סוף עידן הריבית
בפעם הבאה שהריבית תשתנה - זה כנראה יהיה כלפי מעלה
>> הריבית במשק בספטמבר 2008 היתה 4.25%; אתמול הודיע בנק ישראל כי באפריל תרד הריבית ל-0.5%, הריבית הנמוכה בתולדות המשק - צניחה של 3.75% בתוך שבעה חודשים.
הריבית היתה במשך שנים ארוכות מכשיר העבודה העיקרי של בנק ישראל. עתה, עם מיצויו, יצטרכו לאמץ מכשיר או מכשירים חדשים. ב-2008, עקב חומרת המצב במשק, חזר הבנק למכשיר ישן, שאותו לא הפעיל כעשר שנים - מעורבות ישירה בשוק המט"ח באמצעות רכישת דולרים. בבנק אמרו באופן רשמי כי הוחלט לרכוש דולרים כדי להגדיל את רזרבות המט"ח של ישראל. בפועל, הסיבה המרכזית היתה הרצון לסייע ליצואנים באמצעות פיחות השקל. אלא שהמטרה שבנק ישראל הציב לעצמו, יתרות של 44 מיליארד דולר, תושג בעוד כחודש. ומה יהיה לאחר מכן? מה יהיה מכשיר המדיניות המוניטרית אז?
לפני כחודש החל הבנק לרכוש בשוק ההון אג"ח מדינה, במטרה להגדיל את הנזילות במשק לטובת המוסדות הפיננסיים, הגופים העסקיים ומשקי הבית - וכדי להוריד את הריבית במשק לטווחים ארוכים. הבנק אינו מדווח על היקף הרכישות היומי של אג"ח, וימסור דיווח חודשי ראשון ביום חמישי הקרוב. אז גם יידע הציבור, לראשונה, מה כוחו של המכשיר המוניטרי החדש - ובקרוב גם היחיד.
משיחות עם בכירים בבנק ישראל ברור כי הם ממשיכים לחפש מכשירים נוספים לצורך ניווט המערכת המוניטרית. אחד המכשירים הנבחנים בבנק במשך תקופה ארוכה יחסית הוא רכישת אג"ח קונצרניות, אלא שלמכשיר זה יש לא מעט חסרונות. דומה שהנגיד משהה בינתיים את קבלת ההחלטות - גם מכיוון שהמצב במשק אינו לוחץ עליו, אך בעיקר מכיוון שהוא ממתין להקמת ממשלה חדשה, ובעיקר למינוי שר אוצר חדש. בחודשים האחרונים, חודשי המשבר הכלכלי, בנק ישראל נוהג לשמוע את האוצר לפני כל צעד חשוב.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
