תיק מניות

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לרשימת הקריאה המלאה לחצו כאן

לא כמו כולם: הבניין החדש של שגרירות דרום קוריאה

כחלק ממגמה עולמית לתכנן ולבנות את שגרירויותיה בערים מרכזיות בעולם, דרום קוריאה רכשה מהמדינה מגרש בהרצליה פיתוח ובנתה עליו בניין שגרירות חדש ומושקע, המשתלב היטב בנוף המקומי. כך בונים יחסים דיפלומטיים

כבר כמה שנים שהרצליה פיתוח מככבת כלוקיישן המועדף על השגרירויות הזרות בישראל. תאילנד, פרו, גואטמלה, אורוגוואי, אל סלוודור וקונגו הן חלק מהמדינות שקבעו את משכנן בשכונה היוקרתית, המשמשת יחד עם כפר שמריהו כמקום מגוריהם של 80% מהסגל הדיפלומטי הבכיר. לפני כשנה הצטרפה לנבחרת האקסלוסיבית דרום קוריאה שהתמקמה במקום טוב באמצע, ברחוב הסדנאות 6. אולם להבדיל מהשגרירויות האחרות, ששכרו משרדים קיימים והתאימו אותם לצרכיהם, דרום קוריאה רכשה מהמדינה מגרש בן כ-3.3 דונם ובנתה עליו בניין שגרירות חדש שמשתלב בטבעיות במרחב המשרדים של הרצליה פיתוח, ללא סממנים קוריאניים בולטים לעין.     

הקומפלקס המושקע הוא חלק ממגמה עולמית של המדינה האסייתית הידידותית, לתכנן ולבנות מאפס את הבניינים המאכלסים את שגרירויותיה בבירות מרכזיות בעולם. זאת מתוך תפיסה הוליסטית שמאמינה כי בניית הנציגות הרשמית שלה כמדינה אורחת במדינה המארחת, מסמלת את עומק המחויבות לקשרים הדוקים בין שתי המדינות בכל התחומים. בתחרות אדריכלים שנערכה בסיאול, נבחרו אדריכלים מקומיים לתכנון השגרירויות מעבר לים. קבוצת ונדושי אדריכלים זכתה לתכנן את השגרירויות במוסקבה ובישראל, ובסיועו של קונסול הכבוד של דרום קוריאה, עו"ד עמיחי עורקבי, נבחר משרד ערן מל אדריכלים כמתכנן הישראלי שיעבוד בשיתוף עם החברה הדרום קוריאנית.

בניין שגרירות דרום קוריאה בישראל
גדעון לוין

נוכחות גלויה במרחב הציבורי    

לדברי ערן מבל, שמשרדו אחראי בין השאר על תכנון בי"ס לניהול וכלכלה במכללה האקדמית גליל מערבי ועל מרכז המבקרים Better Place בגלילות, ההתקשרות עם הקוריאנים היתה ברמה של "תכנון כוללני", כאשר כל צוות המתכננים, היועצים ואנשי מקצוע נוספים עבדו תחתיו, בהתקשרות ישירהאיתו. ארוע לא פשוט בהתקשרויות עם יזמים מקומיים, על אחת כמה וכמה כשמדובר במדינה זרה עם מנטליות ודפוסי עבודה שונים לגמרי. "תחילת העבודה לוותה בחששות רבים. התקשורת עם צוות השגרירות היתה חמה ולבבית, אך לא היינו בטוחים שאנחנו אכן מבינים דקויות של דיבור וקודים התנהגותיים (כמו קידות קטנות, למשל). חוזה ההתקשרות שכלל עשרות עמודים צפופים, הטיל עלי אחריות לכל ובפרט תאום מוחלט ומושלם עם צוות התכנון הקוריאני", מספר מבל. אולם למרות החששות וסימני השאלה הראשוניים, בתוך זמן קצר נבנו דפוסי עבודה מקצועיים ונרקמו יחסי ידידות בין שני הצוותים והפרויקט יצא לדרך.  

המגרש עליו ממוקמת השגרירות משתרע על פני כ-4,000 מ"ר, המחולקים לשני אגפים. הקונסוליה, המשמשת גם את הציבור הרחב, שוכנת במבנה חד קומתי, ששטחו כאלף מ"ר וחזיתו פונה לרחוב הסדנאות ההומה. משרדי השגרירות מוקמו במבנה שני, מסוגר ומוגן יותר, הפונה מערבה ומשקיף על הים והמרינה. בין שני המבנים יש חצר פנימית רחבת ידיים לארועים וטקסים שבמרכזה מתנוססים דגלי הרפובליקה של דרום קוריאה וחניית אורחים. הקונספט התכנוני נקבע מראש על ידי קבוצת ונדושי, כאשר הקו המנחה היה נוכחות גלויה ומסבירת פנים במרחב הציבורי ומאידך, מענה לדרישות הביטחון והסודיות של השגרירות עצמה. מבחינה חיצונית ניכר על הבניין כי הושקעו בו מחשבה רבה ותכנון מדויק, על מנת שישתלב בטבעיות בסביבה המאכלסת ברובה בנייני משרדים, שטחי מסחר וחניה. 

קומה ייצוגית ונוף לים     

קווים פשוטים ונקיים בקומת המשרדים
גדעון לוין

מבנה המשרדים גדול יותר ומשתרע על פני ארבע קומות בשטח של כ-3,000 מ"ר. קומת המבואה וחזית המבנה רוצפו באבן טורקית, שמשווה למקום מראה נקי ואלגנטי. התקרה הונמכה כדי להסתיר מערכות חשמל ותקשורת, ונבנתה מלוחות עץ בהירים המשתלבים בהרמוניה עם הקרירות של האבן ויוצרים אווירה חמה ומזמינה. לעומת הצבעים הבהירים השולטים בקומת הכניסה, המעלית מחופה בלוחות HPL (פורמייקה מעובה ודחוסה בלחץ גבוה) בצבעים כהים. המשרדים בקומות השנייה והשלישית מעוצבים בפשטות, הריהוט פונקציונלי וכולל עמדות עבודה ופינות ישיבה מעץ ועור שחור, אך גם כאן ניכרת ההקפדה על שימוש בחומרים איכותיים, כמו הדלתות אשר יובאו במיוחד מהולנד. 

בקומה הרביעית ממוקם משרדו של השגריר לי גון-טה (Lee Gun-Tae). זוהי הקומה הייצוגית של השגרירות, שעוצבה לפי טעמו ודרישותיו של השגריר, וניכר עליה שנעשה כאן שימוש בחומרים עשירים כמו בלובי. החללים גדולים ומרווחים, הרצפה עשויה פרקט, הריהוט יוקרתי יותר והחלונות הגדולים פונים לגן השגרירות ולים. הגג מקורה בפרגולה בנויה ובעתיד ניתן יהיה להפוך אותו למרחב חיצוני, שישמש את העובדים וכמקום לאירועים. למרות שתוכנן ונבנה בתיאום מוחלט עם האדריכלים הקוריאניים, מבנה השגרירות של דרום קוריאה מתכתב דווקא עם הסגנון הים תיכוני, ואין בו סממנים שמעידים על טיב דייריו. לדברי מבל, "התרבות העיצובית הקוריאנית באה לידי ביטוי בפרטים הקטנים, בחומרים, בגוונים ובאווירה המיוחדת של המקום".

קומת הלובי רוצפה באבן טורקית
גדעון לוין