חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
TheMarker | שוק ההון

ניהול כושל, יהירות משכורות עתק והימורים: כך שרף דנקנר 17 מיליארד שקל מכספי הפנסיה והחסכונות

הנפילה במניות וחלוקת דיווידנדים האגרסיבית גרעו משוויין של החברות בקבוצת אי.די.בי כ- 33 מיליארד שקל מסוף 2007 ■ עיקר אובדן הערך התרחש בחברות דסק”ש; סלקום; כור וכלל ביטוח ■ כל הכישלונות הניהוליים שהובילו להתדרדרות קבוצת האחזקות שבשליטת נוחי דנקנר

גינזבורג עמי
עמי גינזבורג
31 ביולי 2012
31 ביולי 2012
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
גינזבורג עמי
עמי גינזבורג
31 ביולי 2012
31 ביולי 2012

ההידרדרות המהירה בחוסנה הפיננסי של קבוצת אי.די.בי עוד תילמד בעתיד בבתי הספר למינהל עסקים בישראל.

קצת קשה להאמין שקבוצת העסקים הגדולה והחזקה ביותר בישראל, ששווי השוק המצרפי של יחידותיה השונות הסתכם לפני כחמש שנים ב-50 מיליארד שקל, נתפשׂת בעיני רבים בשוק ההון כאילו היא נמצאת במרחק פסיעה מחדלות פירעון.

זהו המסר שעולה כיום מתשואות האג”ח הגבוהות של אי.די.בי אחזקות, אי.די.בי פיתוח ודיסקונט השקעות.

עמי אראל (משמאל) ונוחי דנקנר (במרכז) בבורסה ב-2008

רבים סבורים שהסיבה העיקרית להסתבכותה של אי.די.בי היתה ההשקעה במניות הבנק השוויצי קרדיט סוויס. אבל בדיקה של יחידות העסקים השונות בקבוצת אי.די.בי בחמש השנים האחרונות מעלה שההשקעה בקרדיט סוויס, אשר ההפסד הכולל בגינה מוערך בכמיליארד שקל, היא רק חלק קטן בסיפור.

ההפסדים הגדולים של אי.די.בי פזורים על פני כל יחידותיה השונות, ואובדן הערך המצרפי של הקבוצה מסתכם מאז תחילת 2008 בכ-17 מיליארד שקל. נוסף על אובדן הערך שנגרם עקב ירידת מחירי המניות, איבדו החברות המרכזיות בקבוצה שווי בשל חלוקת דיווידנדים בהיקף כולל של כ-18.1 מיליארד שקל.

שני תהליכים אלה - הירידה במחיר המניות מצד אחד וחלוקת הדיווידנדים האגרסיבית מצד שני - גרמו לירידה של כ-33 מיליארד שקל בשווי הנכסים המצרפי של הקבוצה. עם ירידה כזו בשווי הנכסים אין פלא שהשוק מטיל ספק ביכולתן של כמה מהחברות בקבוצה לפרוע את חובותיהן. הידרדרות בשווי נכסי הקבוצה מעלה עוד כמה תובנות על אופן הניהול של אי.די.בי בשנים האחרונות.

1. השמדת ערך בדיסקונט השקעות

מרבית השווי האבוד של אי.די.בי התנקז אל החברה־הבת, דיסקונט השקעות (דסק“ש). קצת קשה להאמין שהחברה הזאת נחשבה עד לא מכבר לזרוע האחזקות החזקה, היציבה, ומנוע הרווחים החשוב ביותר של הקבוצה כולה.

בתחילת 2008 דסק“ש עדיין נסחרה בשווי של 10.5 מיליארד שקל. דסק“ש נסחרת כיום בשווי מעליב של 380 מיליון שקל בלבד, כאשר איגרות החוב שלה, הנסחרות בת
שואות של 20% , מבטאות חשש כבד ב-6% מהידרדרות לחדלות פירעון.

אובדן השווי של דסק“ש התרחש בשני אופנים: בצד אחד, שאיבת דיווידנדים בהיקף של כ-3.8 מיליארד שקל ששחקה את ההון העצמי ואת קופת המזומנים שלה, ובצד השני, הידרדרות של עשרות אחוזים בשווי הנכסים העיקריים שלה - כור, סלקום, שופרסל ונכסים ובניין.

איך מאבדים 17 מיליארד שקל ב-5 שנים

בנטרול הדיווידנדים שחולקו, אובדן השווי של דסק“ש על פני חמש שנים הוא כ-6.3 מיליארד שקל. אובדן הערך של דסק“ש התרחש עקב אובדן ערך במרבית החברות הבנות שלה. מרבית האובדן הגיעה מסלקום שערכה ירד מ-12 מיליארד שקל לפני חמש שנים לכ-2.1 מיליארד שקל כיום.

סלקום אמנם חילקה דיווידנדים עצומים בהיקף של כ-5.1 מיליארד שקל בתקופה הזאת, אבל גם כשמנטרלים אותם, אובדן הערך בגינה מסתכם בכ-5 מיליארד שקל. אובדן ערך עצום של כ-3 מיליארד שקל התרחש גם בכור, ו-1.5 מיליארד שקל נוספים נגרעו מערכה של נכסים ובניין.

ערכה של שופרסל אמנם לא ירד באופן משמעותי, אבל חלוקת הדיווידנדים האגרסיבית הפחיתה את שווי השוק שלה בכ-1.7 מיליארד שקל לעומת שוויה לפני חמש שנים.

דסק“ש נמצאת באופן רשמי תחת ניהולו של המנכ“ל, עמי אראל, אבל בפועל, כל החלטות ההשקעה החשובות מהשנים האחרונות מיוחסות לבעל השליטה בקבוצה, נוחי דנקנר.

דנקנר הוא זה שיזם את רכישתה של כור, את מימוש האחזקות במכתשים אגן ואי.סי.איי ואת ההימור הענק של כור על מניות קרדיט סוויס.

דנקנר גם היה המוביל של עסקת פלאזה לאס וגאס, שבה השקיעה הקבוצה באמצעות נכסים ובניין מקבוצת דסק“ש וישירות באמצעות אי.די.בי פיתוח. לפני כשנה הוביל דנקנר גם את ההשקעה הכושלת של דסק“ש בעיתון ”מעריב“.

גם רכישת רשת קלאבמרקט על ידי שופרסל בוצעה בעידודו וביוזמתו של דנקנר. המעורבות העמוקה של דנקנר בקבלת ההחלטות בדסק“ש ובחברות־הבנות שלה מעצימה את כישלונו הניהולי, כאשר גם אראל אינו יכול להיות נקי מאחריות.

2. תלות בסלקום, בשופרסל ובנשר

התפתחות החוב באי.די.בי אחזקות ודסק"ש

המבנה הפירמידלי של אי.די.בי נסמך על הרווחים שמייצרות החברות הבנות, והעברתם לחברות המטה שבמעלה הפירמידה; אלה משתמשות במזומנים שמייצרים ”למטה“ לצורך פירעון חובות והעברת דיווידנדים לשלבים העליונים בפירמידה. שתיים מהחברות
האלה, סלקום ושופרסל, הנמצאות תחת שליטת דסק“ש, חילקו יחדיו כ-6.6 מיליארד שקל דיווידנדים בתוך חמש שנים - כשליש מהיקף הדיווידנדים של הקבוצה.

בפועל, משקלן של סלקום ושופרסל גבוה יותר, משום שהדיווידנדים מהן מימנו גם את הדיווידנדים שחילקו החברות שמעליהן - דסק“ש, אי.די.בי פיתוח ואי.די.בי אחזקות. הצניחה שחלה ברווחיות של סלקום ושופרסל בשנה האחרונה, ושעלולה להחריף ברבעונים הבאים, גדעה את מקור הדיווידנדים לכל החברות שבמעלה הפירמידה, ועירערה את היציבות הפיננסית של הקבוצה כולה.

מקור מזומנים חשוב אחר של אי.די.בי פיתוח היה כלל תעשיות שחילקה בחמש השנים האחרונות כ-2.2 מיליארד שקל - מרבית הסכום הגיע מיצרנית המלט נשר. מכירת השליטה בכלל תעשיות ללן בלווטניק לפני כחודשיים הזריקה אמנם מזומנים לאי.די.בי פיתוח וקנתה לה זמן יקר לצורך התארגנות, אבל גם גדעה מקור חשוב ביותר ליכולת ייצור דיווידנדים בעתיד.

3. מכירת כלל תעשיות: חותכים את מה שבריא

בניגוד להתערבות הבוטה בדסק“ש, מיעט דנקנר להתערב בניהולה של החברה האחות, כלל תעשיות; הסיבה לכך היא, כנראה, המעמד האוטונומי החזק שממנו נהנו שני המנכ“לים המשותפים של כלל, אבי פישר (השותף עם דנקנר בחברת גנדן) וצבי לבנת, שנמנה עם גרעין השליטה באי.די.בי אחזקות.

שווי השוק של כלל תעשיות אמנם ירד בחמש השנים האחרונות בכ-1.6 מיליארד שקל, אבל החברה גם חילקה בזמן הזה דיווידנדים בסכום של כ-2.4 מיליארד שקל. בפועל, הצליחה כלל תעשיות לייצר לבעלי מניותיה ערך של כ-600 מיליון שקל בחמש השנים האחרונות.

ועדיין, למרות יצירת הערך, מדיניות הדיווידנדים האגרסיבית שחקה את משקלה הסגולי של כלל תעשיות ואת יכולתה לשמש נכס חזק מספיק בתיק של אי.די.בי. בניגוד לכמה מחברות הקבוצה, כלל תעשיות נוהלה באופן סולידי יחסית. כלל תעשיות התרכזה בה־
שבחת החברות התפעוליות (נשר, נייר חדרה וגולף) ונמנעה מכניסה להרפתקאות מיותרות.

הנפילה במניות דסק"ש ואי.די.בי אחזקות

בשוק ההון ידעו לבצע את ההבחנה הזאת, והאג“ח של כלל תעשיות המשיכו להיסחר בתשואות נמוכות יחסית ששיקפו את חוסנה הפיננסי. בזכות ההתנהלות השמרנית הצליחה כלל לשמור על ערכה - דבר שאיפשר גם לממש אותה במחיר סביר.

במסגרת מכירתה של כלל תעשיות, החליטו פישר ולבנת להיפרד גם מדנקנר. פישר שמונה ליו“ר כלל תעשיות, פרש מתפקידיו באי.די.בי, וקבוצת לבנת הודיעה גם היא כי היא יוצאת מגרעין השליטה באי.די.בי ומוותרת על תפקידי הניהול בה. ההחלטה של השניים מבטאת את פערים בתפישׂתם לעומת זו של דנקנר, ואת רצונם להרחיק עצמם מהשמדת הערך העצומה שמתרחשת באי.די.בי.

4. אטימות לביקורת והתעלמות משוק ההון

לאורך השנים שבהן הוא שולט באי.די.בי, הקפיד דנקנר להימנע מחשיפה תקשורתית. הוא הקיף עצמו בדוברים ועוזרים, נמנע מראיונות לתקשורת, כמעט שלא נפגש עם מנהלי השקעות מקומיים, לא ניסה להסביר מהי האסטרטגיה העסקית שלו ולא טרח להראות שמחיר המניה של אי.די.בי אחזקות או החברות הבנות שלה חשוב לו.

ואולי אף להיפך. בגלל הרצון להגדיל עוד ועוד את אחזקותיו באי.די.בי, היה לו נוח שהמניות של החברות בקבוצה ייסחרו במחיר נמוך - כך יוכל לקנות אותן בזול. בדיעבד, המחיר ה“זול“ שבו נקנו רבות מהמניות נראה כיום יקר מדי.

דנקנר אטם עצמו לביקורת על מהלכיו שנשמעה בשוק ההון, ועשה באי.די.בי כבתוך שלו. בסוף 2009 הצליח דנקנר לשכנע את בעלי המניות מהציבור להסכים לעסקת בעלי עניין שנויה במחלוקת ורוויית ביקורת, כאשר מכר לאי.די.בי פיתוח את הפעילות המקרטעת של גנדן תיירות, הכוללת את חברת התעופה המפסידה ישראייר.

במסגרת העסקה העבירו דנקנר ושותפו פישר את הסיכון האישי שלהם לחברה הציבורית ונחלצו מערבויות אישיות בסכום של כ-43 מיליון דולר. בינתיים, הסיכונים של ישראייר התממשו, ואי.די.בי נאלצה להזרים לה ב-2011 כ-90 מיליון שקל כדי לתמוך בפעילותה.

ישראייר הפסידה באותה שנה 49 מיליון שקל, ואי.די.בי המשיכה למחוק עשרות מיליוני שקלים מערך ההשקעה בה. דנקנר הנהיג מערכת תגמול מנופחת שהעבירה לכ-16 מנהלים בכירים בקבוצה חבילות שכר בעלות כוללת של כ-600 מיליון שקל מאז 2004. הבזבזנות והראוותנות נמשכו עם מטוס מנהלים פרטי שנרכש, ובהחזקת צוות ניהול ומשרד יקר בלונדון.

כיום, כשאי.די.בי במצוקה, והביקורת נגדה גולשת מכל עבר, דנקנר מנסה לנהוג בחסכנות. מטוס המנהלים הפרטי הועמד למכירה, המשרד בלונדון צפוי להיסגר, וגם חבילות השכר לבכירים יצטרכו לעבור תוכנית הרזיה. עסקת בעלי העניין של ישראייר, לעומת זאת, תמשיך להעיק על משאביה של אי.די.בי.

צעדי החיסכון הנעשים רק עתה, מעידים על הקושי של דנקנר להפנים את גודל הבעיות של הקבוצה. נותר רק לראות אם הם לא הגיעו מאוחר מדי.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

  • עמי אראל
  • ישראייר
  • דיווידנדים
  • אברהם לבנת
  • נוחי דנקנר

כתבות מומלצות

רכבת תחתית בספרד. הקמת המטרו בישראל מוערכת בעלות של 150 מיליארד שקל

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו

סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים. שיעורי התעסוקה עולים בהתמדה עם העלייה ברמת ההשכלה

איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

גמר אקס פקטור. הוחלט שלא תשמש יותר לבחירת הנציג לאירוויזיון

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?

כספומט ביטקוין ברומניה. רשתות בלוקצ'יין שיצליחו לשרוד את התקופה הנוכחית - ייתכן שיזכו בכל הקופה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. חוב של 40 מיליארד דולר במט"ח

"רק הייתם צריכים לא לפלוש לאוקראינה": רוסיה חדלת פירעון. מה זה אומר?"כל מה שהייתם צריכים לעשות זה לא לפלוש לאוקראינה": רוסיה חדלת פירעון. מה זה אומר?

ג'ף בזוס. יותר ויותר מתחרים של אמזון הופכים תלויים בטכנולוגיה שלה

אחרי ספרים וענן: כך משתלט בזוס על טכנולוגיית העיתונות המקוונת

הרשמה לתוכנית מחיר למשתכן

המשכנתא מזנקת: מה הריבית בכל מסלול, ואיזה הכי כדאי

פול וננסי פלוסי. התדמית של יו"ר בית הנבחרים תפגע?

הפורשה מרוסקת, הבעל נעצר: משפחת פלוסי שלא הכרתם

מליאת הכנסת, בשבוע שעבר. על מה עוד נותר להתקשקש?

למה לפגוע בחולי נפש? מה הרווח הפוליטי בלדפוק אותם?מילא הוויזות לארה"ב, אבל למה לפסול את חוק הטיפול בחולי נפש? מה הרווח הפוליטי בלדפוק אותם?

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

עומסים בנתב"ג

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Disney+ what to watch

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ