חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
TheMarker | שוק ההון

הביטקוין עושה עלייה: עסקים ישראלים עוברים לכלכלה חלופית

בספק שירותי מחשוב חץ ביז מספרים כי "10%-20% מהלקוחות משלמים בביטקוין", הווטרינר רפי קישון חושב ש"זה קצת יותר מקוריוז" ומנהלי הבר תל אביבי 
בר קיימא רואים בו "הזדמנות לקחת קצת כוח מהבנקים"

מיה אפשטיין, פרשנות
מיה אפשטיין
10 באפריל 2013
10 באפריל 2013
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מיה אפשטיין, פרשנות
מיה אפשטיין
10 באפריל 2013
10 באפריל 2013

לכלכלה החלופית של הביטקוין יש כמה נציגים גם בקרב בעלי עסקים בישראל, רובם בתל אביב. בהם, למשל, מעצב מולטימדיה, חבורת כלייזמרים בסגנון בלקני ואוהל אירוח בגליל. מדובר עדיין בקומץ, וכל עסק כזה מגלגל מסחר בהיקף קטן במטבע הווירטואלי.

אופיר אביגד, שמגדיר עצמו יזם חברתי, מספק שירותי יחסי ציבור לעמותות ולמיזמים חברתיים. ביולי 2012 פתח בפלורנטין את הבר קיימא, מסעדה טבעונית ובר שמתנהלים כקואופרטיב, ש–15 איש שותפים בו ו–320 איש מחזיקים במניותיו.

אופיר אביגד, מבעלי הבר קיימא

לפני חודשיים החל המקום לקבל ביטקוין. "עשינו את זה כמהלך של רצון טוב. אנחנו אוהבים כלכלה חלופית וקריאת תגר על הסדר הישן. אנחנו רואים בכך הזדמנות ליצור מגוון מטבעות שלוקח קצת כוח מהבנקים”, ציין אביגר.

לדברי אביגד, הטמעת התשלום בביטקוין בעסק לא היתה דבר מסובך. “כל מה שהייתי צריך הוא לשלב קוד QR בתפריט. מי שמגיע לקנות בביטקוין, יש לו כבר את האפליקציה שמאפשרת לשלם. יש למלצריות תוכנה במחשב שקולטת את התשלום. זה כמו לשלם באשראי. התהליך אורך אולי פי שניים וחצי מהזמן, אבל עדיין מדובר בשניות”.

בחודש האחרון התרחשו בבר קיימא 25 רכישות בביטקוין, בעיקר של אוכל ושתייה. “ארוחה ב–50–60 שקל עולה עד 0.2 ביטקוין. בירה עולה 0.1 ביטקוין. היו גם שני אנשים שרכשו מניות של הבר קיימא”, הוא הוסיף.

מאחר והביטקוין לא מוכר על ידי מערכת הבנקים בישראל, הכנסות מביטקוין עדיין נרשמות בקופת הבר קיימא במזומן לצורכי תשלום מס. “יש במחשב כפתור שנקרא שולם בביטקוין, ועל כל עסקה כזו אני מכניס מזומן לקופה. בשלב ב’ אנחנו רוצים שתהיה יכולת לרשום מטבעות ביטקוין במחשב שלנו ולהשאיר אצלנו רזרבה”, אמר אביגד.

איך מתמודדים בעלי העסקים עם הסיכון עקב התנודתיות הרבה של המטבע?

אביגד: “יש נפילות בערך המטבע. אלו נפילות של 25 דולר, זה רבע מערך המטבע. הדבר הזה קרה 10 פעמים בחודשיים האחרונים, ועדיין אנשים לא מוותרים על המטבע וממשיכים להשקיע בו. זה מעיד על אמון של הציבור במטבע”.

לדברי אביגד, האמון הזה נובע מכך שהציבור מושקע ביצירת המטבע, ולכן אנשים יגלו אחריות כדי לא להוביל לקריסתו. “אנשים רבים השקיעו בחומרה לייצור ביטקוין, ואין להם אינטרס שהמטבע ישקע. זו תעשייה שרק הולכת ומתפתחת. יש כיום שישה צ’יינג’ים שעוסקים בהמרת ביטקוין לשקל, ארבעה מתוכם קמו בחודש האחרון”, הוסיף אביגר. הוא מודה שמגדר הסיכון השני הוא העובדה שמשלמים לו רק סכומים קטנים: “גם אם 50% מערך המטבע ייפול, אני אפסיד רק 30 שקל”.

להמיר ביטקוין
 בגורי חתולים

אצל רועי הרשקוביץ’, בעל חנות החולצות mooz, ההחלטה לכבד ביטקוין היתה ספונטנית בהרבה. “אני מאמץ מוקדם של טכנולוגיה, והתחלתי לחקור את נושא הביטקוין לפני כחודש. בצירוף מקרים משעשע נכנס מישהו לחנות ושאל אם אנחנו מקבלים ביטקוין. זה היה מוזר, הסתכלתי עליו במבט של ‘אני לא יודע אם אתה רציני או לא’. חשבתי על זה כמה שניות ועניתי: ‘יאללה, כן. למה לא?’ כך התבצעה עסקה”.

בעקבות העסקה התלהב הרשקוביץ’ ותלה בחנות שלט ענק של ביטקוין, כדי לאותת לקונים פוטנציאליים. ואולם לדבריו לא נרשם עניין רב מצד עוברי אורח באמצעי התשלום החדש: “השלט שתליתי לא יוצר עניין. מי שמכיר מרים אגודל לכל הכבוד, אך משלם בשקלים”. הרשקוביץ מעריך שהסיבה נעוצה בכך שהמטבע נמצא במגמת עלייה, ואנשים שקנו ביטקוין מבקשים להרוויח ולא להיפטר ממטבעות: “כל עוד המטבע עולה, אז לא שווה לשלם בזה. כשהמטבע יתייצב נראה פעילות בעסקים האמיתיים”.

Mooz רועי הרשקוביץ, בעל חנות

לדברי הרשקוביץ, הוא וזוגתו הרוויחו עד היום סכום נאה כשרכשו לפני כמה חודשים ביטקוין ב–25 אלף שקל, נתח נאה מהחסכונות שלהם. “הרווחנו 20%–30%. אמרנו ‘מקסימום נפסיד, זה יכאב אבל לא יהרוג אותנו’. אנחנו עצמאים, ואז רגילים לקחת סיכונים. ללכת על הצד הבטוח זה משעמם”, ציין הרשקוביץ.

איך אתה מתנהל מול רשויות המס?

“אסור לי לקבל ביטקוין כאמצעי תשלום, לכן אני מתייחס לזה כמזומן. מבחינה טכנית את העסקה אני עושה בשקלים מול הלקוח ואת עסקת הביטקוין כאדם פרטי. על מה שאני מכניס אני משלם מס ומע”מ. כרגע המדינה לא מתערבת בזה, מבחינה טכנית זו העברת מידע לא החלפת כספים, לכן כדי להפעיל סנקציות יצטרכו לחוקק חוקים”.

רפי קישון, וטרינר ממרכז תל אביב, החל לקבל תשלום בביטקוין לפני שבועיים: “פנה אלי לקוח שפעיל בתחום, והציע לי לשלם בביטקוין. התחושה הראשונית היתה שזה סתם כסף וירטואלי ומי עומד מאחורי זה? אבל אני אוהב לנסות דברים אנטי ממסדיים, אז הסכמתי. יש כאן מחאה נגד הבנקים של להחזיר את השליטה להמונים, ולא שישלטו בך קבוצה קטנה של פוליטיקאים ובעלי הון”.

בעסקה הראשונה העניק ד”ר קישון ניקוי שיניים לכלב והתשלום היה בביטקוין. קישון אומר שמאז התעניינו בכך עוד שני לקוחות, שהגיעו אליו דרך האינטרנט משום ששמעו שהוא מכבד ביטקוין. זאת על אף שלא שיווק את המהלך ואינו מתכוון לשווק אותו.

“איני בטוח שזה רעיון טוב ששיעור גדול מההכנסות שלי יהיה בביטקוין. אני גם לא מתחייב לקבל את המטבע הזה בצורה גורפת בכל מצב, אבל אני חש חיבור אמוציונאלי לעניין. ברמה האינטלקטואלית אני חש שיש לזה סיכוי להצליח", מוסיף קישון.

ד"ר רפי קישון

זה רק קוריוז?

“זה קצת יותר מקוריוז. אני בהחלט מוכן להמשיך עם זה הלאה”. קישון מודה שלא נערך עדיין לדיווח על הכנסות בביטקוין. “טוב שהזכרת לי. באמת לא ביררתי עם הרואה חשבון מה קורה עם רישום התקבולים. מקסימום נשלם למס הכנסה בביטקוין. אם הם לא ירצו, אני אמיר להם את זה בגורי חתולים”.

קישון לא רכש בעצמו מטבעות ביטקוין ולא עוסק במסחר במטבע הווירטואלי מעבר לתשלום שהוא מקבל מלקוחות. הוא מנסה להתרגל לרעיון החדש של עסקאות במטבע דיגיטלי. "עכשיו יש לי כמה מטבעות ביטקוין ואני יכול לשלם איתם. שמעתי שיש פאב שמקבל תשלום בביטקוין, אולי אלך ואקנה שם בירה עם הביטקוין שלי. זה מתחיל למצוא חן בעיני".

קונים פחות בביטקוין, כי שווי המטבע עולה

מי שוותיק קצת יותר בעסקי הביטקוין הוא חץ בן חמו, שמפעיל עסק בשם “חץ ביז” לשירותי אחסון אתרים, ומקבל תשלום בביטקוין כבר יותר משנה. “הרעיון הוא לתת לאנשים לשלם בצורה שהם רוצים בלי צורך בצד שלישי, כמו בנק או חברת אשראי. אם ביצעתי עבור מישהו עבודה של 500 שקל, הוא משלם בביטקוין לפי שוויו בשקלים. לפעמים כשאני שוכר שירותים בחו”ל, וגם אז אני משלם בביטקוין”.

מיהם סוג האנשים שמשלמים לך בביטקוין?

"ככל שהאדם יותר טכני, מקצועי ומכיר - הוא יותר מעוניין בכך. 10%–20% מלקוחותיי משלמים בביטקוין". לדברי בן חמו, כיום קונים קצת פחות בביטקוין, כי המחיר עלה. "אנשים לא רוצים להיפטר מהמטבע כשערכו עולה, כמו עם זהב", מוסיף בן חמו.

עשו לנו לייק לקבלת מיטב הכתבות והעדכונים ישירות לפייסבוק שלכם

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • מילון מונחים כלכליים בשוק ההון
  • עסקים קטנים

כתבות מומלצות

ליאור וייס. "אנשים לא יודעים עד כמה גדילה של עסק היא כואבת"

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

שירות נסיעה לפי קריאה של חברת ויה בניו יורק

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. ייתכן שזו הזדמנות עבורו לפעולות שיקררו את הביקושים לדירות

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה

גילעד אלטשולר

אלטשולר שחם חזר להוביל - ומי בתחתית? תשואות קרנות ההשתלמות לחודש יולי

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • רפורמה בתחבורה הציבורית
  • דירה בהנחה
  • שכירות
  • קריפטו
  • משכנתא
  • הנחיות פיקוד העורף
  • המהדורה היומית
גם חברות ציבוריות מפרסמות את הנתון לצד הדו"חות, אף שהוא לא מפוקח על ידי רואי חשבון

"תלוי באמונת היזם": השיטה שמאפשרת לסטארט־אפים לנפח את תחזית ההכנסות

שוק מחנה יהודה. סביבת האינפלציה בישראל עדיין נמוכה יחסית

זינוק חד של 0.75% בריבית? כל הסיבות לכך שבבנק ישראל דווקא לא נלחצים

xmp.did:706B1971967848B7 8236C3942363C2B0

מי ישרוד את הניעור הגדול בשוק הקריפטו

אסדת לוויתן. כבר היום משרד האנרגיה מעריך את הנזק הסביבתי מהשימוש בגז ב–4.5 מיליארד שקל בשנה

למה הפכנו את הגז הטבעי מידיד לאויב?

צביקה פיק

עסקת המיליונים של צביקה פיק לפני מותו - ולמה קשה למצוא את להיטיו בספוטיפיי

נוף

מצפה מבשרת: לגור במרחק נגיעה מלב הבירה בסביבה ירוקה

בשיתוף ISA GROUP

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 חברות נאסדק 100 שאינן טכנולוגיות

5 חברות נאסד"ק 100 שאינן טכנולוגיות

תוכן שיווקי
5 מדינות בהן הפלות אסורות לחלוטין – ואף מילה על ארה״ב

5 מדינות בהן הפלות אסורות לחלוטין – ואף מילה על ארה״ב

תוכן שיווקי
4 דברים שכדאי לדעת על מהפיכת ה-ESG

4 דברים שכדאי לדעת על מהפיכת ה-ESG

תוכן שיווקי
מקלדת עם דגל סין

5 ענקיות מסחר אינטרנטיות סיניות שלא שמעתם עליהן

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

סוחר בוול סטריט. יכול להיות שזעזוע האינפלציה הנוכחי הוא רק ראשון מני רבים

מציאות חדשה או תקלה היסטורית? אסטרטגיית השקעות בת 20 שנה בסכנה

יש ענפים שבהם עליית השכר מחווירה בהשוואה לביקוש

לזה אתם קוראים העלאת שכר? המעסיקים שימשיכו לרעוב לעובדים

TheMarker
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל
  • סלברייט באוגנדה
  • טיסות איראן - רוסיה
  • מדויקת
  • מונדיאל 2022

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Israel - Gaza strategy
  • James Webb - Big Bang
  • Mysterious script
  • Rotem Sela
  • Cellebrite - Uganda
  • Israel tycoons' jets

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ