כלכלה קטנה עם שפם
המנהיג החברתי החדש-ישן, עמיר פרץ, מתנגד להורדת הביטוח הלאומי לחלשים, הורדת מס ההכנסה לבינוניים, סבסוד מעונות היום, הגדלת הסיוע לקשישים ועוד - ואחרי כל זה הוא רוצה שנבחר בו למנהיג
ההחלטה הראשונה של סטנלי פישר היתה כה צפויה - ובכל זאת כל כך מאכזבת. פישר החליט לא לשנות את הריבית ליוני. זה הכי קל. זה הכי בטוח. זו פעולה חסרת סיכון שתמיד אפשר להדביק לה כמה נימוקים כלכליים שאנו כבר מכירים היטב. אבל האמת הכלכלית היא שהמשק זקוק להורדה נוספת של הריבית, זהירה, שקולה, אבל הורדה.
מאז פברואר מגיעה ריבית בנק ישראל ל-3.5% ללא שינוי - אף שכל הנתונים מלמדים שהיא גבוהה מדי. הרי האינפלציה נמוכה מאוד, הציפיות מצויות בתוך יעד יציבות המחירים, פרמיית הסיכון בירידה, שער החליפין יציב - והמשק הוריד מהלך. הוא צומח עכשיו הרבה פחות מהפוטנציאל. לכן מי שרוצה להיות "חברתי", אסור לו רק לדבר. הוא צריך גם לבצע. לקחת סיכון קטן ולהוריד ריבית, למען עידוד הצמיחה והתעסוקה.
ההאטה בצמיחה היתה גם הסיבה המרכזית לתוכנית הפחתת המסים. באוצר הבינו שצריך לעשות מעשה כדי לתת זריקת עידוד נוספת למשק. בנוסף הבינו שם שכשנחזור לצמיחה של 4%, ההכנסות ממסים יגדלו ב-7.7 מיליארד שקל לשנה. הגידול בתקציב מגיע ל-2.2 מיליארד שקל לשנה, כך שבידי האוצר יישאר עודף של 5.5 מיליארד שקל לשנה, וזה מצב מסוכן. כי ברגע שהפוליטיקאים יקלטו זאת, הם ילחצו להגדלת ההוצאות. לכן יש "לרוקן" עודפים.
וכדי לרצות את אלה שמאמינים בהורדת החוב, הוחלט לאמץ את גישתו של פישר ולחלק את העודפים: מחצית מעודפי ההכנסות ילכו להורדת מסים, ומחצית - להורדת הגירעון והחוב הציבורי.
בתוכנית יש גם סעיפים חברתיים משמעותיים. השכבות הנמוכות ייהנו מהורדת דמי הביטוח הלאומי לרמה סמלית. מס ההכנסה על שכבות הביניים יירד באופן משמעותי. מעונות היום יזכו לסבסוד עמוק, והסיוע לקשישים יועלה. כמו כן בוטלה המדרגה התחתונה של מס הרכישה כדי להקל קצת על השכבות החלשות ברכישת דירה.
העשירים ספגו בתוכנית סדרת מכות: המס על הבורסה הועלה ל-20% ריאלי, יוקם מנגנון למלחמה בתכנוני מס אגרסיוויים ויוטל מס מלא על נאמנויות זרות - כדי למנוע התחמקויות ממס. ואם זה לא מספיק, הוחלט גם על הורדת המע"מ ב-0.5%, כשהתכנון הוא להמשיך ולהורידו ל-15% - צעד פרוגרסיווי שעוזר לחלשים.
לכן כל כך ריחמתי על עמיר פרץ שנשא שלשום דברים ב"כנס התקווה", כי מה נשאר לו להגיד? איך יתמודד עם הצעדים החברתיים הנכונים? אבל דאגותי היו לשווא. פרץ התגבר בקלות על הקושי; הוא נאם בלהט נגד כל סעיפי התוכנית (חוץ מהורדת המע"מ). המנהיג החברתי החדש-ישן מתנגד להורדת הביטוח הלאומי לחלשים, הורדת מס ההכנסה לבינוניים, סבסוד מעונות היום, הגדלת הסיוע לקשישים, הקטנת מס הרכישה לדירות, הגדלת המס על הבורסה והמלחמה בהתחמקות העשירים ממס.
ואחרי כל זה רוצה פרץ שניקח אותו ברצינות ואף נבחר בו למנהיג הבא.
כתבות מומלצות
המכונית הפרטית עוברת מהפכה שסוחפת את כל התעשייה
"חיים את הרגע": אוכלים במסעדות, יוצאים לבלות — וטסים לחו"ל
"הבטיחו לקדם אותי ואז הביאו מישהו מבחוץ. אם זה יקרה שוב – אתפטר"
נטישת מנהלים, חוב תופח — ותשואת חסר עמוקה: מה קורה בשיכון ובינוי?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"
