מכירת החוף מנוגדת לעקרונות OECD
חוף פלמחים
>> התופעה של העברת נכסי טבע לאומיים ליזמים פרטיים היא אחת הרעות החולות בתחום השמירה על הסביבה, שמאפיינת מדינות מתפתחות. השיטה חוזרת על עצמה: ההליכים לשינוי תוכנית המתאר והמכירה ליזם נעשים במהירות ובהיחבא, בלי ליידע את הציבור, במטרה לסכל כל אפשרות להתנגדות ציבורית. כאשר העסקה מגיעה לידיעת הציבור, מאוחר מדי לעצור את התהליך.
הצטרפות ישראל ל-OECD תוכל לשמש מנוף לשינוי הסטנדרטים בתחום. הארגון פעיל מאוד בגיבוש מדיניות סביבתית ושם דגש על יידוע ושיתוף הציבור בתהליכי קבלת ההחלטות בתחום הסביבה, מתוך הנחה שהציבור הוא בעל עניין מרכזי היכול לאזן בעלי אינטרס אחרים כמו בעלי מפעלים ויזמים. לארגון יש לפחות 23 מסמכים משפטיים שבהם המלצות שנועדו להבטיח שהגישה למידע סביבתי תהיה זמינה ושתהליך קבלת ההחלטות יאפשר לציבור להתעדכן בנוגע לתוכניות הצפויות ולהציג את עמדותיו והסתייגויותיו.
לדוגמה, אחד המסמכים שעוסק בניהול חופי הים ממחיש עד כמה מכירת חוף פלמחים מנוגדת לעקרונות שחייבים להנחות את חברות ה-OECD במדיניות הפיתוח של חופיהן. המסמך קובע שעל המדינות למנוע בנייה באזור חופי, בעיקר כזו שפוגעת בנוף או בסביבה או מחבלת ביחסי הגומלין הטבעיים בין הים והחוף; יש להבטיח שפיתוח החוף ייעשה בצורה מבוקרת תוך הקדשת תשומת לב לבעיות הנובעות מפיתוח תעשייתי ועיור; יש לבחון מראש את ההשלכות לגבי החוף, של פרויקטים ציבוריים ופרטיים; יש להגן על שטחי חוף יפים ועל חופים בעלי ערך תרבותי וסביבתי; שטחים בעלי ערכי טבע מיוחדים יישמרו ללימוד עתידי וכמרכזים לחידוש והחייאה; יש להבטיח גישה חופשית של הציבור לחוף הים באזורים תיירותיים; ומעל לכל - יש ליידע את הציבור על תוכניות הקשורות לפיתוח החופים ולערב אותו בתהליכי התכנון בשלב מוקדם ככל האפשר.
בחלק ממדינות OECD ניתן לנקוט הליכים משפטיים לצורך הבטחת שיתוף הציבור בהליכי התכנון. מעורבות זו מבוססת על זכות הטיעון שהיא מכללי הצדק הטבעי ומיועדת להגן על האזרחים מפני החלטות של הרשות המינהלית העלולות לפגוע בהם.
בישראל, בחלק מנושאי הסביבה כלל לא קיימת חובה משפטית ליידוע ושיתוף הציבור, וגם כשיש חקיקה הסטנדרטים לא תואמים לאלה שבמדינות המפותחות. ניתן לקוות שההצטרפות ל-OECD תנוצל לשדרוג הרגולציה בעניין יידוע ושיתוף הציבור באופן שייטיב עם שמירת הסביבה בישראל.
הכותב היה הממונה על הכנסות המדינה ומתאם מדיניות מקצועית עם OECD
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

פתאום ההשקעות הכי חמות צונחות: נפט, סחורות, תשואות – למה זה קורה?

"הבית שלי בגד בי": תל אביבית שעוזבת אחרי שלושה עשורים מגלה מה שבר אותה

"חייתי במסיבה תמידית, אבל זה היה כלוב מזהב. עבודה חסרת משמעות"
פקק האוניות מול נמלי ישראל דועך והולך, ולא מהסיבות הנכונות
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

"אפשר להרוויח 30-20 אלף שקל בחודש מעבר למשכורת": איזה עסק הכי רווחי - פלאפל, פיצה, סושי או שווארמה?
