"הצמידו לי בקבוק שבור לגרון": המלון בניו יורק, העצה של הרב פינטו - והתביעה שנגמרה בהפסד של 16 מיליון שקל
מיכאל אביטן וניסים ביטון, שהשקיעו במלון מדיסון בניו יורק, תבעו את ציון בן סוקי, מקורבו של הרב יאשיהו פינטו ■ משיחת הטלפון במרוקו, הפגישה עם ראש ארגון הפשע - ועד החתימה בבית הרב

בית המשפט המחוזי בלוד קבע אתמול (ג') כי בן ציון סוקי, מקורבו של הרב יאשיהו פינטו, ישלם לשני אנשי עסקים שהשקיעו במלון מדיסון בניו יורק סכום של 16 מיליון שקל. את התביעה הגישו מיכאל אביטן וניסים ביטון, ובמסגרתה העידו בבית המשפט פינטו עצמו וגם ראש ארגון הפשע, יוסי הררי.
במרכז התביעה, שהוגשה באמצעות עורך הדין איתן ארז ויואב בן פורת, עומד הסכם שנחתם באפריל 2012 בביתו של הרב יאשיהו פינטו, בו התחייב סוקי לשלם לביטון ואביטן 4.5 מיליון דולר תמורת המניות שלהם בחברה אמריקאית שבבעלותה מלון מדיסון בניו יורק. אולם למרות ההסכם הזה - סוקי סירב להעביר את הכסף וטען כי להסכם הזה אין תוקף מחייב.
התובעים נכנסו לעסקת ההשקעה באוגוסט 2008, זאת לטענתם בעצת הרב פינטו, עליו סמכו לטענתם "בעיניים עצומות". כך למשל העיד אבידן: "התקשרו אליי ממרוקו... הרב פינטו בכבודו ובעצמו ביקש לדבר איתי... אמר לי 'אני רוצה שתיכנס לעסקה הזו שאני מארגן בעניין בית מלון בארה"ב'. הוא ביקש ממני להשקיע 5 מיליון דולר, לא השקעתי 5 אבל כדי לא לסרב השקעתי רק מיליון". ביטון העיד: "הרב פינטו החזיק לי את היד אמר לי אתה יודע, אנחנו באנו לעיר הראשונה, מקנס בה נולדת, ואני רוצה לבקש ממך, אנחנו מארגנים איזה קבוצת אנשים חסידים שלנו, להיכנס לאיזה בית מלון בניו יורק, ואנחנו רוצים שתשקיעו שם..".
אלא שב-2009, שנה אחת בלבד לאחר מכן, המלון נקלע לגירעון כלכלי כבד. התובעים טענו כי הם לא ידעו על כך, שכן סוקי גרם להם לחשוב שמצבו הכלכלי של המלון שפיר. לדבריהם, רק במהלך 2010 נודע להם באקראי כי המלון נקלע לחובות כבדים, שבעטיים הוצע למכירה על ידי כונס נכסים, ואז הם דרשו לקבל מסמכים ונתונים אודות המלון.
סוקי והרב פינטו הבטיחו להם כי לא יינזקו. לדבריהם, משחלף זמן והם לא קיבלו את המסמכים הם נסעו בינואר 2012 למלון, בעצת הרב פינטו, על מנת לבחון את מצבו של המלון. זמן קצר לאחר מכן פנה אליהם פינטו על מנת שייעצרו את התהליך, והבטיח להם כי בתמורה לכך יקבלו חזרה את השקעתם במלון.
ב-18 באפריל 2012 התקיימה פגישה במסעדת פסקדו באשדוד, שנמשכה לאחר מכן בבית הרב יאשיהו פינטו באשדוד, ובסיומה נחתם ההסכם בו התחייב סוקי לשלם להם 4.5 מיליון דולר בתשלומים הנפרשים על פני 3 שנים. התשלום הראשון בסך 100 אלף דולר צריך היה להיות משולם על ידי סוקי עד לאפריל 2013, ומשסוקי לא שילם את הסכום הוגשה התביעה.
סוקי טען להגנתו כי הוא "נאלץ לחתום על ההסכם באמצעים בלתי כשרים, תחת איומים פיזיים על חייו, ותחת לחצים המגיעים כדי עושק וכפייה, ולכן הוא אינו מחייב". הוא ציין כי בפגישה שהתקיימה באוגוסט 2010 בהילטון איים עליו ביטון, והצמיד בקבוק שבור לגרונו. עוד הוא טען כי הררי, הידוע כראש ארגון פשע, זומן על ידי ביטון לפגישה כדי לאיים עליו. התובעים מצידם טענו כי אמנם בפגישה היו "קולות רועמים" וייתכן שהיו בה "גידופים הדדיים", אלא שאלו לא הגיעו לכדי אלימות.
סוקי טען גם כי ביטון עצמו היה זה שפנה לרב פינטו בבקשה לסייע לו להחליט על אפיק השקעה שישיא את כספו, ולא הרב פינטו היה זה שהפציר בביטון להיכנס לעסקת רכישת המלון. במסגרת ההשקעה שלהם הם הסתייעו בעורכי דין שביצעו עבורם בדיקת נאותות בניו יורק מול עורכי הדין של הפרויקט. אלא שהשופט יחזקאל קינר לא קיבל את טענותיו וקבע כי עליו לשלם 16 מיליון שקל לביטון ואבידן.
כתבות מומלצות
המכונית הפרטית עוברת מהפכה שסוחפת את כל התעשייה
"חיים את הרגע": אוכלים במסעדות, יוצאים לבלות — וטסים לחו"ל
"הבטיחו לקדם אותי ואז הביאו מישהו מבחוץ. אם זה יקרה שוב – אתפטר"
נטישת מנהלים, חוב תופח — ותשואת חסר עמוקה: מה קורה בשיכון ובינוי?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"
