החברה שמניעה חדשנות באמצעות הדפסה בתלת-ממד
הקורונה שינתה את העולם – וממשרדים בצפון תל-אביב חברת "סיסטמטיקס" לוקחת חלק במהפכת ההדפסה בתלת-ממד. זמנים קצרים יותר, עלויות זולות יותר ומוצרים שמשנים את החיים של כולנו והופכים את התעשייה ליעילה יותר

מגפת הקורונה הביאה איתה לחיינו לא מעט אתגרים, שינויים ומהמורות - אבל גם האיצה תהליכים רבים והביאה לחידושים עליהם לא יכולנו לחלום עד לפני שנה. כך, לדוגמה, בבתי החולים בישראל נאלצו להתמודד עם מציאות שבה רופאים נמצאים בסכנה ישירה בזמן הטיפול בחולים וחשש גבוה מאוד להדבקה. חלק גדול מהפתרונות לבעיות שצפו בשנה החולפת הגיעו בזכות טכנולוגיה שרק הולכת ומתפתחת בשנים האחרונות – הדפסה בתלת-ממד.
נוצרו חידושים רבים בתחום – כאלה שהצילו חיים בכל יום ויום והפכו לחלק קריטי במערך הטיפול, המעקב וניטור נגיף הקורונה. "היתרון הגדול ביותר של הטכנולוגיה הזאת הוא ייצור בזמן קצר ובעלויות נמוכות אל מול פתרונות ייצור מסורתיים", מסביר גיא ירוס, מהנדס אפליקציה בתחום ההדפסה בתלת-ממד בחברת "סיסטמטיקס". "בארצות הברית, לדוגמה, הייתה בעיה גדולה מאוד של מחסור במטושים. איך פתרו אותה? הקימו חוות מדפסות באישור ה-FDA בסיוע של חברת Formlabs - יצרנית מדפסות תלת-ממד שולחניות מקצועיות - וייצרו אלפי מטושים בהם השתמשו לבדיקות של אזרחים אמריקאים והצילו חיים בזמן של מחסור במוצר. בתוך יומיים כבר יצרו אב טיפוס באמצעות מדפסות התלת-ממד של Formlabs, מהר מאוד הגיע האישור מהרשויות והתחילו בייצור המוני. אלו זמנים בלתי נתפסים בעולם הרפואה, והדבר מתאפשר בזכות הטכנולוגיה החדשנית".
לקבלת מידע נוסף על פתרונות מקצועיים להדפסה בתלת-ממד
לונה פארק של טכנולוגיה
הביקור במשרדי חברת "סיסטמטיקס" ברמת החייל שבתל אביב מזכיר ביקור בלונה פארק טכנולוגי. מדפסות תלת-ממד בכל הגדלים והסוגים פולטות בזו אחר זו תוצרים מגוונים שמרחיבים את הדמיון והופכים כל חלום או פנטזיה רחוקה, למציאות שאפשר להרגיש בידיים. "אנחנו רואים בעקבות הקורונה האצת תהליכים גדולה מאוד", מספר ניר גלזר, מנהל תחום מדפסות תלת-ממד בחברה, כשהוא עובר בין המדפסות השונות ומציג את המוצרים השונים שהן ייצרו. "התקופה הזאת העמידה ארגונים במבחן מאוד גדול, ארגונים שהיו מוכנים טכנולוגית או שהשכילו להתאים עצמם מהר למציאות החדשה, תוך התאמת התהליכים לעולם הדיגיטלי – התמודדו עם המשבר בהצלחה. זה נכון בעולם התכנון, הייצור והתהליכים שמנהלים אותם. עד היום כל ארגון חיפש את המקום הזול ביותר לייצור, כך יצא שמצאנו את כולם בסין. פתאום הפתיעה את כולנו הקורונה ושינתה סדרי עולם. התלות המוחלטת בסין שנוצרה בעולם הייצור, בכל העולם, התגלתה כחוליה קריטית בשרשרת האספקה. ההשבתה של אזור אחד שיתקה את יכולת הייצור הכללית. שילוב מהיר של מדפסות תלת-ממד כחלק מהייצור אפשר להתגבר על התלות הזאת, לשחרר צווארי בקבוק ולהוות חלופה יעילה יותר בזמני תגובה ויכולת ייצור".
אז הקורונה לימדה את כולנו להיות יעילים יותר?
"ללא ספק. יעילים בזמני הייצור, ביכולת הייצור וגם גמישים בזמן ובמיקום. באמצעות מדפסת תלת-ממד אתה יכול לתכנן את המוצר באתר אחד, להדפיס אותו במקום שהוא נדרש, לבדוק אם הוא תואם את הצרכים, לתקן ולהדפיס מחדש עד לתוצאה הנדרשת. אלו תהליכים חוצי יבשות שארכו חודשים ארוכים, והיום התהליך יכול להסתיים ביום אחד או כמה ימים בודדים. הטכנולוגיה הזו מעודדת את החדשנות, את היכולת להוציא מוצרים יותר טובים, מהר יותר ובעלויות נמוכות יותר".
כשאתה מתייחס לעלויות נמוכות, תן לי דוגמה למה אתה מתכוון.
"אתה לא מבזבז חומר גלם – בשיטת הייצור המסורתית צריך לעבוד בשיטה שבה אתה לוקח קוביית חומר גלם ומתחיל להוריד ממנה חומר, עד לתוצאה המדויקת, וכל שאר החומר מתבזבז ואין בו שימוש. בנוסף, ככל שגאומטריית המוצר מורכבת יותר, נדרש זמן מכונה ארוך יותר, נדרש לייצר עזרי ייצור יקרים ועלות החלק עולה. בהדפסה אתה עושה את ההיפך – מרכיב שכבה אחר שכבה עד לקבלת התוצאה האופטימלית, במינימום בזבוז. זה קריטי להישרדות של ארגון".
עולם שצמא לחדשנות
חברת "סיסטמטיקס" הוקמה לפני 40 שנה, ויש לה למעלה מ-150 עובדים וארבעה תחומי פעילות שונים עם גורם מאחד אחד – לאפשר לחברות לעודד חדשנות דרך תכנון הנדסי באמצעות התוכנות הידועות SOLIDWORKS או CATIA וטכנולוגיה חדשנית. ההתפתחות לתחום הדפסה בתלת-ממד הייתה טבעית, ולאחר שהחלו לייצג באופן בלעדי את החברות המובילות בתחום הם גם הפכו לשם דבר בישראל. "התחלנו בעולם ההנדסי, אבל מאז התרחבנו בצורה משמעותית למקומות חדשים ומרתקים, החל מהתעשיות הצבאיות והביטחוניות, תעשיות הרפואה, ועד לתחבורה ואקדמיה", מספר גלזר. "אלביט, אינטל, התעשייה האווירית, הטכניון ורפאל הם חלק קטן מהלקוחות שלנו, וישנם תחומים נוספים שבהם אנחנו עדיין מנועים מלהרחיב". "סיסטמטיקס" מציעים מגוון רחב של טכנולוגיות שונות בהתאם לצורך הנדרש – החל מאבות טיפוס, חלקים פונקציונאליים חזקים, הדפסה במתכת, ג'יגים וכלי עזר לייצור, הדפסת זיוודים לאלקטרוניקה, הדפסת חלקי חילוף ועד הדפסת חלקים סופיים, כולל תחליף לחלקי מתכת, וזאת באמצעות המגוון הרחב של יצרניות מדפסות בינלאומיות מובילות כדוגמת: HP, Formlabs, Markforged, Makerbot ו-BCN3D.
לימדו עוד על מגוון הטכנולוגיות הרחב להדפסה בתלת-ממד
סביר להניח שאתם לא מודעים לכך, אבל לפחות פעם או פעמיים בחייכם השתמשתם בשירות שהעניקה חברת "סיסטמטיקס". כך לדוגמה, בשיתוף הפעולה שלה עם רכבת ישראל – שם אימצו את יתרונות ההדפסה בתלת-ממד בחיסכון ניכר של זמן וכסף. קחו לדוגמא את החלק "תופסן ויזה" – בו משתמש נהג הקטר מדי יום. אם בעבר נעשה שימוש בחלק המקורי דרך רכישה מהיצרן הגרמני, עם זמן אספקה של בין שמונה לעשרה שבועות ועלות של 4,000 שקלים ל-10 יחידות, כיום ברכבת מדפיסים בייצור עצמי 10 יחידות של אותו החלק, בעלות של 100 שקלים ותוך שלוש שעות וחצי בלבד. "הטכנולוגיה הייחודית של מדפסת התלת-ממד המתקדמת Markforged X7 מאפשרת לנו להדפיס חלקים שעונים על דרישות התקנים השונים כמו חוזק או עמידה בטמפרטורה הנדרשת", מספר שיקו לסרי, מהנדס מדור טכני הנדסת נייד ופיתוח ברכבת ישראל. "מודפסים חלקים סופיים לשימוש פונקציונאלי תוך שעות בודדות ובעלות נמוכה בהשוואה לחלק המקורי מהיצרן".
וזו רק דוגמה אחת, נקודתית, כמוה יש רבות. "עולם רפואת השיניים צמא לחדשנות הזאת, ויש כיום חומרים ייעודיים ליישומים דנטליים", מספר ירוס. "מהמדפסות שלנו מייצרים גשרים וכתרים זמניים או שיניים תותבות בחומרים מיוחדים עם אישורים רפואיים. מהצד השני, חברות כמו תבל רובוטיק מפתחות צי של רחפנים שקוטפים תפוחים ובמקרה זה הם מדפיסים חלקים חזקים במיוחד שיתאימו לרחפן קל משקל. מצד שלישי, יש רופאים שמדפיסים מודל של אבי העורקים של מטופל לפני שהוא נכנס לטיפול קליני, כך שניתן לבדוק פיזית כמה טוב זה עובד ומחליטים האם להתקדם או לא".
מעודדים חדשנות ללא הפסקה
ישנן עוד חברות הפועלות בתחום, אבל מספיקות שיחות קצרות עם לקוחות "סיסטמטיקס" כדי להבין את ההבדל הגדול בינה לבין כל השאר. בזמן שאחרות מספקות טכנולוגיה, אנשי "סיסטמטיקס" מספקים את המעטפת כולה ומקדמית תהליכים מעודדי חדשנות דרך טכנולוגיה ולאורך כל תהליך העבודה מול הלקוח. "זה מתחיל בהעברת הידע, ההטמעה שלו, הטכנולוגיה עצמה ובסוף גם השרות לטווח ארוך", מסביר גלזר. "לא מספיק שיש לך מדפסת תלת-ממד, כדי ליהנות מכל מה שהיא יכולה לתת, צריך ידע וגישה לכלי תכנון המאפשרים לנצל את היכולות שמדפסת תלת-ממד יודעת להציע".
גלזר, שנמצא בעולם הזה כבר למעלה מ-20 שנה, ראה לא מעט מהפכות ושמע לא מעט פעמים את המונח "הדבר הבא". עכשיו הוא יודע שתלת-ממד הוא הדבר הנוכחי, ושהוא רק הולך ומתפתח מיום ליום. אם פעם מדובר היה בסוד למביני עניין, היום כבר כולם מבינים את הדחיפות בכניסה לתחום עבור החברה שלהם. "אין ספק שהקורונה שינתה סדרי עולם וסדרי עדיפויות", הוא אומר. "כל המעבר לעבודה מקומית, לעולם הדיגיטלי, תעשייה 4.0, מבהיר לכולם שאו שהם נכנסים לעולם התלת-ממד או שהם נשארים מאחור. תהליכים של חודשים הופכים לימים בהם אתה מפתח מוצר, מדפיס אותו, חושף אותו לקבוצת מיקוד, מקבל פידבק, עושה שינויים ומוציא אותה לשוק. מחזורי הפיתוח מתקצרים, השינוי הופך לחלק מהתהליך ולא לבעיה שצריך לפתור. זה עולם חדש ואנחנו גאים להנגיש את הטכנולוגיה הזו לתעשייה הישראלית ולאפשר לקהילת הלקוחות שלנו חדשנות מקדמת".
"סיסטמטיקס"
טלפון: 03-7660111
למעבר לאתר>>>
לפנייה במייל>>>
למעבר לפייסבוק>>>
לבלוג המקצועי בנושאי הדפסה בתלת-ממד>>>