ישראל נפתחת לעולם: רוכשים מ-16 מדינות ביצעו בה עסקות השנה
בחברת הייעוץ PwC סיכמו את המיזוגים והרכישות בישראל ב-2016: מספר העסקות גדל ב-25% והשווי הממוצע לעסקה היה 227 מיליון דולר

הירידה במספר העסקות של מיזוגים ורכישות שנרשמה בישראל בחמש השנים האחרונות, נבלמה: בשנה החולפת עלה מספר העסקות ב-25% ל-120 עסקות, בדומה לנתון של 2013 - כך עולה מסקירה שהכינה חברת הייעוץ PwC.
לפי PwC, סביבת הריבית הנמוכה בשילוב מאגרי המזומן של שחקנים רבים סיפקו את המנוע העיקרי לעלייה משמעותית בכמות העסקות, וזאת במיוחד לאור היחלשות אפיקי ההשקעה האלטרנטיביים, בפרט שוק ההנפקות הראשוניות (IPO), שהיה חלש השנה.
במקביל לגידול במספר העסקות, גדל גם השווי הממוצע לעסקה ב-41% לכ-227 מיליון דולר לעסקה. PwC ניטרלו מהחישוב את רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן על ידי טבע בעבור כ-39 מיליארד דולר. מאז 2012 גדל השווי הממוצע לעסקה בשיעור שנתי משוקלל של כ-39%.
אינדיקציה נוספת לבשלותו של השוק הישראלי ושל החברות אפשר לראות בגידול של מספר העסקות שהיקפן יותר מחצי מיליארד דולר - מחמש עסקות כאלה ב-2015 לשמונה עסקות השנה. גם המשקל של העסקות הקטנות שהיקפן קטן מ-100 מיליון דולר פחת. אם ב-2012 הן היוו 85% מכלל העסקות, ב-2016 הן היוו 68% בלבד.
נתון מעניין שעלה מהסקירה של PwC הוא הביזור הגיאוגרפי. ב-2016 הגיעו משקיעים זרים לישראל מ-16 מדינות, לעומת 10 מדינות בלבד בשנה שעברה. ב-2016 חלה גם ירידה במספר הרכישות של חברות ישראליות על ידי חברות אמריקאיות, מ-31 עסקות ב-2015 ל-26 השנה - כמחצית מכלל העסקות. שש עסקות עם חברות סיניות התבצעו ב-2016, לעומת ארבע בשנה שעברה.
סך ההשקעות הזרות בישראל היה השנה כ-11.1 מיליארד דולר לעומת 6.5 מיליארד דולר ב-2015 - עלייה של כ-71%. PwC הכלילה בעסקות הגדולות את מכירת פלייטיקה בעבור 4.4 מיליארד דולר, על אף שהחברה היתה כבר בבעלות של חברה אמריקאית. בחברת הייעוץ נימקו זאת בכך שליבת פעילותה של פלייטיקה היה עדיין בישראל. עסקות גדולות נוספות היו מכירת 40% מחברת אדמה (לשעבר מכתשים אגן) לכימצ'יינה ומכירת כתר פלסטיק לקרן ההשקעות BC Partners. היקפן של עסקות כתר ואדמה היה כ-1.4 מיליארד דולר לעסקה.
ואולם, השאלה המעניינת היא מה צפוי לקרות ב-2017 והאם תהיה למדיניות של הנשיא הנבחר בארה"ב, דונלד טראמפ, השפעה על העסקות העתידיות. "הצורך הבלתי־פוסק לחדש ולהתחדש, לחצים תחרותיים והכוח הצרכני צפויים להשאיר את הרכישות והמיזוגים בחזית עבור משקיעים רבים", אמרה ליאת אנזל־אביאל, שותפה וראש מחלקת העסקות ב-PwC Israel.
"עם זאת, אנו רואים השפעות שליליות על המשך המיזוגים והרכישות בעקבות המדיניות הכלכלית של טראמפ, שעתידה להחליש את הרוח הגבית למגמות של גלובליזציה - מה שעלול להשפיע על הכדאיות של קרנות וחברות אמריקאיות להשקיע בשווקים זרים. במקביל, גם השלטון הסיני דן בהטלת מגבלות על השקעות מחוץ לסין כדי לתמוך בשער היואן", הוסיפה אנזל־אביאל, שציינה כי גם הצפי שיהיו ב-2017 יותר הנפקות ראשוניות עלול להשפיע על השוק.
כתבות מומלצות

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון

בעל הבית מרוויח 15 אלף שקל ללילה - החיים של השכנים נהפכו לסיוט

"כל הגוף מרגיש מחושמל, הכל שורף וכואב": הם רצו לעצור את ההתקרחות. זה הרס להם את החיים
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
