הקמת תחנת הכוח בחיפה נדחתה בחמש שנים - והתייקרה בחצי מיליארד שקל
שלשום נערך טקס הנחת אבן הפינה לתחנת הכוח הנקייה, שחנוכתה נדחתה ל-2010
<< ברוב טקס והדר הונחה שלשום בחוף שמן שבחיפה אבן הפינה לתחנת הכוח החדשה בעיר, שלפי התוכניות, תחל לפעול ב-2010. אלא שבטקס שכחו הנוכחים להזכיר כי תחנת הכוח היתה אמורה להתחיל לפעול באוקטובר 2005, לאחר שהאישור להקמתה התקבל כבר בסוף 1999. מנתונים שהגיעו אתמול לידיעת TheMarker עולה כי בחלוף השנים תפחה עלות הקמת התחנה ב-500 מיליון שקל לפחות, ומוערכת כיום בכ-2.7 מיליארד שקל.
את טורבינות הגז להפעלת התחנה רכשה חברת החשמל מחברת סימנס בלא מכרז ב-2002 תמורת כ-230 מיליון דולר. רכישה זו התפרסמה באחרונה בהקשר של פרשת השוחד לכאורה בסימנס. לפי החשד, יו"ר ועדת הנכסים בדירקטוריון החברה, עו"ד דן כהן, שוחד בידי סימנס כדי לאפשר את רכישת הטורבינות ללא ממכרז. כהן הגדיר את הרכישות כ"הזדמנות עסקית" ונימק את הפטור מהמכרז ב"דחיפות למניעת נזק של ממש". ואולם טורבינות הגז, שסופקו כבר ב-2004 וב-2006, מאופסנות מאז בשטח חברת רוגוזין באשדוד. גם שטח זה נכלל בחומר החקירה נגד כהן, החשוד כי אישר את הרכישה בידי חברת החשמל בסכום מופקע - תמורת שוחד.
הקמת תחנת הכוח בחיפה סבלה מעיכובים בהשגת אישורים סטאטוטוריים מוועדות התכנון, מהתנגדות העירייה ומביורוקרטיה עצלה בביצוע התיאומים הנדרשים מול חברת נמלי ישראל, נמל חיפה ורכבת ישראל.
ואולם העיכוב העיקרי נבע מעיכוב פרויקט הנחת צינור הגז הטבעי במקום, שאמור היה להסתיים במקור ב-2003.
כך, שרפה התחנה לאורך השנים מזוט יקר ומזהם, וגרמה למשק הישראלי נזק של מאות מיליוני שקלים, וזאת מבלי להחשיב את עלות אחסון הטורבינות והשמשתן מחדש חמש שנים לאחר שהגיעו ארצה. לפי הערכות, עלות האחסון והתחזוקה השוטפת של הטורבינות, השוכבות מאז במעין "אוהלי שימור" באשדוד, הסתכמה בכ-100 מיליון שקל. בנוסף, עדיין לא ידועה מידת כשירותן להפעלה או עלות השמשתן הסופית.
כל ניסיון למכור את הטורבינות או להעבירן לשימוש במתחמי תחנות כוח אחרות של חברת החשמל סוכל בעבר בידי ועד העובדים בצפון, בשל חשש מאובדן מקומות עבודה לעובדי החברה בחיפה.
אם לא די בכך, טענה הוועדה המקומית בחיפה כי הפעלת התחנה החדשה בטורבינות הגז תהווה מטרד רעש לתושבי העיר. לאחר סדרת התדיינויות ממושכות, החליטה חברת החשמל כי תקים במקום קיר אקוסטי, שיחצוץ בין התחנה לכרמל.
עם זאת, ספק אם יש בכל העיכובים האלה כדי להסביר את פשר הגידול העצום באומדני עלות פרויקט הקמת התחנה. מהנתונים עולה כי ב-2003 תימחרה חברת החשמל את הפרויקט בכ-476 מיליון דולר (2.2 מיליארד שקל אז). בתחילת 2008 גדל האומדן לכ-616 מיליון דולר, ואילו בדיווח החברה שלשום כבר היתה עלות הפרויקט ל-700 מיליון דולר (2.7 מיליארד שקל) - גידול של 23% בעלויות הפרויקט מאז 2003, אך זינוק של 13.5% בהיקף הפרויקט בשנה האחרונה בלבד.
תגובת חברת החשמל לא נתקבלה עד סגירת הגיליון.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
