מהחווה לצלחת - הגרסה האורבנית
בתוך קונטיינר גדול בו הגידולים צומחים לגובה, אפשר לגדל היום ירקות ופירות בסביבה עירונית לגמרי. התוצרת מגיעה טרייה ישר לצלחת, ללא חומרי הדברה, והתפוקה גדולה פי-שבעה לעומת גידולי שדה. מי שחתומה על הפיתוח הזה היא Vertical Field, שמשווקת את הפתרון לרשתות קמעונאיות, אך מכוונת גם לשפים ומסעדות
בתחילת גל הקורונה הראשון, כאשר רשתות שיווק רבות סבלו ממחסור במוצרים רבים - ידעו ב"רמי לוי שיווק השקמה" שלפחות לגבי חסה ותבלינים - אין להם מה לדאוג. יש אספקה ותמיד תהיה עוד. הסיבה לביטחון הזה פשוטה: רשת הדיסקאונט הגדולה מגדלת את אלו בעצמה. כדי לעשות זאת היא לא צריכה להעסיק חקלאים מקצועיים או לתחזק חלקות אדמה חקלאיות אי שם - היא עושה זאת בקונטיינר.
את הטכנולוגיה שמאפשרת לרמי לוי ולרבים אחרים לגדל כך צמחים מפתחת Vertical Field, חברת אגרו-טק ישראלית העוסקת בגידול ורטיקלי-עירוני. החקלאות הוורטיקלית מאפשרת לגדל ירקות ופירות ממש בתוך הסביבה האורבנית, בקונטיינר גדול בו הגידולים צומחים לגובה. ומכיוון שמדובר בגידול חכם, ממוחשב, אוטומטי ומדויק - ניתן לגדל כך עד פי-שבעה תוצרת על מ"ר לעומת גידולי שדה.
"העולם שלנו משתנה. הקרקעות, המים, מזג האוויר והאוכלוסייה שעוברת לעיר - כל אלו תמורות שמשפיעות על החקלאות וצריכת המזון", אומר גיא אליצור, מנכ"ל Vertical Field. "יש גם יותר מודעות למזון בריא כיום ולדרכי גידולו. עולם אורבני צריך את החקלאות הוורטיקלית, שמאפשרת לו לגדל בקלות ובפשטות ירקות ופירות ממש בתוך העיר וכך לקרב את מקום הגידול למקום הצריכה ולהבטיח אספקת מזון סדירה ואיכותית. אנחנו ב-Vertical Field מאמינים שהחיים בעיר צריכים להיראות אחרת. המעבר ההמוני לסביבה אורבנית מחייב אותנו להסתכל בצורה אחרת על גידול מזון. לשם כך פיתחנו את החווה הוורטיקלית".
גידול מזון בצורה אופטימלית
החווה הוורטיקלית של Vertical Field מגיעה מובנית ומוכנה לעבודה בתוך קונטיינר בגודל של בין 6 ל-12 מטרים. לאחר חיבור פשוט למים ולחשמל ניתן להתחיל לעבוד בשיטה הגיאופונית - גידול על מצע, הנעשה על קירות, מהרצפה עד התקרה. בין שני קירות הקונטיינר החיצוניים עומדים קירות פנימיים נוספים הממקסמים את המקום הזמין לגידול. העבודה מצד המתפעל היא מינימלית. הוא רק צריך להכניס שתילים, להמתין ולקטוף אותם כשהם מגיעים להבשלה (בעמידה, ללא צורך להתכופף). את עבודת הגידול בפועל עושה המערכת הממוחשבת, השולטת בכל עת בפרמטרים הדרושים לצורך גידול מזון בצורה האופטימלית: טמפרטורה, לחות, תאורה והשקייה. מכיוון שהתהליך מנוטר כל-כך והצמח מקבל כל הזמן את התנאים האופטימליים להם הוא זקוק לצמיחה מוצלחת - מעט מאוד מהגידולים נכשלים, וכך קטן משמעותית הבזבוז השכיח כל-כך בגידולי אדמה. בסופו של התהליך מקבל הצרכן צמח טרי, מייד עם הקטיף. "כל זה תוך שימוש בפחות משאבים, עם הנגשה טובה יותר לצרכן וגם אורך חיי מדף ארוכים הרבה יותר", מדגיש אליצור.
וכל זה עם אפס ידע בחקלאות מצד המגדל?
"מי שמנהל את החווה לא צריך להיות מיומן ברזי החקלאות. כל אדם מן מהשורה יכול לנהל אותה בצורה פשוטה לאחר הדרכה בסיסית. ברור לנו שבמרחב האורבני קשה מאוד למצוא חקלאים ולכן בנינו את המערכת כך שכל אחד יוכל להפעיל אותה. זה למעשה יוצר מקצוע חדש שניתן לקרוא לו 'חקלאי אורבני'. החווה מנוטרת על-ידי מערכת IOT (אינטרנט) שכל הזמן אוספת את הנתונים הרלוונטיים ודואגת לאיזון אגרונומי, וזה מפשט לחלוטין את התהליך החקלאי. כשהמערכת מזהה שחסרים מים - היא משקה אוטומטית. כשהיא מזהה שצריך להוסיף דשא - היא מוסיפה. כשצריך החלטות יותר מורכבות, המצריכות שיקול דעת אנושי, היא יודעת לבקש תמיכה ממערכת האם שלנו. במצב שצריך להוסיף חומרים חסרים, המגדל יכול להזמין אותם בעזרת אפליקציה ייעודית. כשיגיע שלב הקטיף הוא לא יצטרך לזהות זאת בעצמו - המערכת תשלח לו עדכון שהגיעה העת לקטוף".
נוגסת בחקלאות הקונבנציונלית
יתרון נוסף של הגידול הוורטיקלי, עליו מצביע אליצור, הוא היכולת לגדל גידולים חקלאיים ללא שימוש בחומרי הדברה, מכיוון שמדובר בגידול בסביבה סגורה. "לשימוש בחומרי הדברה יש השפעה גדולה על הצמח ועל בריאותו של מי שאוכל אותו. כמובן שהם גם מזיקים לסביבה ולאוויר שאנחנו נושמים. השילוב בין חווה שמגדלת על מצע לבין פלטפורמה ומערכת ששולטת על הפרמטרים, מאפשר לגדל את הצמח בצורתו הטבעית ביותר ולהנגיש את עולם החקלאות בצורה אופטימלית".
עד כמה החקלאות הוורטיקלית נפוצה כיום?
"אנחנו רואים מגמה גדולה של מעבר אליה, וזה קורה גם בעולם המערבי וגם במה שמכונה 'העולם השלישי', שם כמהים לפתרונות חקלאות יעילים שיאפשרו לגדל כמויות של מזון איכותי ולהאכיל את האוכלוסייה, שחלק גדול ממנה סובל מחוסר ביטחון תזונתי. פתרונות כאלו ואחרים של חקלאות ורטיקלית שנכנסים לשוק מתחילים כבר לנגוס בחקלאות הקונבנציונלית. המון השקעות זורמות לתחום הזה. קרוב לשני מיליארד דולר כבר הושקעו בשנים האחרונות בחברות חקלאות ורטיקלית. התקציבים מאפשרים פיתוח והטמעה של המערכות החדשניות הללו בחלקים שונים של העולם, כשהצרכן העיקרי כרגע הוא רשתות קמעונאות. זה פתרון אידיאלי מבחינתן שיהיה אדם אחד שיגדל, יקטוף, יארוז ויעביר את המזון לסניף הסופר הסמוך. צורת עבודה כזאת מספקת רמת ביטחון גבוהה יותר באיכות התוצרת ובניקיונה לעומת מה שהקמעונאים רגילים לו".
האם הקורונה עודדה את השימוש בחקלאות מסוג זה?
"בהחלט. בתקופת הקורונה ראינו דחיפה מאוד גדולה לכיוון הפתרונות האלו מהצד הקמעונאי, ששרשרת האספקה פשוט נותקה לו והיה קשה לו לקבל סחורה מספקיו. כשהוא הספק של עצמו - הוא מנהל את האופרציה ודואג לאספקה. מדובר בפתרון שמתאים למוסדות גדולים נוספים דוגמת בתי מלון, בתי חולים, בתי אבות, בתי ספר ואפילו למסעדות. חשוב על שף במסעדת גורמה שלא מתפשר על איכות של כל עלה קטן שהוא מגיש. כשהוא יכול לגדל את הצמחים בעצמו בצמוד למסעדה, הוא גם מקבל תהליך גידול סטרילי עם תוצרים משובחים וגם יכול לקטוף את הצמח ממש מספר דקות לפני שהוא מגיש אותו על צלחת לסועד".
ומה לגבי גידולים נוספים מעבר לחסה ולתבלינים?
"אין ספק שתוך מספר שנים ניתן יהיה לגדל כך גם גידולים נוספים ואנחנו נראה מבחר פירות וירקות טריים שגדלים בחוות ורטיקליות. Vertical Field תשיק בשנה הבאה גם חוות פטריות וחוות תותי שדה".