המהפכה הדיגיטלית משנה את הרגלי הצריכה
השינויים שעוברת בשנים האחרונות המערכת הבנקאית מתבטאים בגידול היצע המוצרים והשירותים הפיננסיים המוצעים למשקי הבית, ובאופן צריכתם ■ המפקחת על הבנקים: "התהליכים צפויים להימשך גם בשנים הקרובות"

"המערכת הבנקאית נמצאת בעיצומה של מהפכה דיגיטלית, ועוברת בשנים האחרונות שינויים גדולים מאוד, שצפויים להיטיב בעיקר עם משקי הבית והעסקים הקטנים. השינויים הרבים משפיעים גם על עובדי הבנקים והנהלותיהם, וצפויים להימשך גם בשנים הקרובות" - כך כתבה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדווה בר, בפתיחת הדו"ח השנתי של בנק ישראל ל-2016.
היא הוסיפה כי "השינויים מתבטאים בגידול היצע המוצרים והשירותים הפיננסיים המוצעים למשקי הבית, ובאופן צריכתם. כך למשל הלקוחות עוברים לצריכה מרחוק באמצעות האינטרנט, האפליקציה, במכשיר הסלולרי ובמכשיר האוטומטי, ומספר סניפי הבנקים וביקורי הלקוחות בסניפים - מצטמצם. כן מתבטא השינוי בירידה במספר העובדים בבנקים".
בבנק ישראל מציינים כי החלו בשנה שעברה לאסוף נתונים לגבי הפעילות של לקוחות הבנקים בערוצים השונים, וגילו שכ-50% מהפעולות הבנקאיות בשנה שעברה בוצעו בערוצים הישירים. מדובר בעיקר בפעולות של העברת תשלומים, קנייה ומכירה של ני"ע, הזמנת פנקס צ'קים והפקדה שלהם. בתוך כך, שיעור הפקדת הפיקדונות ונטילת ההלוואות בערוצים הישירים מוסיף להיות נמוך.
כמו כן, בבנק ישראל טוענים כי ככל שהגיל של הלקוחות עולה, כך גם גדל מספר הפעולות המבוצעות על ידם בערוצים הדיגיטליים. לשם המחשה, מסבירים בבנק, בקבוצת הגילאים של עד 29, 18% בלבד מהפעולות בוצעו בערוצים הדיגיטליים, לעומת 24% מהפעולות בגילאים 30-49 ו-27% מהפעולות בגילאים 50 ומעלה.