקים יפרסמו הצעת מכר בנוגע לנתחים נכבדים מהחזקותיהם בשב"א - לאחר שמשכו משב"א דיווידנדים של 175 מיליון שקל בשנה האחרונה, ועדיין נותרו בה עשרות מיליוני שקלים הראויים לחלוקה.
בנק לאומי התנגד למיזוג שב"א עם החברה האחות
שב"א, המנוהלת על ידי משה וולף, אחראית על תשתית מערכת התשלומים של ישראל: החברה מרכזת את פעילות סליקת כרטיסי האשראי, ומקשרת בין בתי העסק הסולקים לבין חברות האשראי שמנפיקות את הכרטיסים. בנוסף, שב"א מעניקה שירותים למערכות המחשוב של הבנקים ושירותי תקשורת לחברות האשראי, כך שכל הפעילות של כרטיסי האשראי זורמת דרך מחשבי החברה.
שב"א סיימה את המחצית הראשונה של 2018 עם הכנסות של 32.4 מיליון שקל - ירידה של 3.6% לעומת התקופה המקבילה ב-2017. הרווח הנקי של שב"א הסתכם במחצית הראשונה של השנה ב-7.5 מיליון שקל - ירידה של 9.7% לעומת התקופה המקבילה.
האחזקות בשב"א מתפלגות כיום באופן הבא: לאומי (42.2%), ה פועלים (34.5%), דיסקונט (20%) וה בינלאומי (3.3%). גם ל מזרחי טפחות יש זכויות בשב"א, והנהלת הבנק ביקשה בשנה האחרונה להעביר אליו חזרה את מניותיו בחברה, שהועברו לבנקים אחרים. העברת המניות ששייכות למזרחי נעשתה כאשר הבנק לא הסכים להחזיק ישירות במניות שב"א - מכיוון שהחברה עובדת גם ביום שבת.
הכוונה המקורית של בעלי המניות בשב"א היתה למזג בינה לחברה האחות שלה, מס"ב (מרכז סליקה בנקאי) - שפעילותה מתמקדת בהעברה וסליקה של משכורות והוראות קבע, וכן במתן שירותי תפעול מסוימים בתחום הגמל והפנסיה. לאומי, הפועלים ודיסקונט מחזיקים, כל אחד, ב-25% ממס"ב, ומזרחי טפחות והבינלאומי מחזיקים ב-12.5% כל אחד.
בנק הפועלים התנגד למיזוג בין שתי החברות בטענה שכיוון שחוק שטרום לא קבע כי יש למכור את אחזקות הבנקים במס"ב - אין סיבה למכור אותן. בעוד בנקים אחרים, בראשות לאומי, תמכו במיזוג בטענה כי למס"ב אין זכות קיום כחברה עצמאית. חברת גיזה זינגר אבן העריכה בעבר את שווייה הכלכלי של שב"א ומס"ב הממוזגות ב–700 מיליון שקל.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
