כל המשק סובל מכך שהרגולציה על נותני האשראי אינה אחידה
גופים הנתונים תחת רגולציה מקלה מקבלים על עצמם סיכוני יתר ■ האחדה רגולטורית תפחית את הסיכון המערכתי ותביא לתחרות הוגנת יותר

ועדת החקירה הפרלמנטרית לבחינת התנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים צפויה להתחיל בדיוניה בימים אלה. תהליך בחינה זה, שנלווה אליו חשבון נפש מערכתי, יכול לשמש הזדמנות פז להשוואת הדרישות הרגולטוריות מכל נותני האשראי המוסדי במשק, ולצמצם את הפער הרגולטורי שנוצר בשוק האשראי.
כיום, הדרישות הרגולטוריות בנוגע למתן אשראי משתנות לפי זהות הגוף נותן האשראי. בנקים, למשל, כפופים להסדרים, הגבלות וכללי רגולציה שאינם זהים לאלה המחייבים גופים מוסדיים אחרים המעמידים אשראי במשק. כך נוצר פער רגולטורי, המאפשר ללווים לקבל מגופים מסוימים בשוק ההון אשראי, שגופים אחרים אינם יכולים להעמיד להם מלכתחילה. מנקודת מבט כלכלית, וגם בהיבט של תחרות משוכללת, הדבר בעייתי, שכן הוא מביא להשפעה חיצונית על נותני האשראי, שכפופים לדרישות רגולטוריות מקלות יותר על כלל שוק ההון.
יכולתם ורצונם המוגבל של גופים מוסדיים בתמחור אשראי נדונו לא פעם. משברים שונים שחלו בשוק ההון בשנים האחרונות ופרשות חוזרות ונשנות של תספורות משמעותיות בשוק האג"ח לימדו רבות על יכולתם המוגבלת של אותם משקיעים מוסדיים לתמחר סיכונים ולהתמודד עם חדלות פירעון של לווים עסקיים גדולים וסדרתיים. למרות הביקורת המתמשכת גם על בנקים בהיבט הזה, ניכר כי בשל רגולציה הדוקה יותר ומדיניות שמרנית יותר בשנים האחרונות, כמו גם מערך גביית חובות בעייתיים מוצלח יותר — הלוואות בנקאיות הן סולידיות יותר ומסוכנות פחות.
הפער הרגולטורי שעליו אנו מצביעים קשור קשר הדוק לתופעת הסיכון המערכתי (סיסטמי) הנלווה אליו. סיכון סיסטמי הוא סיכון לשיבוש במערכת הפיננסית, הנגרם מפגמים מבניים או אחרים בה, ושהתממשותו עלולה לגרום להשלכות שליליות למשק. גופים המספקים שירות דומה כפופים למשטרי רגולציה שונים בנוגע לאותו שירות, וכתוצאה מכך הגופים הנתונים תחת משטר רגולטורי מקל מקבלים על עצמם סיכוני יתר.
בסופו של דבר, המערכת הפיננסית היא מערכת מחוברת וקשורה בקשרי גומלין של השקעה והלוואה, ולכן נפילתו של גוף שנטל סיכון עודף תפגע גם בגופים הפועלים תחת רגולציה הדוקה יותר.
במצב שבו גופים המעניקים אשראי מסוכן יותר מתחרים בפועל באותה סביבת ריבית בגופים שמרניים, הסיכון העודף יוחל על כלל המשק באופן לא יעיל.
לכן, כדי לצמצם את ההשפעות החיצוניות הנובעות מהשוני בכללי הרגולציה, יש להשוות את הכללים למתן אשראי ואת האופן שבו יש להעריך את סיכוני האשראי בין כל הגופים המוסדיים נותני האשראי בשוק ההון. האחדה זו תבטל את הפער הרגולטורי, ותביא לתחרות נכונה והוגנת יותר בין נותני אשראי המתחרים זה בזה.
ד״ר הדר יוענה ז׳בוטינסקי היא פוסט־דוקטורנטית במרכז הסייבר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, שותפה ויועצת לענייני רגולציה וחקיקה בחברת ג׳י אנד בי קונסלטינג; עו"ד אלעד מן הוא מומחה לרגולציה כלכלית והיועץ המשפטי של הצלחה — התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת (ע"ר)
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"מאלצים אותנו לשלם אחרי שכבר התמכרנו": התכסיס של גוגל מכה שנית

פתאום ההשקעות הכי חמות צונחות: נפט, סחורות, תשואות – למה זה קורה?

"הבית שלי בגד בי": תל אביבית שעוזבת אחרי שלושה עשורים מגלה מה שבר אותה

"חייתי במסיבה תמידית, אבל זה היה כלוב מזהב. עבודה חסרת משמעות"
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
פקק האוניות מול נמלי ישראל דועך והולך, ולא מהסיבות הנכונות
