
דן זורלא, שלו חוליו ועמרי לביא
מייסד ומנכ"ל בלאק קיוב (בצילום); מייסדי NSO
הפעם הראשונה שבה נחשף הציבור הישראלי לשם בלאק קיוב היתה ב־2014, בשלהי ימיו של נוחי דנקנר כבעל השליטה בקבוצת אי.די.בי. חברת הביון המסתורית נשכרה אז כדי לאסוף חומר נגד מי שביקש לרכוש את השליטה בחברה, מוטי בן משה. הדו"ח על בן משה לא השפיע יותר מדי על תוצאות ההליך, אך עצם קיומו היה אות מבשר לשינוי בדרך שבה מתנהלים הליכים משפטיים כיום. פעם היו חוקרים פרטיים - כיום יש חברות ביון בינלאומיות.
מאז היתה בלאק קיוב מעורבת באין סוף סכסוכים מדממים, בהם למשל סכסוך בין שני גופים העוסקים בלוחמה בשחיתות ברומניה – סיפור שבמהלכו נעצרו במדינה שניים מסוכני החברה. במקרה אחר, חשף דוח של בלאק קיוב נכסים באירופה שהיו שייכים לכאורה לאיש העסקים חדל הפירעון מוטי זיסר ז"ל. בעקבות הדוח השיבה משפחת זיסר לבנק הפועלים כ-95 מיליון שקל מחובותיו של המנוח, במסגרת הסדר פשרה. לאחרונה פורסם גם על סכסוך בין שתי חברות האחזקות הקנדיות ווסט פייס וקטליסט, סביב רכישת חברת רשת הסלולר ווינד מובייל בהליך חדלות פירעון בקנדה. בסיפור הזה, לטענת ווסט פייס, נטלה בלאק קיוב חלק בקמפיין ריגול והכפשה נגד השופט שפסק לטובת ווסט פייס. שמה של החברה עלה, שלא בטובתה, גם כספקית שירותים למפיק ההוליוודי הארווי ויינשטיין, שנחשף כאחד התוקפים המיניים המפורסמים בהיסטוריה.
בסכסוך בין ווסט פייס לקטליסט, היתה מעורבת חברה ישראלית נוספת שמאז נסגרה – PSY Group, שייסד ג'ואל זאמל, צעיר יהודי ישראלי־אוסטרלי חידתי. PSY היתה חברת סייבר שהפעילה משתמשים פיקטיביים ברשת למטרות שונות, בהן – לטענת ווסט פייס – פגיעה בשמו הטוב של אותו שופט שהכריע בניגוד לאינטרס של לקוח החברה. PSY Group עומדת גם במרכזן של פרשיות שבהן מעורב נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, בין היתר בעקבות חשד שהשתתפה בקמפיין פייק ניוז למען טראמפ, במימון מדינות המפרץ.
גם עולם אכיפת החוק משנה את פניו ונעשה דומה לעולמות הביון המשתכללים. שחקנית בולטת בתחום היא חברת NSO הישראלית, שעומדת מאחורי תוכנת הריגול "פגסוס". זוהי תוכנה שביכולתה להפוך כל מכשיר סמארטפון למרגל אלקטרוני שמצלם, מקליט ומתעד את המיקום של בעליו, ומדווח ללקוחות החברה, שהם גופי האכיפה בעשרות מדינות. לאחרונה כיכבה "פגסוס" בכותרות בעקבות כתב אישום נגד עובד שפוטר ממנה וניסה לגנוב ולמכור את הטכנולוגיה שלה תמורת 50 מיליון דולר. עוד לפני כן פורסם כי האמצעי הקטלני הזה שווק בין היתר לידי משטרת איחוד האמירויות, שהשתמשה בו כדי להפליל פעילים שהובילו מחאה למען דמוקרטיזציה במדינה.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר