חיים ביבס: "בהיעדר תשתיות מתאימות, אנחנו קוראים לראשי הרשויות לעצור את קידום תוכניות הגג"
בפאנל "האתגרים בדרך לפיתוח תשתיות מתקדמות בערים", דנו המשתתפים בהסכמי הגג שנחתמו בערים ובמועצות האזוריות ובמצב העגום של מערכת התחבורה הציבורית במועצות ובמגזר הערבי

הסכמי הגג שנחתמו בשנים האחרונות בערים ומועצות אזוריות, שלפיהן יוקמו עשרות אלפי יחידות דיור, הן מבורכות. ואולם נראה שלא הושקעה די מחשבה להשלכות שלהן על איכות החיים של התושבים הן הוותיקים והן אלה שיאכלסו את השכונות החדשות – בוודאי בכל הנוגע לתשתיות תחבורה בכלל ותחבורה ציבורית בפרט.
"אנחנו בשלטון המקומי קוראים לראשי הרשויות להקפיא את תוכניות הגג עד שלא יינתן פתרון כולל לתשתיות", אמר חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין מכבים רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי, בוועידת תשתיות 360 של TheMarker המחלקה המסחרית ומשרד מ. פירון ושות'. "כשדירה נמסרת לרוכש, עוברת האחריות על התושבים לראש העיר, ולנו אין פתרונות ברמה מקומית למוסדות ציבור, למוסדות חינוך או לנתיבי תחבורה ותוספת של תחבורה ציבורית, אבל התלונות מגיעות אלינו. אין טעם לבנות עוד מחלפים כדי להקל את העומס בכבישים, הפתרון הוא להשקיע בפיתוח והרחבה של התחבורה ציבורית – רכבת קלה, אוטובוסים ונגישות לתחנת רכבת", אמר ביבס.
לדבריו, במודיעין אושרו 12 אלף יחידות דיור ו-8,000 מתוכן כבר בשלבי ביצוע ושיווק, אך את 4,000 הנותרות הוא מתכוון להקפיא עד שיינתן פתרון ממלכתי לנושא התשתיות.
זאב בילסקי, ראש מטה הדיור הלאומי ויו"ר הוועדה לתשתיות לאומיות, סבור שאין לעצור את הבנייה אלא לקדם במקביל את הטיפול בבניית התשתיות. "אנחנו מטפלים בקיצור משמעותי של זמן הנסיעה ברכבת מנהריה לתל אביב. להפתעתי אנחנו נתקלים בבעיה שלא צפינו דווקא מצדם של ראשי הרשויות שמבקשים שתוואי הרכבת יעבור אצלם. בנוסף, בונים את המטרו של תל אביב – 150 ק"מ שההשקעה המוערכת היא של 150 מיליארד שקל. אני מתחייב שתוך שנה כל ההיבטים הסטטוטוריים יסתיימו, ואז - לאחר אישור של הממשלה - תוך שמונה שנים הפרויקט יושלם. אי אפשר לטעון שהנושא לא מטופל. אני מציע לראשי הרשויות לא לזרוק את תוכניות הגג, שכן לא יחתמו תוכניות כאלה בארבע השנים הבאות".
תוכנית הגג שיצאה לפועל במזרח ראשון לציון, שלפיה צפויות להיבנות 25 אלף יחידות דיור, מציבה אתגר אדיר בפני ראש העיר. "מספר התושבים בשכונה שתבנה על בסיס מחנה צריפין מוערך בכ-100 אלף. זה לא סביר שלא נוכל לספק להם אפשרות לצאת מהעיר או לנוע בתוכה בצורה נאותה ומשביעת רצון", אמר רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון. "אחרי 15 שנה שבהן היתה תחנת רכבת נוספת במזרח העיר, היא נסגרה ולאף אחד לא בוער לפתוח אותה מחדש. אנחנו לא יכולים לקבל או להסכים עם זה יותר".
במגזר הערבי המצב קשה אף יותר. לצד תשתיות תחבורה חסרות או רעועות, מצב התעסוקה ביישובים מאלץ רבים מהתושבים לצאת לעבוד מחוצה להם, אך זה נראה כמו משימה בלתי אפשרית. "בערים בינוניות אין בכלל קווי אוטובוס פנימיים. בערים הגדולות יש תת תכנון אקוטי", אמר עו"ד מודר יונס, יו"ר מ.מ. ערערה ויו"ר הוועד הארצי לרשויות הערביות. "האפליה במגזר הערבי חוצה תחומים והיא לא פסחה על נושא תשתיות התחבורה. גם כשיש לנו אישור של הוותמ"ל משהו אחר עוצר את קידום הנושא. ראשי המועצות הערביות הבינו שאי אפשר לתת יותר למצב הזה להימשך ונפגשו עם אנשי האוצר. כך נולדה תוכנית 922, אך גם בה אין מספיק נפח לתחבורה ציבורית. כאזרחים אנחנו זכאים לזה כמו בכל מקום אחר בארץ ובזה אנחנו משקיעים עכשיו את האנרגיה".
לד"ר גלית שאול, ראש המועצה האזורית, עמק חפר אין ספק שמי שצריכים להוביל ולהניע את המהפכה במפת התשתיות הארצית והמקומית הם ראשי הרשויות: "המועצה שבראשה אני עומדת היא מהגדולות בארץ, אך מצב התחבורה הציבורית בה הוא בלתי סביר בכל קנה מידה. בכל משפחה נאלצים להחזיק שתי מכוניות (ולפעמים גם שלוש), אחרת 43 אלף תושבי עמק חפר יהיו נצורים בביתם. כל המסילות עוברות דרכנו ובכל העמק אין ולו תחנת רכבת אחת. התושבים לא מצליחים לקחת את ילדיהם למוסדות החינוך בבוקר או לחוגים אחר הצהריים. אם יש עיכוב בכביש 6, כל העמק משותק".
לדברי ד"ר שאול ניתן כבר היום לפתור לפחות חלק מהבעיה בצורה פשוטה יחסית באמצעות הפעלת "שאטלים" לתחנות הרכבת. "הטכנולוגיה היום מאפשרת לקיים מערך היסעים באמצעות אפליקציה ידידותית כדי לא להוציא אוטובוסים ריקים. לצערי, אם הממשלה לא תעזור לנו ניאלץ לעשות זאת במימון המועצה".
בפאנל "האתגרים בדרך לפיתוח תשתיות מתקדמות בערים" השתתפו: חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין מכבים רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי; ד"ר גלית שאול, ראשת המועצה האזורית עמק חפר; עו"ד מודר יונס, יו"ר מ.מ. ערערה ויו"ר הוועד לרשויות הערביות; רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון; זאב בילסקי, ראש מטה הדיור הלאומי ויו"ר הוועדה לתשתיות לאומיות.
בחזרה למדור ועידת תשתיות 360 >>>