העליון: "בימים אלה של עלייה במחירי הנדל"ן - על כל העוסקים בתחום הדיור לנהוג במשנה זהירות"
השופט סלים ג'ובראן דחה את ערעורם של חברת הבניה לי-מעון ומנהליה, על פסק הדין שחייב אותם לפצות רוכשי דירות בשל עיכוב ברישום זכויותיהם
>> בית המשפט העליון יוצא להגנת רוכשי דירות ומתריע בפני קבלנים ויזמים להקפיד לשמור על החוק.
"בהליך זה, העוסק בנזקים נרחבים שנגרמו בפרויקט מגורים שבנייתו החלה לפני קרוב לעשרים שנה, חשוב לשוב ולהדגיש כי רכישתה של דירת מגורים בישראל היא העסקה המשמעותית ביותר בחייה של משפחה ממוצעת ועל כן סוגיה זו מצריכה פיקוח שיפוטי מיוחד לשם הגנה על האינטרס הציבורי" - כך קבע השופט סלים ג'ובראן, אגב דחיית ערעורם של חברת הבניה לי-מעון ומנהליה, על פסק הדין שחייב אותם לפצות רוכשי דירות בשל עיכוב ברישום זכויותיהם בדירות.
הוא הוסיף כי "מציאות זו מחייבת את כל העוסקים בתחום הדיור, החל מאיש השיווק והמכירות, המשך בעורכי הדין ובנותני האשראי, וכלה ביזם הפרויקט ובקבלן המבצע לנהוג במשנה זהירות ובהתאם להוראות החוק, לבל ייגרם לרוכשי הדירות ולהם נזק, שבסופו של דבר עלול להתגלגל לציבור בכללותו. דברים אלה מקבלים משנה תוקף בימים אלה שבהם אנו עדים לעלייה במחירי הנדל"ן, להתפתחותם של שיטות מימון ורכישה חדשות ומורכבות בתחום זה, דוגמת קבוצות הרכישה, וזאת לצד תוכנית ממשלתית להאצת הבנייה למגורים. לכן, טוב יעשו כל העוסקים בתחום הבנייה אם יקפידו כי מקרים מעין אלה, שנתגלו בהליך זה, לא יחזרו על עצמם".
חברת לי-מעון הקימה בתחילת שנות ה-90 פרויקט בנייה בירושלים. מנהל החברה שמעון רפאלי ומיכאל ברקת, לשעבר עובד בחברה, עירערו לעליון על פסק דינה של השופטת מיכאלה שידלובסקי-אור, שחייבה אותם ב-2007 לפצות כ-30 משפחות שרכשו דירות בפרויקט בסכום של 50 אלף שקל למשפחה, בגין אי-רישום זכויותיהם בדירות במשך 12 שנה ובפיצוי נוסף בגין איחור במסירת הדירות. נגד החברה ורפאלי מתנהלים כיום הליכי חדלות פירעון.
השופטת קיבלה את טענת הרוכשים, שיוצגו על ידי עו"ד יוסי לחיאני, כי ב-1996 הם גילו שעל הפרויקט מוטל עיקול, שלא הובא לידיעתם במהלך המשא ומתן. בנוסף הטילה השופטת אחריות אישית על רפאלי וברקת וקבעה כי התנהגותם במשא ומתן לקראת החתימה על חוזי המכר היתה נגועה בחוסר תום לב, בהטעיה ובתרמית, שכן הם ידעו על העיקול ועל אף זאת לא גילו זאת לרוכשים.
השופטים ג'ובראן, מרים נאור ואליקים רובינשטיין דחו את טענת ברקת ורפאלי כי אין להטיל עליהם אחריות על מעשי החברה. "האחריות לגילוי העיקול שרבץ על הפרויקט לרוכשי הדירות מוטלת הן על החברה והן על רפאלי וברקת מכוח מודל האחריות האישית. הם לא גילו את אוזנם של הרוכשים כי על הפרויקט קיים עיקול, ובכך הפרו את החובה לנהל משא ומתן בתום לב ובדרך המקובלת".
כתבות מומלצות
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"

"קנינו ב-1.8 מיליון שקל, היום הדירה שווה 4.4 מיליון": עוד הגרלה יוצאת לדרך. מה הסיכוי לזכות?

סיוט בחופשה: 7 תחנות במסלול הייסורים שצפוי לכם בקיץ 2022
