"2021 תהיה שנת הגז הטבעי עם הוזלה של 20% בעלויות האנרגיה"
אבנר קורץ, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת טלמניע, מציג את תוכניות החברה לשנה הנוכחית ובהן השלמת הקמתן של תחנות כוח מפעליות מבוססות גז טבעי בהספק כולל של 68 מגה-וואט

משק האנרגיה הישראלי משנה את פניו במהירות מסחררת. ממשק ריכוזי, שמנוהל בלעדית על-ידי חברת החשמל, למשק מבוזר, עם אקו-סיסטם של יצרני חשמל המייצרים כבר כיום כ-43% מהאנרגיה בישראל. במשק מתפתח זה הופך הגז הטבעי במהירות למרכיב משמעותי בהפקת האנרגיה בארץ עם נתח של 68% (נתוני 2020). מדינת ישראל תומכת בביזור ומציעה בשנים האחרונות אסדרות המבטיחות תמריצים כלכליים למפעלים ולמוסדות המקימים מתקנים לייצור עצמי של חשמל. תפישת הביזור מיושמת הן בתחום האנרגיה הסולארית והן בתחום הגז הטבעי והאגירה, הזוכים לאחרונה לתמיכה מוגברת של הממשלה.
סטנדרטיים מקצועיים גבוהים
אחת החברות המובילות את מהפכת ביזור הייצור במשק החשמל בישראל היא טלמניע מקבוצת פ.ק בע"מ. החברה הוקמה לפני 50 שנה והיא כיום מהחברות הגדולות בישראל המתמחה בתכנון, רכש והקמה (EPC - Engineering, Procurement, Construction) של תחנות כוח, בייזום ופיתוח של תחנות כוח מפעליות המונעות על גז טבעי ובאספקת שירותי תפעול ותחזוקה לתחנות הכוח שהקימה. במהלך 25 השנים האחרונות, הקימה טלמניע תחנות כוח בהיקף של למעלה מ-750 מגה-וואט בישראל, באפריקה ובדרום-אמריקה.
"ביזור משק החשמל באמצעות תחנות כוח פרטיות באתר הלקוח מחייב רמה הנדסית ויכולת ביצוע ברמה גבוהה, שכן אין מקום לפשרות במרכיב כה קריטי של פעילות מפעלים וחברות", אומר אבנר קורץ, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת טלמניע. "נדרשת לכך יכולת מקצועית היקפית מקצה לקצה ויכולת תמיכה ושירות 24/7 של אנשי מקצוע ברמה הגבוהה ביותר. שעת השבתה של מפעל עקב תקלה בייצור חשמל יקרה מדי מכדי להתפשר בתחום כה מורכב ותובעני כמו תחנת כוח פרטית.
"תחנת כוח פרטית מספקת ביטחון אנרגטי, הפחתת התלות ביצרן חשמל גדול, יעילות אנרגטית והקטנת הצורך של המדינה בהשקעה נוספת ברשתות ההולכה והחלוקה", הוא מוסיף ומדגיש "כי כללי המשחק משתנים והאטרקטיביות של תחנות הכוח הפרטיות עולה, אך הדבר מחייב, כאמור, עמידה בסטנדרטיים מקצועיים ברמה גבוהה".
אתגרים הנדסיים מורכבים
טלמניע מספקת פתרון שלם הכולל תכנון, רכש והקמה של תחנת הכוח, לרבות פיקוח, ניהול וליווי הפרויקט בשטח עד להפעלתו המסחרית ומסירתו ללקוח. הניסיון של מהנדסי טלמניע מספק ללקוחות את התכנון היעיל החסכוני והמהיר ביותר, תוך עמידה בתקנים בינ"ל ומקומיים. החברה מתמחה בהקמת תחנות המונעות בגז טבעי ובמגוון טכנולוגיות: החל מייצור של חשמל בלבד דרך תחנות קוגנרציה וטריגנרציה דהינו תחנות המשלבות יצור חשמל וקיטור או חשמל קירור ומים חמים.
לצורך הקמת תחנת כוח פרטית, בארץ או בעולם, בוחרים מומחי טלמניע את הטכנולוגיה המתאימה, לאחר ניתוח צריכת החשמל של המפעל ובהתאם לתנאי האתר ומשק החשמל המקומי. הם גם מנהלים את הליך התכנון והרישוי של התחנה ומתקשרים בהסכמים להקמתה ותפעולה, הן כיזמים והן כחברת הקמה. לאחר מכן מובילה החברה את שלב הביצוע, הקמת התחנות, הפעלתן ומכירת החשמל והמוצרים התרמיים ללקוחות תעשייתיים, או לשוק החשמל המקומי.
לאחר ההקמה טלמניע מציעה ללקוחותיה מגוון שירותים ארוכי טווח: החל בתפעול ותחזוקה מלאים (O&M) וכלה בתחזוקה בלבד (LTSA). צוותי התפעול והתחזוקה זמינים 24 שעות ביממה בכל ימות השבוע והם מספקים בזמן אמת ניטור ותמיכה, הן באמצעות פריסתם בתחנות עצמן והן ממרכז השירות והתמיכה במטה טלמניע, באמצעות מענה טלפוני זמין ובאופן מקוון. טלמניע עובדת עם יצרני הציוד המובילים בעולם ומספקת הדרכות לתפעול התחנה. בנוסף, בבעלותה מחסן חלקי חילוף לקיצור זמני השירות.
תחנות הכוח של טלמניע פרוסות ברחבי הארץ, לרבות בנמל התעופה בן-גוריון, בבית החולים הדסה, בהר מירון, בקיסריה, באופקים, בקריות, בגן שמואל, בדבירה ועוד. התחנות מותאמות לתנאי האקלים הישראלי ועומדות בכל תנאי הרגולציה בתחומי איכות הסביבה, גז וכיבוי אש.
לטלמניע ניסיון בעבודה באזורים מורכבים במדינות מתפתחות באפריקה ובדרום-אמריקה. לדוגמה, בניית תחנה של 80 מגה-וואט באיקיטוס על גדות האמזונס בפרו, תחנות כוח של 450 מגה-וואט בברזיל ועוד. האתגרים ההנדסיים באזורים המורכבים הללו העשירו את הידע ההנדסי והיישומי של החברה שעומד כיום גם לרשות לקוחותיה בארץ.
ההזדמנות הגדולה: המעבר לגז טבעי
הרחבתה של רשת חלוקת הגז האיצה את המעבר של משק האנרגיה לגז טבעי ואת הקמתן של תחנות כוח פרטיות מבוססות גז. היערכות טלמניע מבחינה מקצועית ולוגיסטית לעידן הגז הטבעי החלה לפני שלוש שנים, ונכון למועד זה הקימה כבר שבע תחנות כוח בישראל המבוססות על גז טבעי. החברה מהווה שחקן משמעותי באסדרה האחרונה של 471 מגה-וואט שכבר הוקצו והיא משלימה בימים אלה הקמתן של 18 תחנות כוח ברחבי ישראל המבוססות על גז טבעי וכן מבצעת הסבה פנים-מפעלית של מפעלים לגז טבעי.
"תחנות מבוססות גז טבעי הן הזדמנות אדירה למפעלים ולחברות, שכן טמונה בה הוזלה של כ-20% בעלויות האנרגיה", מסכם אבנר קורץ. "הממשלה הרימה את הכפפה בצורה מרשימה וככל שרשת חלוקת הגז תתרחב, כפי שמתוכנן, הרי שיותר מפעלים ואתרים ברחבי הארץ יוכלו להצטרף לאקו-סיסטם של תחנות כוח פרטיות מבוססות גז טבעי. 2021 תהיה ללא ספק שנת הגז הטבעי והיא תניב תועלת משמעותית לכלכלה הישראלית, למשק האנרגיה ולמפעלים ואתרים בכל מגזרי המשק". מסכם קורץ.