אומנות הזכייה בג'ובים
איך נהפך סוכן הנסיעות של בנימין נתניהו למנהל סוכנות הנסיעות של שירות המדינה? (רמז: בעזרת החשב הכללי)
החשב הכללי, ירון זליכה, לא הכחיש השבוע את כוונתו להישאר שנה חמישית בתפקידו "כדי להמשיך להילחם בשחיתות" - על אפו וחמתו של שר האוצר הממונה עליו, אברהם הירשזון. אחד שוודאי יתמוך בכך הוא השר שטיפח ומינה את זליכה לתפקידו, כיום יו"ר האופזיציה, בנימין נתניהו. השבוע התברר, כי בעוד שנתניהו מעודד את זליכה מבחוץ - זליכה דאג למקורביו של נתניהו מבפנים.
לפני שלוש שנים, כשנתניהו עוד היה באוצר, יצר זליכה תפקיד חדש במינהל הרכש הממשלתי שעליו הוא מופקד: עם ההכרזה על הידוק הפיקוח על הוצאות הממשלה הוא מינה מפקח על הזמנות כרטיסי הטיסה בעבור עובדי מדינה מכמה סיטונאי תיירות שזכו במכרז.
הזמן עבר, וביצועיו של אומן הרשימו כנראה את זליכה. לפני כמה חודשים הוא הכריז על סיום רכישת כרטיסי טיסה מסיטונאי התיירות והקמת סוכנות נסיעות ממשלתית שתרכוש את הכרטיסים ישירות ותחסוך את פער התיווך. אומן היה אמור לסיים את תפקידו, אך זליכה לא זנח את סוכן הנסיעות של השר שמינה אותו. הוא מינה את אומן - ללא מכרז - ליועץ להקמת סוכנות הנסיעות החדשה. בעוד כשלושה חודשים, כשתסתיים ההקמה, יוחלט אם אומן יעמוד בראש הסוכנות שהקים זליכה או ייאלץ לחפש לעצמו עבודה חדשה.
זליכה טען השבוע, כי אינו מכיר את אומן ולא היה מעורב בבחירתו במכרז או במינויו כיועץ להקמת הסוכנות. מנהל מינהל הרכש הממשלתי, אבי דור, הממונה על אומן, מסר בתגובה כי "אומן נבחר במכרז. הוועדה לא ידעה ולא דנה בקשריו עם נתניהו. משך העסקתו כיועץ להקמה מוגבל, ובסיומו ייבחר מנהל לסוכנות בהליך מסודר ועל-פי כישורים".
האוניברסיטה נכשלה במינהל עסקים
החוג למינהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים לא נהנה ממוניטין רבים בקהילה האקדמית, ובאוניברסיטה הוותיקה והעשירה ביותר במדינה מתקשים גם בניהול עסקים הלכה למעשה. לפני כשנה חנכה האוניברסיטה את מעונות הסטודנטים "כפר הסטודנטים" בקמפוס הר הצופים. ה"כפר" הוא שורה של שבעה בניינים בני 7-10 קומות, המכילים 400 דירות שבהן אמורים להתגורר 1,500 סטודנטים.
באוניברסיטה לא התכוונו למכור נדל"ן כדי לממן את הפרויקט וגם לא להתעסק עם כאב הראש שבהפעלתו. הנהלת המוסד בחרה להקים את המעונות בשיטת B.O.T המטילה את הוצאות המימון על קבלן חיצוני ומעניקה לו זיכיון להפעלת המעונות ולגביית כספים ישירות מהסטודנטים במשך 25 שנה. במכרז זכתה אפריקה ישראל, שחטיבת התשתית שלה מתמחה בהקמת פרויקטים בשיטה זו, בהם כביש 6 ומגדל הקריה בתל אביב.
בתום משא ומתן נחתם עם החברה, שבבעלות המיליארדר לב לבייב, חוזה שקשה להניח שאפילו לבייב, מאמין ומקפיד במצוות, האמין שראשי האוניברסיטה יחתמו עליו. לאפריקה ישראל הוענקה התחייבות לאכלוס לפחות 92% מהחדרים, ופיצוי על כל חדר שיוותר ריק מתחת ל"רשת הביטחון" - שנקבעה על 1,380 חדרים.
כל חדר מושכר ב-270 דולר בחודש (בדירות 2-5 חדרים), כך שמדובר בהכנסה בטוחה של כ-20 מיליון שקל בשנה. לאורך תקופת החוזה מדובר בהכנסה של כחצי מיליארד שקל. סעיף אחר חייב את האוניברסיטה להשקיע 18 מיליון דולר מתוך תקציב של 45 מיליון (לטענת האוניברסיטה, "כדי להוזיל עלויות לסטודנט"). זאת, אף שבשיטת B.O.T אמור הפרויקט לקום במימון חיצוני בלבד.
לקראת שנת הלימודים הנוכחית מצאה את עצמה האוניברסיטה במצב מביך: למעונות נרשמו פחות ממחצית ממספר הסטודנטים הצפוי. מרבית הסטודנטים העדיפו את המעונות הקיימים. אחרים הבינו שבמחיר הזה הם יכולים למצוא בשכונה הסמוכה דירות מרווחות וזולות יותר, בלי חברת ניהול על הראש.
בהנהלה הבינו שבימים של ביקורת ציבורית על האקדמיה וכוונות לקצץ בתקציב האוניברסיטאות לא כדאי להיתפס עם "פיל לבן" בחצר והחליטו ליצור ביקוש מלאכותי, ממש כמו שמסבירים לכל סטודנט בשיעור במבוא לכלכלה. כמו שמקובל במקומותינו, גם במקרה הזה הלקוחות שילמו את המחיר: בעיתוי מושלם החליטה ההנהלה לסגור שני בניינים במעונות הישנים שבהם השכירות זולה יותר, ופינתה משם 200 סטודנטים. גם תלמידים מחו"ל הוכוונו מהמעונות הרגילים לשכירת חדר בפרויקט החדש.
דוברת האוניברסיטה מסרה בתגובה, כי ההנהלה החליטה לסגור את המעונות בשל הצורך לשפצם ומכיוון שלא נמצא התקציב הנחוץ לכך. "יש לציין שבכך יוצאת האוניברסיטה נפסדת, כי מדובר בהכנסות שהיו אמורות להגיע לאוניברסיטה", נמסר. "הסטנדרטים של תנאי המגורים והתשתיות במעונות כפר הסטודנטים הם גבוהים במיוחד, וכוללים דירות מרוהטות, מטבח, תשתית אינטרנט, חיבור לכבלים, טלפונים ומיזוג אוויר. כפר הסטודנטים של האוניברסיטה העברית הוא פרויקט המעונות המתקדם והחדש ביותר בישראל. דמי השכירות הם ריאליים ותחרותיים לשוק הדירות. יש להתחשב בעובדה כי מדובר בדירה מרוהטת חדשה לחלוטין, וליזם אחריות מלאה על אחזקתה - דבר שלא קיים בשוק הפרטי. יש לציין שמדובר בשנה הראשונה של אכלוס המעונות, שהיא שנת הרצה".
מחצית שנת הלימודים כבר חלפה, והנתונים שמספקת הדוברת ממחישים עד כמה נכשלה האוניברסיטה בניהול עסקיה. גם אחרי כל התרגילים, התפוסה במעונות החדשים אינה עולה על 75%. את ההפרש תשלם האוניברסיטה מכיסם העמוק של הסטודנטים ומתקציב המדינה.
דיקטטורה ביורוקרטית
ב-29 בספטמבר 2006 התפרסמה במדור זה כתבה תחת הכותרת "למה תקף הסטטיסטיקן הראשי את פקידי האוצר". בכתבה נאמר כי "גורמים בלשכת החשב הכללי מסרו שלאור חומרת דבריו של הסטטיסטיקן הראשי הוגשה תלונה לנציבות שירות המדינה". הסטטיסטיקן הראשי, הפרופ' שלמה יצחקי, מסר השבוע כי החשב הכללי אכן שלח נגדו תלונה לנציבות - אך ביטל אותה לאחר מכן. עוד מסר יצחקי, כי החשב הכללי שינה את החלטתו בדבר אי העברת רכב שירות מעובד שפרש למחליפו בתפקיד, העניין שעורר את הוויכוח בין הסטטיסטיקן הממשלתי לבין החשב הכללי. החשב לא הסביר לסטטיסטיקן מדוע סירב להעברת הרכב ומדוע הסכים לאשר את ההעברה לאחר מכן. לדברי יצחקי "זהו סממן נוסף ל'דיקטטורה הביורוקרטית' המנוהלת על ידי החשב הכללי".