כל אחד מילדי טהרן יקבל פיצוי בסך 50 אלף שקל
ילדי טהרן טענו כי ממשלת ישראל קיפחה אותם בהסכם השילומים שנחתם בין ממשלת ישראל לבין ממשלת גרמניה ב-1952 ■ רבים מהם נפטרו ברבות השנים ויורשיהם לא יזכו לקבל את הפיצוי
כל אחד מילדי טהרן המקוריים יקבל סכום של כ-50 אלף שקל מהמדינה - כך קבעה אתמול שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ד"ר דרורה פלפל. את התביעה הגישו בשנת 2004 כ-217 מילדי טהרן שתבעו מהמדינה כ-19.1 מיליון שקל.
ילדי טהרן, הם כ-1200 ילדים יהודים, ניצולי שואה ילידי פולין שברחו מאירופה הנאצית ולאחר נדודים קשים הגיעו דרך רוסיה לטהרן, שם רוכזו במחנה יתומים. בשנת 1943, לאחר מספר חודשים במחנה, עלו הילדים על אוניות בריטיות, הגיעו לאלכסנדריה ומשם ברכבות לישראל. בין ילדי טהרן נמנים בין היתר האלוף במיל. יאנוש גל ואלכס גלעדי. רבים מילדי טהרן נפטרו ברבות השנים ויורשיהם לא יזכו לקבל את הפיצוי.
ילדי טהרן טענו כי ממשלת ישראל קיפחה אותם בהסכם השילומים שנחתם בין ממשלת ישראל לבין ממשלת גרמניה ב-1952. הם טענו עוד באמצעות עו"ד גד ויספלד כי המדינה פגעה בהם אנושות ולא העבירה להם כספים שנועדו לפיצויים בעבור פליטים שהגיעו להם. ילדי טהרן הוסיפו כי המדינה הפקירה וזנחה אותם, וויתרה ללא סמכות על זכותם לפיצויים אישיים מכספי השילומים ששילמה ממשלת גרמניה.
המדינה טענה להגנתה, בין היתר, כי התביעה התיישנה מאחר שמדובר בהסכם שנחתם ב-1952. השופטת דחתה את טענת ההתיישנות וקבעה כי היא לא הוכחה פרטנית כלפי אף אחד מהתובעים. "מוסדות המדינה לא מצאו לנכון ליידע את ילדי טהרן או מי מהם אודות פרוצדורה של הגשת תביעות וזכאות לתביעות, דבר שמחזק את מסקנתי כי עד ל-1997, הם כלל לא הוכרו כניצולי שואה" כתבה השופטת והוסיפה כי התביעה הראשונה הוגשה ב-2003 ולכן היא מצויה במסגרת תקופת ההתיישנות.
השופטת פסקה כי "יישום הסכם השילומים לא היה מושלם במאת האחוזים, בנושא שיקום" בהמשך היא מציינת כי "המשמעות של שיקום זה מתן תשתית קבועה ויציבה לאותם ילדי טהרן. זה לא נעשה במלואו. מהרגע שהם הגיעו לבגרות, הם סיימו את הליך קליטתם במוסדות השונים, שלא היו פתוחים לגילאים בוגרים. התוצאה היא שחלק מהם נותר לבד, והיה אמור לעשות לביתו, לפי הבנתו. אילו היו חיים במסגרת משפחתית, אילו רק היה להם מקום מגורים קבוע או בכלל, זה היה מקל עליהם אולי למצוא עבודה, להשיג הכשרה או מקצוע הקרוב לליבם. המדינה שלקחה על עצמה את השיקום היתה צריכה לייעץ, לכוון, להנחות ולשלוח אותם איש לפי כישוריו לעבודה או ללימודים... המדינה נעצרה באחד החלקים של הדרך, ובכל לא השלימה את שנטלה על עצמה לשקם את הפליטים - ילדי טהרן".
השופטת פלפל קבעה שהליך השיקום של ילדי טהרן עד גיל 18 נעשה בהצלחה מירבית, ולכן היא פסקה פיצויים חלקיים לכל אחד מילדי טהרן המקוריים בסך של כ-50 אלף שקל.