"המטרה שלנו היא לטעת בילדים תחושת מסוגלות"
תוכנית חותם מקדמת שוויון הזדמנויות בחינוך, על ידי הצמחת דור של מורים מנהיגים, שמובילים תהליכי התחדשות ושינוי

פערים חברתיים, בעיקר כשהם הולכים ומתרחבים, הם הרסניים לכל חברה באשר היא. בישראל קיימות מגמות מדאיגות של אי שוויון בחינוך שפוגעות בחוסן החברתי-כלכלי-לאומי.
תוכנית חותם מאמינה כי על מנת לקדם שוויון הזדמנויות בחינוך בישראל יש להכשיר ולפתח קהילה איכותית של אנשי חינוך, מורים מעולים ומנהיגים הפועלים יחד, על מנת לאפשר לכל ילד וילדה לבחור את עתידם ללא תלות בהכנסה, ברמת ההשכלה ובמעמד החברתי של הוריהם. חותם שמה לה למטרה ליצור שרשרת מנהיגות חינוכית, שמתחילה בבית הספר וממשיכה עד למוקדי קבלת ההחלטות במדינה.
חותם מובילה את הנושא בדרכים רבות, כשחלק מהיוזמות עולות מהשטח. כך לדוגמה, יוזמה שקידמו בוגרי התוכנית, המלמדים בבית ספר גוטווירט בשדרות. נועם הבר, חותמיסט ומחנך בבית הספר, מספר כי לפני כשנתיים התגבשה קבוצה של מורים שרצתה לשנות את דרך ההוראה והלמידה, מתוך ההבנה כי ילדים צריכים לצאת לעולם עם תחושת מסוגלות. "אנחנו רוצים לחזק את הביטחון העצמי של הילדים, לגרום להם להאמין בעצמם, ובכך לאפשר להם לסלול את דרכם בעולם ממקום שווה. המטרה שלנו בתוכנית היא לטעת בילדים תחושת מסוגלות, שתעזור להם בעתיד לפתוח דלתות", הוא אומר.
הבר וחבריו פיתחו תוכנית לימודית הנקראת "מסע", במסגרתה הלמידה מתנהלת באופן חווייתי, מעודדת את העצמאות של התלמיד ומתרכזת בהקניית מיומנויות וידע ולא בשינון. "הלמידה בתוכנית היא עצמאית כשהתלמיד מתקדם במסע, תוך כי יצירת תוצרים עצמאיים. התלמיד מפעיל את עצמו, ולא צריך לשנן או לכתוב את מה שמכתיבים לו".
לדברי הבר, העירייה ורשת אמי"ת, אליה שייך בית הספר, תמכו מאוד במהלך ואף הרחיבו אותו השנה לשכבה נוספת, וכעת התוכנית כוללת 12 כיתות בשנים ז' ו-ח'. "תפיסת הפדגוגיה שנבנתה ברשת מיושמת במעבר של התיכון לקהילה חינוכית לומדת על ידי התנסות של צוות מתפתח ולומד שמהווה דוגמה לתלמידים", אומרת דבורי חשין, ממנהל הפדגוגיה ברשת אמי"ת.
"זה לא היה קל, אבל זה מאוד מעניין", אומר הבר. "אנחנו עדיין בתוך התהליך והילדים מתרגלים אליו, כמו גם המורים. יש תלמידים שמאוד מתלהבים ונהנים, ויש כאלו שעדיין צריכים את ההכתבה במחברת. גם המורים צריכים ללמוד לשחרר, לתת לתלמידים להתקדם בעצמם, ולא לנהל את הכיתה. אין ספק שהקורונה נתנה לכל התהליך זריקת מרץ - הלמידה השתנתה לחלוטין והפכה להרבה יותר עצמאית, מכיוונם של התלמידים".
הבר מאמין כי התוכנית מוציאה את התלמידים מאזור הנוחות ומראה להם שהם מסוגלים. "הילדים מנהלים את עצמם, יוצרים, חושבים - כל אלו דברים שיסייעו להם בעתיד. זה חשוב תמיד, אבל בעיקר משמעותי עבור מי שמגיעים מהפריפריה".
מורים מובילים שינוי
יוזמה נוספת שמקדמת תוכנית חותם, אף היא בעיר שדרות, היא מרכז שמטרתו הובלת תהליך של התחדשות בתחום החינוך. מלאניה שקולניק, המנהלת את המרכז מטעם תוכנית חותם, מציינת כי הוא הוקם בשיתוף עם העירייה, ומטרתו להפוך את מערכת החינוך לרלוונטית יותר, טובה יותר וכזו המקדמת שוויון.
"את המרכז מובילים המורים עצמם", מספרת שקולניק. "המטרה שלנו היא בעצם להפוך את הפירמידה - לייצר תהליכים שמגיעים מהשטח. אחד האתגרים המשמעותיים של ילדים ונוער בשדרות הוא פיתוח תחושת מסוגלות, וכדי לאפשר להם לחלום ולממש את עצמם, דרוש שינוי משמעותי במערכת החינוך. חותם ומערכת החינוך בעיר מאמינים שהמורים והמנהלים הם בעלי הידע, הניסיון והיכולת ליצור השפעה, ולכן השותפות וההובלה שלהם היא זו שתאפשר בסופו של דבר את השינוי.
הפעילות במרכז נעשית במסגרת צוותי חשיבה ופעילויות שונות שמטרתן, בין השאר, יצירת תוכניות עבודה הממנפות את הטכנולוגיה לפדגוגיה טובה יותר. "הפערים החברתיים נמצאים בפערים טכנולוגיים", אומרת שקולניק, "כאשר נשלב את הטכנולוגיה בעולם הפדגוגי - נסייע לצמצם אותם". היא מוסיפה כי המרכז נותן גם מענה טכני ופועל לחזק את התשתיות הטכניות בבתי ספר.
שקולניק מאמינה כי עיריית שדרות, באמצעות אגף החינוך, בחרה בחותם להוביל את המהלך בזכות התפיסה הכוללת של התוכנית לתחום החינוך ובזכות ההבנה כי יש להפוך את המורים למובילים. "יש בהקמת המרכז בשורה מדהימה, וגאווה גדולה שבחרו בנו", היא מסכמת. "שדרות הופכת לקהילה מובילה בחדשנות הפדגוגית, שתכין את תלמידיה לעתיד תוך הקניית מיומנויות המאה ה-21", אומר מ"מ ראש העיר שדרות ומחזיק תיק החינוך, אלעד קלימי. "אני גאה בצוות ההוראה בעיר שמידי שנה מביאים את התלמידים להישגים מצוינים והטמעת ערכים ולהיות גאוות העיר שלנו".