טוב שר קרוב
בעל השליטה באלרוב, אלפרד אקירוב, עשה את רוב הונו מנדל"ן ומלונאות, אך לציבור הוא מוכר בשל קשריו הענפים בצמרת הכלכלית והפוליטית, ובעקבות נכונותו לצאת להגנתם של בעלי ההון המותקפים, לטענתו, בשל שנאת העשירים המושרשת בחברה הישראלית
ביוני האחרון חשפה לשכת שר האוצר את יומן הפגישות של השר, משה כחלון. מהרישומים עולה כי בין אנשי העסקים שנפגשו עם כחלון היה גם אלפרד אקירוב, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן והמלונאות אלרוב. מי שמכיר את התנהלותו של אקירוב לאורך השנים לא הופתע מקיומה של פגישה כזו – בעבר תחזק אקירוב מערכות יחסים קרובות עם כמה פוליטיקאים בכירים כמו שמעון פרס או חברו הקרוב, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שריצה עונש מאסר בגין שוחד.
עם התקדמות החקירה נגד אולמרט, זומן אקירוב לתת עדות במשטרה, לאחר שהתברר כי אלרוב שבשליטתו העסיקה את שולה זקן – מזכירתו הקרובה של אולמרט, שחתמה עם המדינה על עסקת טיעון להפללת הבוס לשעבר. אקירוב, שלא הואשם בדבר, הסביר לאחר מכן כי הוא שלם עם העסקתה של זקן: "אינני רואה בכך כל פגם. היא הועסקה כיועצת לשיווק אירועים לבתי המלון בירושלים, כמו גם בתחום התיירות הנכנסת, וקיבלה שכר עבור עבודתה", אמר.
בעבר כבר גילה אקירוב כי על קירות משרדו תלויים ציורים של עליזה אולמרט, אשתו של אהוד, בשווי אלפי דולרים, אותם רכש דרך גלריה בתל אביב (ולא ישירות). כיום, אולמרט חברה בהתנדבות בדירקטוריון של קרן אלרוב, גוף פילנתרופי שייסד אקירוב ב־2013. הקרן תורמת מיליוני שקלים כמלגות לסטודנטים ומענקים לדוקטורנטים, ומממנת את מרכז אלרוב לחקר הנדל"ן באוניברסיטת תל אביב. לצד הגברת אולמרט, כולל דירקטוריון הקרן את יו"ר בנק לאומי לשעבר איתן רף וכמה פרופסורים מוכרים מהאקדמיה.
אקירוב הוא אכן איש מקושר מאוד, ולא רק בעולם הפוליטי אלא גם בעולם העסקי. במשך השנים דבקה בו תדמית של מגן צמרת ההון הישראלית, ובעבר הוא לא היסס להתגייס להגנת בעלי הון כמו עידן עופר או נוחי דנקנר בימיו האחרונים כבעל השליטה באי.די.בי. אקירוב אף יצא להגנתם של הבנקים כשאלה הואשמו בסלחנות יתר באופן הטיפול בחובותיהם של הלווים הגדולים. "זה שרוסק־עמינח (מנכ"לית לאומי) צולמה עם דנקנר לא אומר שהם חברים, הם יכולים לשתות קפה ביחד", אמר ב־2013 לערוץ 2. "זו הסתה, יש הסתה נגד עידן עופר על כמות התמלוגים שכיל משלמת", הוסיף. בראיון למגזין TheMarker ב־2016, טען אקירוב שבישראל מחנכים לשנאת עשירים: "הכל בא מחינוך. יש הסתה מצד הפוליטיקאים והעיתונות. כל העיתונים מסיתים. הרי צריכים למכור עיתונים, אז יכול להיות שהסתה עוזרת לקנות עיתונים".
אקירוב, שעלה לישראל מעיראק, מעורב בפעילות העסקית במשק מזה חמישה עשורים. בשנות ה־60 החל לעבוד כקבלן בנייה, ואת עיקר עושרו צבר בתחום זה. בעבר בנה שורה של פרויקטי נדל"ן גדולים, בהם בית אירופה, מגדל האופרה ומגדלי אלרוב בתל־אביב.
הון מוערך של 2.5 מיליארד שקל
כבר בשנות ה־70 הרחיב אקירוב את תחומי עיסוקו. תחילה פנה לענף הטקסטיל הפורח, באמצעות חברת אלסקה טקסטיל. בשנות ה־80 השתתף ברכישת חברת התעופה ארקיע, שאת האחזקה בה מכר ב־1983, וכן היה שותף ברכישת מלון לרום בתל אביב (כיום דן פנורמה). הונו, שמוערך כיום ב־2.5 מיליארד שקל, תפח בשנים האחרונות משמעותית בשל הזינוק בבורסה בשווי מניות אלרוב נדל"ן ובנק לאומי, שבהן הוא מחזיק. בשכונת צמרת שבצפון תל אביב הקים אקירוב שלושה מגדלים שנושאים את שמו, ולפחות עד לאינפלציית המגדלים של השנים האחרונות נחשבו הסמל המובהק של מגורי היוקרה לעשירי ישראל. במגדלים רכשו דירות בין היתר ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, משפחת עופר, טדי שגיא – וגם אקירוב עצמו. בנוסף בנה אקירוב כמה פרויקטים בתחום הנדל"ן המסחרי, בהם קניון השרון, המרכז לדיור מוגן בנתניה ומתחם פאואר סנטר באשדוד.
הנכס העיקרי של אקירוב כיום הוא קבוצת אלרוב, אותה ייסד ב־1978. הקבוצה עוסקת בעיקר בתחומי הנדל"ן והמלונאות. לאחר שמנייתה יותר מהכפילה את שוויה בחמש השנים האחרונות, היא נסחרת כעת בבורסה לפי שווי שיא של כ־2.6 מיליארד שקל, המגלם למניותיו של אקירוב שווי של כ־1.8 מיליארד שקל. את 2016 סיימה אלרוב ברווח של כ־400 מיליון שקל, בהמשך לרווח של כ־200 מיליון שקל ב־2015.
לקבוצת אלרוב שתי זרועות בתחום הנדל"ן: בזרוע האחת היא עוסקת בפעילות נדל"ן מניב בישראל ובאירופה (בעיקר בשווייץ ובצרפת), שכוללת בין היתר מרכזים מסחריים, משרדים ומרכזי הפצה. לחברה 35 נכסים מניבים ששווים מסתכם ביותר מ־16 מיליארד שקל. בין נכסיה הבולטים בישראל: בית אלרוב בשדרות רוטשילד בתל אביב, שדרות ממילא בירושלים, ובית אסיה בתל אביב. בתחום המלונאות פועלת אלרוב מאז 2006, ובבעלותה מלונות יוקרה במערב אירופה ובישראל, בהם מלון מצודת דוד ומלון ממילא בירושלים, ששוויים המשותף כ־1.2 מיליארד שקל, ומלונות הפאר קונסרבטוריום באמסטרדם, קפה רויאל בלונדון ולוטסיה פריז, ששוויים עולה על 3.5 מיליארד שקל.
לצד הפעילות הנדל"נית, קבוצת אלרוב גם פעילה בהשקעות בתחום הפיננסים. ההשקעה הגדולה והמרכזית שלה היא אחזקה ב־3% ממניות בנק לאומי, ששוויין מסתכם בכ־850 מיליון שקל. מניות לאומי עלו ב־110% בחמש השנים האחרונות – והגיעו לשיא. על רקע זה, בשוק ההון התגברו הערכות כי אלרוב עשוי לממש חלק מהאחזקה או את כולה בזמן הקרוב. השקעות אחרות של אלרוב הן בסטארטאפים מתחום מדעי החיים, בהם פרוטליקס המתמחה בפיתוח תרופות מבוססות חלבון מן הצומח.
בגיל 76, ממשיך אקירוב לקחת חלק פעיל מאוד בניהול עסקיו. לאחרונה אישרה האסיפה הכללית של אלרוב את מינויו לתפקיד מנכ"ל הקבוצה, בנוסף לתפקיד היו"ר, לאחר שלא נמצא מחליף למנכ"ל היוצא, רון גלר. בנו של אקירוב, ג'ורג', עובד גם הוא בחברה הציבורית כאחראי על ייזום וניהול הפעילות המלונאית בישראל ובחו"ל. דמות מוכרת אחרת שלוקחת חלק בניהול החברה היא שר האוצר לשעבר, רוני בר און, חברו של אולמרט ולשעבר ח"כ מטעם מפלגת קדימה, שמכהן כדירקטור באלרוב.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
