"לא אעבוד אצל הטייקונים"? לא בטוח
זוהר גושן איפשר לדסק"ש לחלק דיווידנד עוד כיו"ר רשות ניירות ערך
"אני לא אעבוד אצל אחד הטייקונים", אמר זוהר גושן באחת הפגישות שקיים עם עיתונאים לקראת פרישתו מתפקיד יו"ר ראשות ניירות ערך בתחילת 2011. הגיוני, הרי בסופו של דבר מדובר ברגולטור, שמעצם תפקידו הוא להתעמת עם אותן חברות שבראשן עומדים טייקונים, והוא נדרש לקבל עשרות החלטות שקובעות את גורלן של החברות האלה.
היכולת להחליט על גורל החברות העסקיות הופך את תפקיד יו"ר הרשות לבעל עוצמה רבה בשוק ההון, והעימותים התכופים שלו עם בעלי ההון אינם הופכים אותו לחביבן.
אחת הדילמות העיקריות שליוו את כהונת גושן היתה השימוש ברווח רעיוני כדי לחלק דיווידנד מעשי. ברבעון הראשון של 2010 ביצעה חברת דסק"ש מקבוצת אי.די.בי הצעת רכש למניות שופרסל. למעשה, היא רכשה 8.3% ממניות שופרסל בתמורה כוללת של 423 מיליון שקל. בעקבות קבלתה של הצעת הרכש, שיעור האחזקה של דסק"ש בשופרסל עלה מ-43.0% ל-51.3%. בעקבות כך הפכה דסק"ש לבעלת שליטה בשופרסל.
מדובר במהלך טכני ללא מהות עסקית, שהרי גם לפני כן שלטה דסק"ש בשופרסל באותה מידה. ואולם מהלך זה טופל חשבונאית כמכירה של השקעת דסק"ש בשופרסל, שקדמה לביצוע הצעת הרכש ורכישה מחדש של מלוא אחזקת דסק"ש בשופרסל לאחר הצעת הרכש. כתוצאה ממהלך זה רשמה דסק"ש ברבעון הראשון של 2010 רווח בסך 1,290 מיליון שקל, בגין ההפרש בין ערך ההשקעה במניות שופרסל בספרי דסק"ש לפני הרכישה האמורה לבין שוויה ההוגן של ההשקעה האמורה בשופרסל במועד העלייה לשליטה (לפי שער הסגירה האחרון של מניית שופרסל בבורסה במועד העליה לשליטה). הרווח האמור נכלל בסעיף רווח ממימוש השקעות ונכסים ודיווידנדים.
הרווח שנוצר לדסק"ש, 1.3 מיליארד שקל, איפשר לחברה לחלק אותו כדיווידנד. ואולם מי שאמור היה לאפשר את חלוקת הדיווידנד היה גושן. הוא איפשר אותו, על אף שמדובר ברווח רעיוני ולא ברווח כלכלי אמיתי. הכסף שיצא משופרסל ודסק"ש היה מאוד אמיתי. תארו לכם מה היה מצבה של דסק"ש כיום אילו הרווח הזה היה נשאר בחברה.
מצבה הפיננסי הקשה של אי.די.בי מביא אותה להשתמש בכל הכלים הפיננסיים שעומדים לרשותה כדי לשרוד. בין יתר הכלים היא גם מוכרת נכסים. לשם כך היא נעזרת בבנקאי השקעות מהמובילים בשוק, כאלה עם ניסיון רב, בבעלי קשרים ענפים בעולם עם נגישות להון רב, ובגושן - שהחל לעסוק בבנקאות להשקעות רק לפני שנה. השאלה היא אם בחירתו כנציג הבלעדי של אי.די.בי למכירת המ-לט היא מקרית.
בתגובה מסר גושן: "לרשות אין סמכות לאפשר או למנוע חלוקת דיבידנד, אך היא מוסמכת להתערב ברישום חשבונאי לקוי. שופרסל ביצעה מכירה רעיונית כתוצאה מביצור שליטה ובהתאם לכללי החשבונאות רשמה רווח ראוי לחלוקה שנבע מעליית ערך כלכלית אמיתית של המניות. לפי חוק החברות עלייה להחזקה מעל סף של 45% מוגדרת כביצור שליטה, ולכן לא ניתן היה לטעון כלפי דסק"ש שמדובר בשליטה זהה השוללת את הטיפול החשבונאי. מנגד, באוגוסט אותה שנה ביקשה אידיבי לבצע מכירה רעיונית בחברת אלרון על ידי רכישת 2% ומעבר להחזקה של מעל 50%, אך הרשות קבעה שאין מדובר בעסקה מהותית שיצרה שינוי מהותי בשליטה, ואסרה את הפעולה החשבונאית".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית
