"הטיפול החדשני לסרטן הערמונית בהדסה – מיקוד ההקרנות בגידול ללא פגיעה באיברים סמוכים"
קרינה קצרה יותר, ממוקדת שתזהה את הפרוסטטה – ותמקד את הקרינה אליה. הטכנולוגיה החדשה בהדסה - SpaceOAR, מייעלת את הטיפול בסרטן הערמונית כחלק מסטנדרט בית החולים

סרטן הערמונית הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בגברים בישראל. בשנים האחרונות חלה התפתחות נרחבת ברמת הדיוק בטיפול הקרינתי הלא פולשני בזכות טכנולוגיות חדשניות שונות אשר מבקשות למקד את הטיפול הקרינתי בגידול עצמו, ומזעור הפגיעה באיברים סמוכים שהיו עשויים להיות מושפעים אף הם, ואפילו להינזק. במרכז הרפואי הדסה החלו לטפל בשיטה חדשנית בחולי סרטן הערמונית. מדובר בטיפול קרינה חדש ומתקדם העושה שימוש ב-SpaceOAR, שנועד להפחית תופעות לוואי, להגן על רקמות האיברים הסמוכים לאזור ההקרנה ולמקסם את התוצאות.
להפריד את הערמונית
"סרטן הערמונית הוא סרטן המתפתח בבלוטת הערמונית (פרוסטטה) ושכיח אצל גברים. מדובר בסרטן ששכיחותו עולה עם הגיל, והתנהגותו תלויה במאפיינים פתולוגים של הגידול", מסביר ד"ר עמיחי מאירוביץ', מנהל היחידה לטיפולי קרינה ממוקדים במכון שרת לאונקולוגיה, במרכז הרפואי הדסה. "בצורה גסה, ניתן לחלק את הסרטן לשלוש רמות סיכון לפתח מחלה גרורתית - החלוקה נעשית על פי מדד הגליסון (המאפיינים המיקרוסקופים של הגידול), רמות ה-PSA (הסמן הסרטני בדם), ומאפיינים קליניים של הגידול (גודל, פריצת קופסית) ועוד. ברמת הסיכון הנמוכה, מרבית החולים לא זקוקים לטיפול פעיל אלא למעקב בלבד, אך ברמת הסיכון הבינונית והגבוהה, טיפול מקומי מציל חיים", מציין ד"ר מאירוביץ'.
החדשות
"הטיפול בסרטן הערמונית בשנים האחרונות עבר שינוי ניכר בזכות התפתחות טכנולוגיות הדימות ובזכות התפתחות של אמצעים חדשים המאפשרים לבצע טיפולי קרינה בצורה ממוקדת ובטוחה יותר, וזאת על ידי האפשרות לזהות את הפרוסטטה במהלך הטיפול, והיכולת להפרידה מהאיברים הסמוכים. מדובר ביכולות המאפשרות להוריד משמעותית את הרעילות לרקמות הנורמליות, ומאפשרת להעניק לרקמת המטרה, הערמונית, טיפול בקרינה גבוהה יותר. טכנולוגיות אלו מאפשרות טיפולים קצרים יותר וממוקדים יותר כך שהחולה נדרש להגיע הרבה פחות לבית החולים, והטיפול לא רק יעיל אלא עם הרבה פחות תופעות לוואי", מסביר ד"ר מאירוביץ' ומוסיף: "אחת הטכנולוגיות החדשניות - SpaceOAR בה האמנו מאוד, הוכנסה לשימוש קבוע במרכז הרפואי הדסה ובהחלט עושה שינוי של ממש עבור החולים".
הג'ל המפריד
לדבריו, מאחר וטיפולים קרינתיים עלולים לפגוע, באופן לא מכוון, ברקמות בריאות של איברים הסמוכים לערמונית, ובכך להביא לפגיעות בריאותית העלולות להשפיע על איכות החיים של המטופל, הרחקה פיזית של איבר המטרה- הערמונית, מהרקמות הבריאות הרגישות לקרינה, מאפשרת הגנה טובה עליהם, ומאפשרת את השינוי בצורת הקרינה.
"השיטה החדשה עושה שימוש בג'ל תואם ביולוגי (Bio-compatible) המוחדר אל הגוף באמצעות הזרקה ומתמוסס לאחר ארבעה-שישה חודשים. הג'ל מוחדר בין הערמונית והמעי, באמצעות מחט, ולמעשה יוצר שכבת הפרדה המרחיקה את המעי, מה שמסייע בצמצום חשיפתו לקרינה. השיטה הוכחה כמפחיתה את תופעות הלוואי העלולות להיווצר בעקבות הקרנת הערמונית. הפעולה, המתבצעת תחת טשטוש, נחשבת בטוחה מאוד ובעלת תוצאות טובות מבחינת הצלחת הטיפול, המטופל יחזור לפעילות מלאה מייד אחרי החדרת הג'ל, המוצר הינו חדשני ואושר ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי.
עד היום הושתל הג'ל במעל ל-50,000 מקרים בעולם, בעיקר בארה"ב, קנדה, אנגליה ואוסטרליה. ישנן מספר עבודות ופרסומים בנושא, כאשר העבודה המובילה שבוצעה בארה"ב נעשה ב-220 חולים והשוותה חולים עם ובלי ג'ל מפריד. נמצא יתרון משמעותי בהפחתת קרינה לחלחולת (החלק האחרון במעי) ובהמשך נצפו פחות תופעות לוואי הקשורות למעי וגם למערכת השתן, כפועל יוצא של השימוש במוצר הזה. כאשר מחדירים את הג'ל, מחדירים גם גרגרי זהב לערמונית, המסיעים בזיהוייה היום יומי במכונת ההקרנה, והתוצאה היא טיפול ממוקד ובטוח יותר, שמאפשר גם קיצור משמעותי של משך הטיפול.
ד"ר מאירוביץ' מדגיש, כי בהתייעצות שנעשתה עם הנהלת המרכז הרפואי הדסה, הוחלט על מתן הטיפול ללא עלות לכל מי שמטופל בבית החולים.
"הבנו בבית החולים את החשיבות של הטיפול ואת המשמעות של מימון עצמי של החולה, אשר מתמודד גם ככה עם ימים מאתגרים ולא פשוטים. לא כל אחד יכול לממן זאת בעצמו, ולא רצינו שהשירות החשוב הזה יינתן רק לבעלי אמצעים. כשירות למטופל הוחלט להכניס את השימוש בג'ל לחולים המתאימים רפואית לקבל את הטיפול למען רווחתם ולמען הצלחת ההליך. אני גאה להיות חלק ממערך שרואה את החולה ושואף לספק לו את הטיפול הטוב ביותר", מסכם ד"ר מאירוביץ'.