"אשרא מאפשרת לייצואנים להציע ללקוחות חבילה אטרקטיבית הכוללת מימון הפרויקט"
להרחבת הפעילות של חברות ישראליות במדינות המתפתחות פוטנציאל גדול, אולם מדינות רבות מתקשות לממן בעצמן פרוייקטים של תשתיות. ניסים בן אלי, מנכ"ל אשרא, מסביר כיצד פוליסת הביטוח של החברה מאפשרת לייצואן הישראלי לפתור עבורן מצוקה זו

מעמד הביניים הצומח במדינות המתפתחות, המעבר המהיר לערים, המחסור בתשתיות ובהשקעות, הצורך בחדשנות בחקלאות, תהליכי הדיגיטציה וההתפתחות התעשייתית – כל אלה פותחים לחברות ישראליות מגוון רחב מאוד של הזדמנויות עסקיות. זאת במדינות רבות באמריקה הלטינית, מזרח אירופה ואפריקה. יחד עם זאת, לצד הפוטנציאל הגדול הטמון בהרחבת הפעילות באזורים אלה, השלכות משבר הקורונה, בעיות כלכליות וחוסר יציבות פוליטית בחלק מהמדינות, מהווים סיכון משמעותי עבור היצואן הישראלי.
על מנת לאפשר לייצואנים הישראלים למצות את הפוטנציאל העסקי ולהרחיב את שוקי היצוא, תוך הפחתת הסיכונים הנובעים מכך, מדינת ישראל, בהובלת החשב הכללי באוצר, מעמידה עבורם ביטוח אשראי וערבות מדינה לעסקאות היצוא. זאת באמצעות אשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ. החברה, המתמחה בביטוח עסקאות גדולות וארוכות טווח, מציעה לייצואנים פתרונות ביטוח מגוונים המאפשרים מזעור סיכונים וקבלת מימון לעסקאות.
החברה מספקת כיסוי כנגד שני סוגי סיכונים: סיכונים פוליטיים הקשורים לשלטון במדינת היעד (כגון מלחמה או הלאמה) וסיכונים מסחריים, הקשורים לחברה שמולה מתבצעת העסקה (כגון פשיטת רגל). בנוסף, החברה מציעה מגוון פתרונות ביטוחיים ושירותים, כגון ביטוחים לאשראי קונים, אשראי בין-בנקאי, אשראי ספקים, אשראי דוקומנטרי, חילוט ערבויות שלא כדין, ביטוח השקעות לבעלי מניות וביטוח טרום משלוחים.
זינוק בביקושים לפוליסות ביטוח
ואכן, השילוב של הפוטנציאל הגדול בהרחבת הפעילות העסקית יחד עם הסיכונים הטמונים בכך, הביאו לזינוק בהיקף הביקושים לפוליסות ביטוח האשראי של אשרא ולערבויות אותן מעמידה המדינה באמצעות החברה. מנתוני החברה עולה, כי בתקופת הקורונה בלבד, מינואר 2020 ועד למחצית 2021, ניתנו אישורים עקרוניים לעסקאות יצוא בהיקף של כ-3.7 מיליארד דולר. נכון להיום, אשרא מבטחת עסקאות רבות במדינות השונות באמריקה הלטינית, מזרח אירופה ואפריקה ובכללן הרפובליקה הדומיניקנית, הונדורס, פרגוואי, מונטנגרו, אוזבקיסטן, רומניה, זמביה, גאנה, אנגולה, חוף השנהב, טוגו, גאבון, סנגל, אתיופיה וקניה. היקף הכיסוי שמעמידה החברה לעסקאות היצוא נע בין מיליוני דולרים בודדים לעסקה ועד לכיסוי עסקאות בגובה של עשרות ומאות מיליוני דולרים, ולטווחי זמן ארוכים. מגוון התחומים אותם מבטחת החברה הוא גדול וכולל כיסוי ביטוחי לפרויקטים בתחומי התשתיות והמים, החקלאות, התקשורת, תשתיות בריאות, חשמל ועוד.
"היצואנים הישראליים מבינים את הפוטנציאל הטמון בהרחבת הפעילות העסקית הקיימת ובכניסה לשווקים חדשים ותפקידנו לסייע להם", מסביר ניסים בן אלי, מנכ"ל אשרא. "במיוחד בתקופה זו, מומלץ לייצואנים לבחון את האפשרויות והכלים השונים שמעמידה עבורם אשרא ואת האפשרויות העומדות בפניהם להרחבת פעילותם הגלובלית".
פתרון לבעיית המימון של המדינות המתפתחות
הבעיה המרכזית של מדינות מתפתחות רבות היא בעיית המימון, ובמיוחד בעקבות משבר הקורונה. "למרות שברור שהדרך הטובה ביותר של מדינות להאיץ את הצמיחה היא באמצעות השקעות בפרוייקטים של תשתיות, חלק ניכר מהמדינות המתפתחות סובלות מבעיית נזילות בימים כתיקונם ועל אחת כמה וכמה בתקופה כמו זו בה הן חוות האטה כלכלית עקב משבר הקורונה. לכן, המדינות הללו מתקשות, ולעיתים אינן מסוגלות, להעמיד מימון ארוך טווח לפרויקטים בתחומי התשתיות השונים", מבהיר בן אלי.
כאן נכנסת לתמונה אשרא. ביטוח האשראי משמש כבטוחה לצורך קבלת מימון לפרויקטים, כך שהיצואן הישראלי יכול להציע למדינות השונות חבילה כוללת: ביצוע הפרויקט והמימון שלו. במקום שהמדינה עצמה תאלץ ללוות כספים מהמערכת הבנקאית, המקומית או הבינ"ל, על מנת לממן פרויקט בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, היצואן הישראלי הוא זה שמשיג עבורה את המימון מבנקים ישראלים או בינ"ל. במקרים אלו פוליסת הביטוח של אשרא וערבות מדינת ישראל, מהווים בטוחה עבור הבנק. למעשה, הבנק לא צריך לתמחר את הסיכון של המדינה המתפתחת אלא של מדינת ישראל.
"היות ומדינת ישראל נהנית מדירוג אשראי גבוה, עלות המימון זולה משמעותית מהמימון אותו הייתה מקבלת מדינה באמריקה הלטינית, באפריקה או במזרח אירופה", מדגיש בן אלי. "באופן זה, היצואן הישראלי יכול להציע לממשלה באותה מדינה מתפתחת עסקה מושלמת: הקונה מקבל פרויקטים ברמה המתקדמת ביותר בעולם, במימון זול במיוחד. המשמעות עבור אותה מדינה הינה הוזלה של מיליוני דולרים בעלויות המימון, ואף מעבר לכך. היצואן מקבל את התשלום במשך תקופת האספקה ולא במשך תקופת ההלוואה".
מעבר להליכי החיתום, התנאי לקבלת המימון הוא שהיצוא יכלול מרכיב ישראלי של לפחות 30%. מבחינה משקית מדובר במצב של Win-Win: המדינה מאפשרת להגדיל את היקפי היצוא והרכיבים הישראליים, כאשר כל מיליארד שקלים של יצוא תורם לייצור של כ-2,500 מקומות עבודה. היצואן הישראלי יכול להגדיל את היקפי הפעילות לשווקים חדשים, לקבל את כספו מיידית ומבלי להגדיל את רמת הסיכון, והמדינה הרוכשת יכולה ליהנות מאיכויות היצוא הישראלי בשילוב של מימון אטרקטיבי.
לפרטים נוספים: טלפון >>> 03-5631714 >>> מייל