בוטלה עסקת וודסייד-לווייתן; "מעדיפים לייצא גז בצנרת למדינות שכנות ולא למזרח"
וודסייד ונובל אנרג'י הודיעו הלילה על ביטול הסכם ההבנות ■ השותפות בלווייתן צפויות כעת לפעול לקידום אופציית היצוא האזוריות - למצרים, ירדן, קפריסין וטורקיה ■ נובל אנרג'י צופה כי הפקת הגז מהמאגר תחל ב-2017
חודשיים לאחר מועד החתימה על הסכם השותפות, וודסייד מחליטה לסגת סופית מ"עסקת לווייתן". נובל אנרג'י – השותפה במאגר לווייתן ביחד עם דלק קידוחים, אבנר ורציו - הודיעה הבוקר (ד') על ביטול הסכם העקרונות שנחתם עם וודסייד על רקע מחלוקת בעניין פיתוח המאגר. בעוד שהשותפות העדיפו לקדם כבר עתה יצוא למדינות באיזור, וודסייד העדיפה לקדם תחילה פרויקט של הנזלת גז וייצואו למזרח.
כפי שנחשף לפני כחודש ב-TheMarker, בין וודסייד לבין שותפותיה העתידיות למאגר, ובראשן קבוצת דלק של יצחק תשובה, התגלעה מחלוקת קשה. זאת, בעוד שהשותפות לוחצות לייצוא אזורי מהיר יחסית של הגז מהמאגר, ואילו שוודסייד לוחצת על יצוא הגז לשוקי אסיה באמצעות הנזלתו (LNG). בשבוע שעבר הכחישו "מכל וכל" בדלק קידוחים ובאבנר את פניית TheMarker, לפיה וודסייד מבקשת לפתוח את ההסכם שנחתם עם השותפויות.
וודסייד התעניינה בפרויקט לווייתן כדי למנף את יכולותיה בתחום הנזלת הגז (בעיקר על גבי מתקנים צפים - FLNG), ולצורך שירות לקוחותיה במזרח הרחוק. לעומתה, השותפות הישראליות בלווייתן מעוניינות ביצוא גז מהיר ככל הניתן ובהשקעה הונית נמוכה. בשל כך, דחפה דלק ליצוא הגז בצינור לדרום טורקיה ולמתקני ההנזלה המושבתים בצפון מצרים. זאת, כשהיא מתכננת למכור את הגז בפי הבאר - ומטילה את סיכוני הצנרת על הלקוחות.
לפיכך, חתירת דלק לחתימה על חוזים מהירים מול לקוחות טורקים או מול BG - בעלי אחד מתקני היצוא במצרים - הפחיתה מאטרקטיביות העסקה עבור האוסטרלים, וגרמה למתיחות הפנימית בין הצדדים. זאת, בעוד שהאוסטרלים טענו כי אין למהר בחתימה על הסכמים אלה, ולא האמינו ביציבותם לאורך זמן.
- עם כל הכבוד לדרישות וודסייד - איפה דרישות המדינה?
- תשובה על ביטול עסקת וודסייד: "ממשיכים במרץ בפיתוח לווייתן"
בחודש שעבר דיווחה ענקית האנרגיה הטורקית טורקאש כי החלה במשא ומתן לרכישת 7 מיליארד מ"ק בשנה מלווייתן למשך 20 שנה. זאת, במקביל להודעת שותפות לווייתן על התמודדות במכרז אספקת גז בצינור לקפריסין, ולאחר שכבר חתמה על חוזה יצוא מול הרשות הפלסטינית. חתימה על חוזה נוסף ליצוא גז דרך מתקני ההנזלה במצרים תפחית כבר משמעותית את התשואה האפשרית של פרויקט FLNG.
בהודעה שפירסמה וודסייד במהלך הלילה, מסר מנכ"ל החברה, פיטר קולמן, שהמגעים בין הצדדים נכשלו ולא הגיעו לתוצאה הרצויה. "הצדדים עבדו קשה מאוד כדי לנסות ולהגיע להסכם הגיוני מבחינה מסחרית, אבל כנראה שלאחר חודשים רבים של מגעים בין הצדדים - הגיע הזמן להודות שלא נגיע להסכמות".
"התוכניות לפיתוח לווייתן השתנו מאז שהחלטנו לחפש שותף לפני כשנתיים", הסביר מנכ"ל נובל אנרג'י צ'אק דיווידסון. "השינוי הדרמטי ביותר היה הצמיחה בביקושים לגז באזור מזרח הים התיכון, עליהם ניתן לענות באמצעות הנחת צינור ימי. כתוצאה מכך, הצורך בטכנולוגיה של הנזלת גז (שבו וודסייד מתמחה – ע"א) התייתר. לאחר שלא הצלחנו להגיע להסכם, החלטנו להתקדם עם שאר השותפות וממשלת ישראל במטרה לפתח את לווייתן".
לפי הסכם העקרונות שנחתם בתחילת השנה (שהיה, אגב, השני בין הצדדים), וודסייד התחייבה לשלם עד כ-2.71 מיליארד דולר לשותפות בלווייתן תמורת 25% מהזכויות. התשלום המיידי אמור היה להסתכם בכ-1.3 מיליארד דולר והיתרה נקבעה כנגזרת לאבני דרך בפיתוח של המאגר. השותפות אמורות היו להשתמש בהון שיתקבל לטובת פיתוח המאגר.
כעת, משאופציית היצוא באמצעות טכנולוגיה של הנזלת גז (LNG) ירדה מהפרק, נובל, דלק ורציו צפויות לפעול לקידום אופציית הייצוא האזוריות. כלומר הנחת צינורות ימיים, שנועדו לחבר לגז את המדינות השכנות מצרים, ירדן, קפריסין וטורקיה, שבהן ביקושים גבוהים לגז. במקביל, המאגר צפוי להתחבר גם לישראל על מנת שיוכל לענות על הגידול בביקושים לגז.
לפי הודעתה של נובל, פיתוח לווייתן צפוי להתחיל כבר בסוף 2014, כאשר תחילת הפקת גז בפועל צפויה במהלך 2017. בשלב הראשון, המאגר צפוי להפיק 1.6 BCF (מיליארד רגל מעוקב) ליום באמצעות מתקן הפקה צף, במטרה לספק גז לישראל ולשווקים שמסביב. בשלב השני של הפיתוח, שעדיין נמצא בהליכי תכנון, השותפות צפויות להקים מערכת הפקת גז טבעי נוזלי צף (FLNG).
בשבוע שעבר השלימו דלק קידוחים ואבנר גיוס ענק של 2 מיליארד דולר, שמחציתו נועדה לשם מימון פיתוח לווייתן. השלמת הגיוס מעניקה לשותפות מקבוצת דלק גמישות מימונית, כך שהם יכולים כבר עתה להתחיל יצוא למדינות באזור.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
