מי יותר מסוכן: הלירה הטורקית, הליש"ט או השקל?
היפוך התנודתיות בין הגושים משפיע על המטבעות בעולם
הנה שאלה למתחילים את דרכם בשוק המט"ח. איזה מטבע מסוכן יותר להשקעה: הלירה הטורקית או הליש"ט הבריטית? רוב הנשאלים יענו בוודאי שהלירה הטורקית מסוכנת יותר. מדובר הרי במדינה מתפתחת הסובלת מרקורד של ניהול מוניטרי פוליטי ורשלני, ושנקלעת מדי כמה שנים למשבר פיננסי שכולל קריסה של המטבע. כמה סוחרים ישראלים מתוחכמים נכוו קשות במסחר בלירה הטורקית בשנים האחרונות והפסידו מאות מיליוני דולרים.
לפי כללי האצבע המקובלים בשוק, המטבעות של השווקים המתפתחים הם מסוכנים יותר מאלה של המדינות המפותחות. המטבעות האלה קרצו בעבר למשקיעים בזכות שערי ריבית גבוהים, אבל החששות מקריסה, פיחות, תנודות חריפות או משבר מטבע הפכו אותם למסוכנים להשקעה ומתאימים רק לספקולנטים נועזים. אבל האם זו עדיין המציאות?
בעבר, במשך שנים ארוכות, תאמה המתמטיקה את כלכלי האצבע של הסוחרים. המטבעות של המדינות המתפתחות הציגו תנודתיות גבוהה משל המדינות המפותחות. אלא שבחודשים האחרונים חל מהפך בשוק המטבעות הגלובלי, וסדרי העולם הישנים האלה כבר אינם תקפים.
על פי נתוני המסחר של תחילת אפריל, התנודתיות הגלומה הממוצעת לשלושת החודשים הקרובים של מטבעות שבע המדינות המתפתחות הגדולות ירדה אל מתחת ל-10%, בעוד שהתנודתיות של מטבעות המדינות המפותחות נותרה ברמה של 11.3%. המשמעותה היא שלפי מחירי האופציות, יותר בטוח להשקיע במטבעות של המדינות המתפתחות מאשר בדולר, ביורו, בליש"ט או בין.
עתה אפשר לענות על השאלה שעמה פתחנו: בעוד התנודתיות הגלומה של הליש"ט היא יותר מ-13%, מעריך שוק האופציות שהלירה הטורקית תתנדנד בשיעור שנתי של 10.6%. כלומר הלירה הטורקית היא הבטוחה יותר להשקעה.
זה אינו עניין אקזוטי הנוגע לשועלי שוק האופציות בלבד. להערכת חלק מפעילי השוק, היפוך התנודתיות בין הגושים הכלכליים הוא האירוע המרכזי השנה בשוק.
אבל האם השינוי הזה כה מפתיע? אולי לא. כמעט כל מדינות המערב נקלעו למשבר כלכלי קשה, הן נאלצו להפעיל כלים כלכליים בעוצמה יוצאת דופן, ומה שחשוב יותר - כולן עדיין חשופות לסיכונים גדולים.
ארה"ב מתאוששת, אבל איש אינו יודע כיצד תגיב הכלכלה כשהריבית תתחיל לעלות. אירופה שרויה במשבר הקשה ביותר מאז איחדה את המטבע של המדינות המרכיבות אותה. לבריטניה חוב ציבורי אדיר ויפן ממשיכה לסבול מדיפלציה.
לעומתן, כלכלות המדינות המתפתחות צומחות מהר, נהנות מהשקעות ומציגות רמה נמוכה של חוב ציבורי ועודף מסחרי. שוקי האג"ח משקפים את הפערים האלה: התשואות של האג"ח הממשלתיות במערב עולות (והמחירים יורדים), בעוד במדינות המתפתחות התשואות יורדות.
פישר מול לונדון וניו יורק
והיכן השקל? לפי חישובי בנק ישראל סטיית התקן הגלומה של השקל ירדה במארס לשפל של 7.2% - לעומת 8.1% בפברואר. אלה נתונים נמוכים יותר משל רוב המטבעות בעולם, גם אלה של השווקים המפותחים וגם מול מטבעות השווקים המתעוררים. השקל, מתברר, הוא מהמטבעות היציבים ביותר, והציפיות הן שהוא ימשיך להיות יציב - ולכן הוא מהמטבעות הבטוחים ביותר להשקעה.
נוכח נתונים אלה קל יותר להבין מדוע משקיעים זרים ממשיכים לקנות שקלים בהיקפים אדירים. 62 שנה לאחר שקיבלה עצמאות, מציעה ישראל לסוחרי המטבע ריבית גבוהה של 1.5% עם תנודתיות נמוכה וביטחון רב, וגם מגמה ארוכת טווח של התחזקות.
מה אתם הייתם עושים, לו הייתם משקיעי מט"ח בלונדון והיו מציגים בפניכם הזדמנות שכזו? לא פלא שנגיד בנק ישראל סטנלי פישר נאלץ לרכוש בשבוע שעבר כמעט מיליארד דולר נוספים מספקולנטים זרים, בניסיון למתן את התחזקות השקל - מתוכם 600 מיליון דולר ביום רביעי, תוך שעות בודדות. ואולי גם לא מפתיע לגלות, מתוך נתוני בנק ישראל, שהסוחרים הזרים היו אחראים בפברואר ל-63% מנפח המסחר בזירת השקל-דולר. כך, כחלק מתופעה עולמית, נקבע מחיר השקל הישראלי לא בתל אביב, אלא בלונדון ובניו יורק.
כללי האצבע והתגובות המסורתיות של סוחרי המטבע עדיין לא התחלפו לחלוטין. ביום שישי רעדו מעט השווקים בעקבות הגשת תביעה ממשלתית נגד גולדמן סאקס, וסוחרים רבים ברחו שוב אל הדולר, שעלה בכ-0.5% מול המטבעות האחרים. אבל בעקבות המשבר ייתכן שנפל דבר בשוק המטבעות, והעניין של הסוחרים בהשקעה ובמסחר במטבעות חדשים, לרבות בשקל, רק יגבר. אולי בעוד עשר שנים יהיו אופציות שקל-לירה טורקית או רופי הודי-ריאל ברזילאי לא פחות פופולריות מעסקות הדולר-יורו של ימינו.
-
בלק אנד שולס
נוסחת החישוב המקובלת למחירי אופציות, מבוססת על מחיר הנכס, הריבית, זמן האופציה והתנודתיות הצפויה.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
