בנק ישראל מציב תקרה לרכישות מט"ח: ירכוש 30 מיליארד דולר ב-2021; הדולר מזנק
בנק ישראל מסר כי הוא משנה את המדיניות בכל הנוגע להתנהלות בתחום המט"ח ■ בעקבות ההודעה, הדולר קופץ ב-2.5% ל-3.19 שקלים לדולר

בנק ישראל הודיע היום (ה') כי הוא משנה את המדיניות בכל הנוגע להתנהלות בתחום המט"ח. הבנק הודיע לראשונה מראש כי במהלך 2021 הוא ירכוש 30 מיליארד דולר כדי להתמודד עם ייסוף השקל. בשנת 2020 רכש הבנק 20 מיליארד דולר.
בעקבות הודעת בנק ישראל החל הדולר לרשום עליות בשעה האחרונה במסחר הרציף. הדולר הגיע היום במהלך המסחר לשער של 3.11 שקלים לדולר וכעת עולה ב-2.5% ל-3.19 שקלים לדולר.
ההודעה של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל מגיעה לאחר ייסוף חד בשקל בשנה האחרונה. הייסוף נרשם גם על רקע מגמת היחלשות של הדולר מול סל המטבעות, אבל בשבועות האחרונים מגמת הייסוף של השקל נמשכה, בעיקר על רקע התפתחויות בישראל שחיזקו את השקל. המטבע האמריקאי נחלש מול השקל ב-2.5% מתחילת השנה. בימים האחרונים נמנע בנק ישראל מרכישות גדולות של הדולר שהוא מבצע כדי למנוע את ייסוף השקל. בדצמבר רכש בנק ישראל 4.4 מיליארד דולר.
עד כה, בנק ישראל לא הודיע מראש ולא הציב תקרה לרכישות המט"ח שנועדו להתמודדות עם הייסוף בשקל, שפוגע בייצוא. כעת, על רקע ההבנה כי הייסוף אינו חולף ואינו נובע מפעילות פיננסית ספקולטיבית ,אלא מושתת על גורמים ארוכי טווח, בבנק מציבים תקרה ומודיעים מראש על רכישת 30 מיליארד דולר בלבד.
בהודעת בנק ישראל נאמר כי "ההודעה מראש על היקף הרכישות מיועדת לספק לשוק ודאות לגבי מחויבות הבנק להתמודדות עם הייסוף החד שחל לאחרונה, ובכך לתמוך בהמשך התמודדות המשק עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה".
- לבנק ישראל דרוש פסיכולוג ושחקן פוקר
- המשנה לנגיד על מדיניות רכישות המט"ח: "צעד חריג למשבר חריג"
- התוכנית להצלת מקומות העבודה החשובים ביותר בישראל
- "שער הדולר הנמוך הורג את ההיי־טק – זו שיחת היום בקרב המנכ"לים"
- ממשיך להתאושש: הדולר מתחזק ב-0.3% ל-3.24 שקלים
- לאן הולכים הדולרים שמשרד האוצר מוכר כדי לממן את הגירעון?
לפי הבנק, הייסוף בשקל נרשם "בשל זרמי מט"ח הנכנסים למשק הישראלי, על רקע הגידול בעודף בחשבון השוטף, השקעות ישירות, מכירות מט"ח בהיקף גבוה שמבצעים המשקיעים המוסדיים כנגד רווחי ההשקעות שלהם בשווקי ההון בחו"ל, ועלייה בהשקעות של משקיעים זרים באג"ח של ממשלת ישראל, גם כתוצאה מצירוף ישראל למדד האג"ח הגלובלי WGBI".
בוועדה המוניטרית מעריכים כי יהיה צורך להמשיך להתערב בשוק המט"ח בהיקף נרחב בשנת 2021, וזאת על רקע משבר הקורונה. בוועדה אומרים כי הסכום שהוקצה ל-2021 "גדול באופן משמעותי מהתערבות הבנק בעבר ומהערכות הבנק לגבי העודף הצפוי בחשבון השוטף בשנה זו, כך שהרכישות ימתנו גם כוחות לייסוף הנובעים מגורמים פיננסיים". בבנק יודיעו בסוף 2021 לגבי המשך הרכישות ב-2022.