
נילי אבן-חן
סמנכ"לית כלכלה ומחקר בתנועה למען איכות השלטון בישראל
"במקום לשבת בבית ולקטר, מה שמניע אותנו הוא התחושה שיש לנו יכולת אמיתית לעשות שינוי. אנשים לא מעריכים את היכולת הזאת. גם אדם בודד, אם הוא מאמין במה שהוא עושה, יכול לשנות את העולם", כך אומרת עו"ד נילי אבן־חן, סמנכ"לית כלכלה ומחקר בתנועה לאיכות השלטון.
אבן־חן מצליחה לגייס לתנועה לאיכות השלטון עשרות סטודנטים ומשפטנים מצטיינים, שהיו יכולים לבחור להתמחות במקום שיכשיר אותם לעולם העסקי שבו ישתכרו היטב. "התחושה שהם מקבלים אצלנו היא מעצימה", היא אומרת. "הצעירים הללו מחפשים משמעות. הם לא חושבים שכסף הוא העיקר בחיים, וכשהם מגיעים לפה הם נדבקים בחיידק והמומים מהיכולת לחולל שינויים. כשזה קורה, רואים כיצד חודר להם אור לעיניים".
התנועה לאיכות השלטון היא אחד הגופים הוותיקים בעולם האקטיביזם החברתי. היא נוסדה לפני 28 שנים על ידי עו"ד אליעד שרגא, וכיום היא אחד הארגונים הגדולים במגזר השלישי עם יותר מ־20 עובדים שפועלים בזירה המשפטית, האזרחית והכלכלית. אנשי התנועה מאמינים שביכולתם לקדם את המנהל התקין, למגר שחיתויות וקשרי הון שלטון, לשמור על הקופה הציבורית ולקדם את פירוק מוקדי הכוח (רשימה חלקית).
בעוד שהפעילות המשפטית והאזרחית מגיבה בדרך כלל לאירועים ולהתפתחויות נקודתיות בממשל ובכנסת, המחלקה הכלכלית שמנהיגה אבן־חן שואפת לשנות את המבנים ואת המוסדות שיצרו את הבעיות הללו מלכתחילה. היא ועוד שני עורכי דין, שישה סטודנטים וצוות של מתנדבים בוחנים את מבני השלטון והכלכלה ואת מוקדי הכוח, ומצביעים על המקומות שבהם צריך לעשות את השינויים המשמעותיים ביותר.
עיקר העבודה הוא מחקרי. "הכלי המרכזי שלנו הוא נייר עמדה, מסמך או מחקר שעושה עבודה מקצועית. אם אני לא רוצה סתם לנבוח, אני חייבת להתחיל את העבודה עם נייר מבוסס. בזה כוחנו. ניירות העמדה שלנו מוערכים על ידי אנשי הממסד, שמבינים שהם אינם סיפור או הגיגים", אומרת אבן־חן. נייר העמדה משמש כבסיס לפגישה, לשימוע ציבורי, להליך משפטי, להצעת חוק או כדי להתנגד לה. בנוסף, אבן־חן פועלת בכלים של תנועה חברתית: מפגשים עם רגולטורים, שרים, חברי כנסת מהאופוזיציה ומהקואליציה, בלי להיות צבועה בגוון פוליטי כזה או אחר.
"אנחנו מתמקדים במנהל תקין, בשחיתות, במוקדי כוח, בתחרות, בפירוק הריכוזיות – המקומות שבהם האזרח נפגע מגופים חזקים באמצעות מבנים כלכליים מעוותים. אנחנו לא נכנסים לעניינים של שמאל או ימין או של סדרי עדיפויות בהקצאת תקציבים", היא מספרת.
התנועה ואבן־חן יכולים להתגאות בשורה מרשימה של הישגים, לחלקם שותפים ארגונים נוספים שמצטרפים לקואליציות שמתארגנות סביב מאבק משותף. רשימה חלקית: חוקי הריכוזיות שכללו את פירוק הפירמידות ופיצול הפעילות הריאלית של טייקונים מפעילות פיננסית; טיפול באגודות העותומניות שבהן לא נגעו זה 70 שנה; התמודדות עם מוקדי הכוח במועצות החקלאיות; ושכר הבכירים בחברות פיננסיות.
אבן־חן והתנועה מצליחות למשוך אליהן את ליגת העל של הסטודנטים והדוקטורנטים למשפטים שבוחרים לעשות את ההתמחות שלהם במאבק נגד הטייקונים, במקום להצטרף אליהם ואל הכסף הגדול שהם משלמים.
אחד מעורכי הדין שהתמחו אצל אבן־חן הוא עמרי בן חורין, שעבד כרכז בשנים 2011־2013 ונמצא כיום באגף תקציבים במשרד האוצר. "לאחר כמה שנים כעורך דין בשוק הפרטי החלה להתגבש אצלי הבנה שאני רוצה לעבור לשירות הציבורי. אין לי ספק שחלק מהרצון לעשות את השינוי נבע מתחושות וחוויות שהתעצבו בתקופה שבה עבדתי בתנועה לאיכות השלטון", אומר בן חורין.
עו"ד זיו שוורץ, שהיה רכז במחלקה בשנים 2010־2011, הוא כיום דוקטורנט למשפטים באוניברסיטת שיקגו. "למדתי שלרגולטורים יש כוח עצום בידיים ופיתויים רבים בדרכם לממש את הכוח. ארגוני חברה אזרחית חזקים, כמו המחלקה הכלכלית בתנועה, הכרחיים לקידום מנהל תקין ויעיל".
עו"ד מיקה שינוק קרטן, כיום עורכת דין עצמאית בתחומי המגזר השלישי ומרצה במכללת ספיר, מספרת שהעבודה בארגוני חברה אזרחית בכלל ובתנועה בפרט לימדה אותה "שאפשר להזיז הרים, ושצריך להטיל ספק בהכל. עם הרבה נחישות ועבודה יסודית ומעמיקה הצלחנו לעשות שינוי".
התנועה למען איכות השלטון בישראל. שורה קדמית (מימין לשמאל): עינת סולניק, גל קויתי, אילת עמית-רייכמן, מיקה שינוק קרטן, נילי אבן–חן, שחר וינברג, הילה צור, ענבל גולני, זיו שוורץ, נועה צוקר; שורה אחורית: אורי הס רהב, יוסף גדליהו, דניאל דושניצקי, איתמר שחר, יעל קריב טייטלבאום, אלעד רבין, ידידיה ניסן, עמרי בן חורין, אמיר זלאיט, יעל הולצברג
עוד בדירוג 100 המשפיעים
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר