דלק במגעים להקמת חברה משותפת ליבוא דלק באמצעות פי גלילות
החברה נערכת להרחבת התחרות בבתי הזיקוק בצפון הארץ ולהכפלת מספר חנויות הנוחות ברשת דלק
חברת דלק מקבוצת תשובה מתכננת לפתח מערך יבוא דלקים בשיתוף עם חברת בינלאומית מובילה בתחום הסחר בדלקים באמצעות שימוש במסופי פי גלילות - כך עולה מטיוטת התשקיף של החברה. השבוע השלימה דלק את שלב הגיוס המוסדי בהנפקתה, שבו גייסה 980 מיליון שקל בהנפקה של מניות, אופציות ואיגרות חוב.
דלק זכתה ביוני 2007 במכרז של רשות החברות הממשלתיות לרכישת מסופי פי גלילות באשדוד, ירושלים ובאר שבע תמורת 800 מיליון שקל, והיא מקווה ליהפך ליבואן הדלקים העיקרי של ישראל. באמצעות מתקני האחסון והניפוק של פי גלילות, מקווה החברה לנטרל משמעותית את תלותה בדואופול הזיקוק המקומי של בית הזיקוק בחיפה (הנשלט בידי המפעלים הפטרוכימיים) ושל בית הזיקוק באשדוד (שבבעלותה המלאה של חברת פז) - ולרכוש יתרון בסחר בהשוואה לחברות סונול ואלון.
המהלך של חבירה לגורם בינלאומי נעשה במקביל למהלך של הגברת התחרות בשוק הזיקוק שמקדם משרד האוצר. כיום מושתים דמי רציף בשיעור של 1.02% על כל סחורה שנפרקת בנמלי חיפה ואשדוד, כולל מוצרי הדלק המיובאים, שמהווים 40% מכלל הדלק הנמכר בישראל. מחיר הדלק עלה חדות בשנים האחרונות, ואילו מרווח השיווק, כלומר הפער בין מחיר הרכישה של תזקיקי הדלק לבין המחיר המפוקח של בנזין 95 ו-96 שנמכר בתחנות, נותר קבוע. השילוב של שתי התופעות גרם לכך שדמי הרציף המשולמים לרשות הנמלים מהווים 38% ממרווח השיווק הקמעוני.
עובדה זו הקטינה משמעותית את כדאיות היבוא והגבילה את שיווק הדלק המיובא עד לקו נתניה, שכן שיווק הדלק המיובא צפונה מקו זה אינו כדאי כלכלית בשל עלויות ההובלה. משרד האוצר מתכוון לשנות מצב זה, שיוצר מונופול דה פקטו של בתי הזיקוק בצפון הארץ, באמצעות הפחתת דמי הרציף ב-50% לפחות. שימוע בעניין צפוי באוגוסט, ואם אכן יוחלט על הפחתת דמי הרציף תוכל דלק לשווק דלק מיובא גם לצפון הארץ.
בית הזיקוק באשדוד משרת כיום את תחנות הדלק של פז ואת הרשות הפלשתינית, כך שבית הזיקוק בחיפה הוא הספק היחיד של תזקיקים מתוצרת ישראל לחברות הדלק האחרות - סונול, אלון ודלק. רכישת מסופי פי גלילות בידי דלק והפיכתה לחברת יבוא של תזקיקים לשוק המקומי תייצר מעין בית זיקוק שלישי ותשנה את מבנה השוק ותהפוך אותו לדואופול: בית הזיקוק בחיפה וחברת יבוא התזקיקים של דלק. היבט אחר של הכניסה ליבוא דלקים הוא חיזוק השליטה של דלק בכל שרשרת הערך של הפעילות בתחום הדלקים: יבוא, אחסון, ניפוק, הובלה ושיווק.
הכניסה לפעילות של יבוא תזקיקים היא אחד ממנועי הצמיחה העתידיים של דלק. מנועי צמיחה אחרים כוללים הגדלת מספר חנויות הנוחות שהיא מפעילה מ-35 ב-2006 ל-1 כיום ול-77 בסוף 2007, כך שב-34% מתחנות התדלוק שלה יכללו חנויות נוחות.
הרווחיות הגולמית של חנויות אלו גבוהה - 35% מהמחזור - אך בשלב זה הן תורמות בממוצע 10% מהרווח הגולמי של תחנות התדלוק בישראל, לעומת 40% באירופה ו-70% בארה"ב - כך שקיים פוטנציאל גידול משמעותי בתחום זה.
דלק תנסה להגדיל את מספר התחנות שבבעלותה כדי להגדיל את מרווח השיווק. כיום דלק היא הבעלים של 38 תחנות, כלומר 16.7% בלבד מהרשת, בעוד פז היא הבעלים של 87 מהתחנות, כלומר 34% מהתחנות ברשת. על פי הערכות, ב-2008 כבר יהיו 50 תחנות בבעלות דלק. רכישת התחנות מגדילה את הרווח השוטף מהפעלתה ב-6%-10% לאחר עלויות המימון והפחת של רכישתה בסכום ממוצע של 2.5 מיליון דולר.
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
