אלי אלעזרא נסוג מרכישת טן מאליעזר פישמן
פישמן ובנק הפועלים דורשים עבור טן 250-200 מיליון שקל, ומתקשים למצוא קונה שמוכן לשלם
בנק הפועלים ואליעזר פישמן אינם מצליחים כבר יותר משנה למכור את חברת הדלק והקמעונות טן שבשליטת פישמן (82%), שעבורה הם מבקשים מחיר של 200–250 מיליון שקל (עבור 100%).
בעלי מניות מהותיים נוספים בטן הם בית ההשקעות אקסלנס (5%), וכן המייסדים ומנהליו לשעבר, רוני בירם וגיל דויטש, המחזיקים כל אחד ב–4.3% מטן. כך, ביום חמישי הודיעה אלעזרא החזקות שבשליטת אלי אלעזרא על הפסקת בדיקות נאותות לטן. אלעזרא, השולט בהכשרה ביטוח, חברת הבנייה אפרידר וחברת הליסינג אלבר, היה מעוניין לרכוש את טן כדי ליצור סינרגיה עם פעילות הרכבים והביטוח שלו, אך הוא לא הסכים לשלם את המחיר שדורשים פישמן והפועלים.
ביטול העסקה מצטרף להפסקת מגעים שניהלה משפחת נוימן בעלת שליטה בקבוצת אלון הפועלת בתחום הרכב, כשהמחיר היחסית גבוה לעומת הביצועים והצורך לבצע השקעות באיכות הסביבה, מרתיעים את הקונים הפוטנציאליים.
הפועלים מעורב במגעים מכיוון שמניות השליטה בטן משועבדות לו, והן חלק מהביטחונות כנגד חוב כולל של כ–1.5 מיליארד שקל. זאת לצד ערבות אישית של פישמן שאותה הפועלים בינתיים לא מתכוון לממש.
הפועלים מחזיק גם בשעבוד על מניותיו של פישמן ברשת הקמעונות הום סנטר (90%), והבנק גם מעורב מאוד בהסדר שהום סנטר מגבשת לפריסת חובותיה לבנקים ובעלי האג"ח של 350 מיליון שקל. זאת מתוך הערכה כי בעתיד הום סנטר תתאושש ושווייה הכלכלי, שכיום הוא שלילי, יעלה. הנחה זו כרגע נראית אופטימית למדי.
הפועלים גם מחזיק בשעבוד על 6% מחברת הנדל"ן כלכלית ירושלים בשווי שוק של 67 מיליון שקל, ועל 34% ממניות מיעוט בקבוצת ידיעות אחרונות, שספק אם ניתן יהיה למצוא קונים למניות האלו. נראה שהפועלים, אשר כבר הפריש בדו"חותיו כמיליארד שקל בגין חובותיו של פישמן, יסיים את עסקי האשראי מולו בהפסד של יותר ממיליארד שקל.
גם בנק לאומי, המנוהל בידי רקפת רוסק עמינח, החשוף לחובותיו הפרטיים של פישמן בכ–1.5 מיליארד שקל, מנסה למזער את נזקיו. על הנייר נראה שללאומי יש ביטחונות טובים יותר מאלו של הפועלים, אך בפועל בינתיים לאומי מתקשה לממש אותם במחירים שהוא דורש. כך, הבנק ממשיך בניסיונתיו לקדם עסקה למכירת מניות שליטה בכלכלית (כ–40% מתוך ה–68% שמחזיק פישמן).
המניות האלה, ששווי השוק שלהן הוא 445 מיליון שקל, הן הבטוחה המהותית שבידי לאומי. הבנק מחזיק גם בשעבוד על נדל"ן פרטי של פישמן בישראל, כמו מגרש של אופיס טקסטיל באזור (65%), על נכסים של תנופורט בשווי כמה מאות מיליוני שקלים וכן על מניות השליטה בעיתון הכלכלי "גלובס" .
בלאומי דורשים עבור המניות המשועבדות לו כ–450–500 מיליון שקל ומנגנון לאפסייד (עליית ערך עתידית). ואולם, בבנק, המעוניינים לרשום ריקוברי (הכנסות בגין גביית חובות שהופרשו בעבר) כמה שיותר גבוה בגין החוב של פישמן (הבנק הפריש כבר יותר ממיליארד שקל בגין חובותיו), מודעים למצבה הפיננסי המאתגר של כלכלית, והבנק מנסה לסגור את העסקה לפני שתחול הידרדרות נוספת. שכן החברה נושאת על גבה חוב פיננסי נטו של 3.6 מיליארד שקל לבעלי האג"ח והבנקים (מתוך זה 1.5 מיליארד שקל עד מארס 2017), והאג"ח שלה נסחרות לפי תשואות לפדיון גבוהות של עד 10%.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
