איך מגדירים "הצלחה"
<<הרצון האנושי הבסיסי הוא להעניק מימון לכל חברות התרופות, בתקווה שאחת מהן תצליח למצוא תרופה מועילה. ואולם מכיוון שכמות הכסף מוגבלת, הדבר בלתי אפשרי.
לדברי סמנכ"לית הפיתוח העסקי בבית ההשקעות אי.בי.אי, אלה אלקלעי, "גם מתוך התפוצצות הבועה ב-2000 צמחו חברות כמו גוגל וסיסקו. היה צריך לשפוך הרבה כסף, אחרת התעשייה לא היתה מבשילה. הידע לא אבד - גם מהכישלונות למדו, והשכל שפיתח אותם המשיך הלאה למקומות אחרים. חלק מעלות הפיתוחים הוא עלות הטעות".
הנה למשל דילמה מעניינת: הרשקוביץ מספר על חברת סלרה (Celera Genomics) שגרמה לבעלי המניות שלה הפסדים ניכרים, אולם בדרך יצרה פריצות דרך מדעיות שאיפשרו לחברות אחרות לפתח תרופות חשובות. החברה אמנם השמידה לא מעט ערך, אבל מוצריה הצילו עשרות אלפי נפשות.
האם מדובר בחברה מוצלחת? המשקיעים שהחזיקו במניותיה כנראה יגידו כי מדובר בחברה כושלת, אבל האינטרס הלאומי יאמר שזוהי חברה מוצלחת שסיפקה תשתית מחקרית להצלחה במקומות אחרים. אין ספק שסלרה ייצרה ערך כלכלי, אך מי שהרוויח אותו לא היו בעלי המניות שלה. כאן נכנסת לתמונה המדינה, שתפקידה לדאוג לאינטרסים כלכליים ארוכי טווח - למשל על ידי סבסוד לימודי הביולוגיה והכימיה. דוגמה אחרת היא שבמשך זמן רב מדענים במכון ויצמן היו פטורים מתשלום מס הכנסה על הפיתוחים שלהם.