מהן מטרות הרפורמה בסדר הדין האזרחי?
כמה עקרונות ושיקולים עומדים בבסיס הרפורמה המוצעת
טיוטת תקנות סדר הדין האזרחי כוללת רפורמה מקיפה ושינוי של סדרי הדין בהליכים אזרחיים. במשרד המשפטים אומרים כי היא נועדה לעצב הסדר חדש, שיהיה בו כדי להחזיר את מעמד התקנות ככלי מרכזי וחשוב לניהול סדרי המשפטים האזרחיים. זאת, במטרה לייעל, לפשט ולקצר את ההליכים האזרחיים תוך קיומו של הליך ראוי והוגן והתאמתו לעידן המודרני. כמה עקרונות ושיקולים עומדים בבסיס הרפורמה המוצעת:
1. האחדה ופישוט של ההסדרים הדיוניים בהליך האזרחי — מוצע לקבוע מסגרת מועדים אחידה ככל האפשר וצמצום של הסדרים מיוחדים, שמקובלים כיום. כמות התקנות צומצמה באופן משמעותי, ופתיחתו של הליך תעשה בדרך אחת — הגשת כתב תביעה. לא יהיו דרכים אחרות אחרות לפתיחת ההליך המשפטי האזרחי, כגון הליך בסדר דין מקוצר.
2. קביעת מדדי זמן וכמויות — במסגרת הרפורמה נבחנו החסמים שגורמים להתארכות הדיונים בבתי המשפט. אלה כוללים את השימוש הרב בניירת, שגורם לקושי באיתור השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת בין הצדדים, וכן תופעה של היעדר התייחסות למועדים. חסמים אלה גורמים לבזבוז זמן יקר, זמן שהוא משאב ציבורי מובהק. על כן, מוצע לצמצם את היקף כתבי הטענות, לתחום את היקפם ולחייב את הגשתם בפורמט אחיד. בנוסף, מוצע הסדר שלפיו מסמך שמבקשים להגישו לבית המשפט ושאינו עונה אחר דרישת התקנות או אחר הוראות בית המשפט במדויק לא יתקבל לרישום.
3. גילוי מלא ופעולות לפני הגשת התובענה כחלק מההכנה — אחת הבעיות הקיימות כיום היא שהכנת התיקים לקראת הדיון בבית המשפט אינה תמיד מלאה, ולא אחת נתקל השופט בקדם המשפט בעובדה שעד לאותו שלב הצדדים טרם מצאו לנכון לשוחח ביניהם אודות המחלוקת. לפיכך, מוצע לכלול הסדר מחייב לשלב הגשת כתבי הטענות, שכולל פעולות שעל בעלי הדין לנקוט בהן בטרם יוגש ההליך לבית המשפט. במסגרת הגילוי המלא, הצדדים יצרפו לכתבי הטענות תצהיר לשם פירוט העובדות, תצהירי גילוי מסמכים ועוד פרטים שנדרשים לליבון המחלוקות.
4. הבטחת זכות הגישה לבית המשפט וקיומו של הליך ראוי והוגן כמורה דרך לבתי המשפט ולצדדים — התקנות המוצעות כוללות עקרונות יסוד של סדרי הדין האזרחיים. לבד מההנחיה לקיומו של הליך ראוי והוגן, כאשר במונח זה מצויים גם שיקולי יעילות וצדק מהיר, קיימת התייחסות לאחריות הניהולית של בית המשפט על המשפטים האזרחיים.
5. המצאות אלקטרוניות — במסגרת ההתאמה לעידן המודרני יבוצעו רוב ההמצאות באמצעים אלקטרוניים במקום המצב הארכאי הקיים כיום. זאת, תוך התחשבות בבעלי דין שאין להם אפשרות לעשות שימוש באמצעים אלקטרוניים.