"אם רוצים לדבר על פתרונות מחר ולא בעוד עשור, צריך לטפל באוטובוסים"
לצד הקמת תשתית תחבורתית ראויה, עלו בשנים האחרונות רעיונות שונים כדי לגרום לנהגים לנטוש את הרכב הפרטי ולעבור לתחבורה ציבורית. בפאנל "מה יגרום לנהג הישראלי לעבור לתחבורה ציבורית", דנו המשתתפים ביתרונות ובחסרונות של הפתרונות שכבר מיושמים בישראל, בדרכים לשילוב אופטימלי בין אמצעי התחבורה השונים, ומה באמת יכול לעבוד בישראל

העברת הציבור לתחבורה ציבורית ושיתופית היא האתגר הגדול של מערכות התחבורה — כיצד עושים את זה? כמה מהשחקנים המובילים בתחום ניסו לתת את הפתרונות בפאנל בוועידת תשתיות 360 של TheMarker Labels ומשרד מ. פירון, בהנחיית תמר קינן, מנהלת "תחבורה היום ומחר".
אורי אפלבום, סמנכ"ל פרויקטים וטכנולוגיות ברשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה, הודה שהתחום הוזנח בעשור האחרון. "סדרי העדיפויות לא היו הכי טובים והיום אנחנו באים מנקודה לא פשוטה. בשביל להגיע ליעדים שאנחנו רוצים צריך לתת אקסטרה.
"בשבועות האחרונים אנחנו רואים שיפור מסוים ב'נתיב פלוס'. בלי הפתרונות האלה לא נצליח לשכנע אנשים לעבור לתחבורה ציבורית ושיתופית".
אורי יוגב, יו"ר פיוצ'ר מוביליטי, סיפר על מחקר של החברה שהשווה בין זמני הנסיעה באוטובוס וברכב פרטי בשעות העומס: "בדקנו 30 קווים בכניסות למטרופולין. הדוגמה הבולטת היא לנסוע בבוקר מירושלים לת"א, לעומת לצאת מת"א לירושלים. באוטו זה שעה ורבע. באוטובוס לתל אביב זה 7 דקות יותר מאשר רכב פרטי. בכיוון ההפוך - 50 דקות יותר".
בפרויקט "נתיב פלוס", לעומת זאת, המצב על פי המחקר של פיוצ'ר מוביליטי טוב בהרבה. "מנתניה להרצליה פיתוח ברכב בשעות העומס לוקח 28 דקות ובאוטובוס 31 דקות. זה המסלול הטוב בארץ. זה המדד להצלחה של נתיב פלוס. אם הפרט יודע שלוקח 31 דקות במקום 28, הוא ייסע באוטובוס ולא ברכב".
מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה, קראה לעיריות נוספות להצטרף למיזם "נעים בסופ"ש". "זה חלק מהשירות שחייבים לספק כדי להעביר אנשים מבעלות לשירות. אנשים לא יוותרו על רכב אם הם כלואים בבית בשבתות וחגים".
"פנינו לעיריות רבות והצענו להצטרף. עיקר העלות נופל עלינו, כי עיריות שמצטרפות משלמות רק על הקילומטראז' בעיר שלהן. העוצמה שלנו היא בחיבור של כולם למיזם, ומי שיצטרף יוסיף כוח".
גלעד ריקלין, סמנכ"ל הכספים באגד, הדגיש את חשיבות האוטובוסים: "ברכבות יש 100 מיליון נסיעות בשנה. באוטובוסים יש 800 מיליון. אם רוצים לדבר על פתרונות מחר בבוקר ולא בעוד 10 שנים צריך לדבר על אוטובוסים, ולתת להם עדיפות. יש פה דיון של מדיניות. בנת"צ בישראל נוסע לא רק אוטובוס, גם מונית וגם רכב היסעים, אופנוע, רכב עם שני נוסעים. בהולנד בנת"צים נוסע רק אוטובוס".
יניב ריבלין, מנכ"ל BIRD ישראל, דיבר על החשיבות של הפתרונות האלטרנטיביים: "מעל 20% מהלקוחות שלנו מחליפים את הרכב הפרטי; מעל 25% זה נסיעות של קישוריות שמתחברות לתחבורה ציבורית. בזכות הקורקינטים העיר נהייתה קטנה יותר והם יכולים להגיע למקומות".
רו"ח עודד גולדשטיין, ראש תחום חשבונאות וכספים בקבוצת דן, סיפר על ההצלחה של פרויקט "באבל": "התחלנו עם 41 כלים, בנובמבר הגענו ל-100. אנחנו מקבלים הרבה פניות וחוות דעת מאנשים שעזבו את הרכב. זה מצוין. אתה מזמין מהבית, ויוצא כשהאפליקציה מודיעה לך".
משתתפי הפאנל: אורי אפלבום, סמנכ"ל פרויקטים וטכנולוגיות ברשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה; אורי יוגב, יו"ר פיוצ'ר מוביליטי; מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה; גלעד ריקלין, סמנכ"ל הכספים באגד; יניב ריבלין, מנכ"ל BIRD ישראל; רו"ח עודד גולדשטיין, ראש תחום חשבונאות וכספים בקבוצת דן.
בחזרה למדור ועידת תשתיות 360 >>>