חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
TheMarker | שוק ההון

פרופ' צבי אקשטיין: "אין אפשרות מעשית להפריד את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים"

המשנה לשעבר לנגיד בנק ישראל: "הריבית האפקטיבית לעסקים קטנים ובינונוניים בישראל היא משמעותית יותר יקרה מאשר בעולם"

סיון איזסקו - פרשנות
סיון איזסקו
25 ביוני 2015
25 ביוני 2015
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
סיון איזסקו - פרשנות
סיון איזסקו
25 ביוני 2015
25 ביוני 2015

"לצערי בנק ישראל לא נותן לנו מספיק נתונים כדי לאפיין את מערכת האשראי במשק, וחשוב שיעשה זאת כי יש כאן בעיה", כך אמר הבוקר (ה') פרופ' צבי אקשטיין, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל בכנס שנערך באוניברסיטת תל אביב בנושא רפורמות לקידום התחרות במערכת הבנקאות. הכנס נערך על ידי המכון למדיניות רגולציה באוניברסיטת ת"א וגיזה זינגר אבן.

אקטשיין טען כי בישראל "הריבית האפקטיבית לעסקים קטנים ובינונוניים היא משמעותית יותר יקרה מאשר בעולם. כשאנחנו עושים השוואה בינלאומית, אנחנו רואים שסך האשראי לעסקים קטנים כאן הוא מאד מאד מאד נמוך. דבר נוסף שאנחנו רואים הוא בעיה בתמסורת בשיעורי הריבית. מאז 2011 הריבית במשק ירדה מ-3% לריבית אפסית וזה לא בא לידי ביטוי מלא בריבית לעסקים הקטנים. התמסורת באשראי עובדת בישראל מעט מאד. יש לנו בעיה באשראי".

אקשטיין ציין כי כתוצאה מרפורמת בכר, "החיסכון ברובו הולך למוסדיים אבל מי שנותן אשראי לעסקים הקטנים זה הבנקים. זה יוצר מחסור באשראי לעסקים הקטנים ובינוניים. יש צורך באיגוח. מערכת פיננסית ובנקים בתוכה, שמתפקדת ביעילות יציבות ובתחרות היא תנאי הכרחי לצמיחה במשק מודרני. הספקת אשראי בצורה יעילה לעסקים בינוניים וקטנים זה מרכיב דרמטי לצמיחת המשק. עסקים קטנים ובינוניים לא יכולים להתקיים ללא קבלת אשראי".

פרופ' צבי אקשטייןצילום: ארז חרודי- עושים צילום

בעיה נוספת עליה התריע אקשטיין היא הירידה העקבית בהיקפי האשראי למגזר העסקי. לדבריו "אנחנו רואים תופעה של התכווצות משמעותית של האשראי העסקי במשק מאז 2008. כל הירידה היא באשראי הבנקאי. האם אנחנו ממונפים מאד? לא. גם קודם לא היינו ממונפים".

אקשטיין תומך בהקמת מערכת דירוג אשראי מרכזית. לדבריו "ללא מערכת דירוג אשראי לא נוכל ליצור מערכת יעילה. צריך להקים את זה מהר וזה דבר קריטי. האיגוח זה הכלי המרכזי להעברת נכסים בין שני צדדים. האיגוח מוריד את הריביות בשלושת רבעי האחוז וזה קריטי. אם עסקים קטנים יוכלו לאג"ח הם יוכלו לקבל הלוואות יותר טובות בבנק. זה קריטי שבנק ישראל יוביל את הסדרת תחום האיגוח של תיקי אשראי של עסקים קטנים ובינוניים. ולא ניתן יהיה לעשות איגוח אם לא יהיה לנו מערכת דירוג אשראי".

בסוגיית הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים אמר אקשטיין כי "מכירת חברות כרטיסי האשראי לא תקדם את התחרות בישראל. רוב הפעילות של כרטיסי האשראי בארץ היא בסליקת תשלומים. חלקם באשראי במשק הוא קטנטן ורובו לאנשים שאין להם נכסים שאותם ניתן לשעבד. אני לא רואה איך אפשר להפריד את הבעלות אם מערכת התשלומים היא חלק מהמערכת הבנקאית. אין אפשרות מעשית להפריד את התשתיות של חברות כרטיסי האשראי מהבנקים. מי שחושב שהפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים תפתור את הבעיה לעסקים קטנים ובינוניים – שיראה לנו באופן מדויק איך ההפרדה תפתור את הבעיה".

ערן וולף מנכ"ל מימון ישיר אמר כי "אני מרגיש, על רקע פגישות שיש לנו במשרד האוצר, שהפעם הכוונה להקים מערכת דירוג אשראי היא רצינית. תהיה לזה השפעה אדירה על השוק. ברגע שלבנק יש יתרון במידע, ולגוף חוץ בנקאי יש רק מידע שלילי, מה שקורה הוא שחברה חוץ בנקאית נאלצת לדחות את מרבית הלקוחות שהיא משקיעה בשיווק כדי להביא אותם. אנחנו דוחים היום 60% מהלקוחות בשל העדר מידע. אם היתה מערכת דירוג אשראי יכולנו להציע אשראי לקהל גדול יותר של לקוחות. בגלל העדר המידע הבנקים דוחים חלק גדול מהאכגולוסייה וזו הולכת לשוק האפור. אין רציפות בריבית מי שלא מצליח לקבל אשראי בבנקים ב-13% ריבית ייקח אותה בשוק האפור בריבית של עשרות או מאות אחוזים. כאשר יהיה מידע חיובי על הלקוחות המספר הזה יצטצמם בצורה דרמטית.

יואל בן אור שמרכז את הוועדה לשיפור המערכת לשיתוף נתוני האשראי, אמר כי " הקמת מערכת דירוג אשראי מרכזית לא תפגע בבעלי הדירוג הנמוך. להפך, כולם ירוויחו ממנה. בלי מידע חיוב 40% מבקשות האשראי בעולם מאושרות. עם מידע חיובי 75% מבקשות האשראי מאושרות. זו התרומה המשעותית ביותר של מערכת דירוג אשראי. האוכלוסיות שהכי נהנות מזה הן בעלי ההכנסות הנמוכות. תוך שבועיים נפרסם את הדו"ח הסופי. משם זה יעבור לכנסת. זה תהליך שייקח זמן ואנחנו מקווים שלפחות השלב של הכנסת יעבור מהר".

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • עסקים קטנים
  • אשראי
  • ריבית
  • צבי אקשטיין

כתבות מומלצות

קציר חיטה בסוריה, יוני 2022. הקציר מגדיל את היצע החיטה, אבל החשש ממיתון מקטין את הביקוש

פתאום ההשקעות הכי חמות צונחות: נפט, סחורות, תשואות – למה זה קורה?

העיר לא זולה, אבל זה היה משתלם מכל בחינה אחרת

"הבית שלי בגד בי": תל אביבית שעוזבת אחרי שלושה עשורים מגלה מה שבר אותה

שי שרון. "הרגשתי שאני מתאמץ בעיקר בשביל שהבעלים של חברת האופנה ירוויחו יותר"

"חייתי במסיבה תמידית, אבל זה היה כלוב מזהב. עבודה חסרת משמעות"

נמל חיפה. הפקק בשנה וחצי האחרונות גרם למשק הישראלי נזק של עשרות מיליוני שקלים ביום, לפי משרד האוצר

פקק האוניות מול נמלי ישראל דועך והולך, ולא מהסיבות הנכונות

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
פלייסטיישן. ברבעון השלישי של 2020 זינקו פי ארבעה המכירות של פלייסטיישן 5

בשנתיים של עבודה מהבית זינק שווי התעשייה הזו. עכשיו היא מתמודדת עם נטישת משתמשים

ירדן תושבת במתחם רובינשטיין, שכונת נווה עוזי ברעננה

בשכונה אחת ברעננה הרבה פחות מודאגים מעליית מחירי השכירות

מטוס של אל על. על רקע הסכסוך היום כבר בוטלו ארבע טיסות: לוורשה, לציריך, לרומא ולפרנקפורט

מבטלת קווים: אל על תפסיק לטוס לשלושה יעדים

גילי רענן. "לבנות חברות טובות ומובילות עולה הרבה כסף"

"לגייס בשווי נמוך יותר? בגלל הגישה הזאת לא קמו פה חברות גדולות"

מנכ"ל טסלה אילון מאסק: "הדאגה הגדולה ביותר שלנו היא איך נשמור על פעילות המפעלים כדי שנוכל לשלם לאנשים ולא לפשוט רגל"

הצרות של מאסק: "המפעלים החדשים שורפים כסף בטירוף"

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי
4 חברות בחזית ענף האנרגיה הנקייה

4 חברות בחזית ענף האנרגיה הנקייה

תוכן שיווקי
4 מאפיינים של חברות בורסאיות ישראליות שנשלטות על ידי משפחות

4 מאפיינים של חברות בורסאיות ישראליות שנשלטות על ידי משפחות

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

"מבחוץ זה נראה סקסי ומגניב, אבל כשנכנסים פנימה מתברר שזאת עבודה קשה והיא חייבת להיות מדויקת"

"אפשר להרוויח 30-20 אלף שקל בחודש מעבר למשכורת": איזה עסק הכי רווחי - פלאפל, פיצה, סושי או שווארמה?

עורכי דין שפרשו מהמקצוע. ״הדור שלנו מחפש מהר, קצר, ענייני, ומבקש שיהיו לו דברים נוספים בחיים, לא רק עבודה"

"הדור הזה עובר בקלות בין עבודות - ומשאיר מאחור את משרדי עריכת הדין"

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • Israel - Iran revenge
  • Disney+ what to watch

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ