
סא"ל לירון גרשון
מפקדת ביה"ס למקצועות המחשב וההגנה בסייבר של צה"ל
לפני כחצי שנה קיבלה סא"ל לירון גרשון את אחד המפתחות הנחשקים בצה"ל – פיקוד על בית הספר למקצועות המחשב וההגנה בסייבר (בסמ"ח), שנהפך לצינור ההכשרה המרכזי לתעשיית ההייטק. מאות החיילים שמשתחררים מדי שנה מהיחידות הטכנולוגיות לאחר שעברו הדרכה בבסמ"ח נהנים מידע וניסיון מקצועי, בעיקר בתחומי התוכנה והסייבר, והמשק מרוויח מתכנתים מנוסים, שרבים מהם אף מקימים חברות ויוצרים משרות חדשות.
אולם בסמ"ח לא חף מביקורת, וגרשון, בעצמה בוגרת המסלול שמילאה תפקידי הדרכה וראש מדור בבית הספר, תצטרך לתת עליה את הדעת. כך למשל, על פי נתונים שהופקו עבור TheMarker, לקורסי התכנות היוקרתיים מתקבלות פחות נשים מגברים, ושיעורי הנשירה שלהן גבוהים יותר. ב־2018, לדוגמה, נשים היוו 44% מהתלמידים בקורס ושיעור הנשירה שלהן היה 20%, לעומת 5% אצל גברים. סוציולוגית שהוזמנה לבסמ"ח ב־2012 וליוותה במהלך שנה וחצי את החניכים בקורס התכנות ניסתה להתחקות אחר הסיבות לנשירה ולציונים הנמוכים באופן יחסי של נשים, למרות נקודת פתיחה דומה במבחני המיון. היא קשרה את העניין לכמה גורמים, בהם מבנה תוכנית הלימודים שמתחיל בעבודה ומדידה יחידנית המקשה על נשים, האווירה התחרותית, והאינטראקציות בכיתה ומחוצה לה כפי שמתבטאות ביום הספורט ובמטלות הניקיון היומיות.
שיטות הלמידה של בסמ"ח הן מודל לתעשייה ולאקדמיה, בדגש על ניסיון מעשי ומיומנויות למידה. לאחרונה חל שינוי בשיטת הלמידה, שעשוי לסייע גם לאיזון המגדרי: התלמידים יכולים לבחור בין למידה עצמאית, למידה בקבוצות או למידה פרונטלית. "אנחנו יורדים מציונים והולכים לכיוון של היבטים רכים של עבודת צוות", סיפרה גרשון. "מאפשרים לחניכים גם להרחיב את הידע והיצירתיות שלהם בפרויקטים אישיים, ומחנכים אותם לתפישה שהם מסוגלים לחולל מהפכות ולהביא יכולות משמעותיות לצה"ל".

תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר