ייפוי כוח מתמשך: המקצועיות עושה את ההבדל
בתקופה זו, השאלה מי יטפל בענייניו של אדם שאיבד את כשירותו משמעותית מתמיד. במשרד עו"ד רוה הבר ושות' משלבים התמחות בטיפול בלקוחות פרטיים, פיננסים ומיסוי המאפשרת לערוך את המסמך באופן מקיף ומקצועי

הקורונה עימתה אותנו עם שבריריות החיים. ההבנה שאירועים בלתי צפויים עלולים להתרחש מביאה גם אנשים בשיא כוחם לקבל החלטות שנדחו בשגרה. רבים מכינים צוואה על מנת להבטיח את חלוקת רכושם לפי רצונם לאחר מותם, אך מה קורה כשאדם מאבד את כשירותו המשפטית - באופן זמני או קבוע - ואינו יכול להחליט איך יתבצע הטיפול בו וברכושו בעודו בחיים?
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי שמאפשר לאדם למנות מראש מיופה כוח שיטפל בענייניו במידה וייקלע למצב של אי כשירות. אמנם במקרה זה ניתן לפנות בבקשה לבית המשפט למנות אפוטרופוס, אך לפני כשלוש שנים התווסף תיקון משמעותי לחוק, לפיו האדם עצמו יכול לקבוע את זהות האדם שיטפל בענייניו.
מה כולל ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי הכוח המתמשך נועד למצבים שבהם האדם אינו יכול לטפל בעצמו ואינו כשיר לקבל החלטות", אומרת עו"ד רחל ארנין, ממשרד רוה הבר ושות', שמתמחה בנושא. "ייפוי הכוח יכול לטפל בעניינים אישיים, רפואיים ורכושיים, בכולם או בחלקם. ייחוד המשרד שלנו הוא בשילוב מספר סוגי מומחיות - טיפול בלקוחות פרטיים, פיננסים ומיסוי ישראלי ובינלאומי – שמאפשרים לנו להגיש שירות רב-תחומי ומקיף בכל האספקטים הרלוונטיים. זה שילוב ייחודי, שאינו נפוץ בשוק עריכת הדין. ולדוגמה – מחלקת המסים שלנו תדע לסייע ללקוחות בעלי אזרחויות זרות איך והאם ישפיע ייפוי הכוח על חובות הדיווח שלהם למדינות זרות".
"המחוקק הבין את הצורך למנות מיופה כוח, אך ניסוח לא מקצועי עלול להחמיץ את הכוונה ולהיות לא אפקטיבי", מוסיפה עו"ד אירנה קורן גלצקי, ממשרד רוה הבר. "אין זה מסמך אחיד, אלא מסמך שיש להתאימו לנסיבותיו של כל לקוח. נדרשת התייחסות מקצועית וסדורה לשלל נושאים תוך מתן הנחיות ברורות ומדויקות, שכן אלו עניינים רגישים ומורכבים. לדוגמה, יש לאזכר את כלל הנכסים והרכוש, לרבות חשבונות הבנק, זכויות סוציאליות ובעלות בתאגידים עסקיים, כדי למנוע בעיות עתידיות. הדוגמה הפשוטה ביותר היא חשבון הבנק. בהיעדר אזכור מפורש, עלול הבנק שלא להסכים שמיופה הכוח יפעל בחשבון".
"האדם שעורך את ייפוי הכוח מסמיך מיופה כוח ספציפי - בן משפחה, מכר או איש מקצוע, כמו עורך דין או רואה חשבון - שיקבל עבורו החלטות ויוכל לבצע בשמו פעולות משפטיות וכספיות עד גבול מסוים (עד 100 אלף שקל כברירת מחדל ו-500 אלף שקל תוך מתן הסמכה מפורשת). עם זאת, ישנן פעולות שאי אפשר לבצע, למשל פעולות רפואיות שקבועות בחוק החולה הנוטה למות, או שינוי צוואה".
הוראות ברורות למצבים מורכבים
משרד עו"ד רוה הבר ושות' הוא משרד בוטיק ייחודי בנוף, המתמחה בקרנות השקעה ובמיסוי, כולל תחום השותפויות הבינלאומיות, ייצוג אישי של בכירים ומשפחות מרובות נכסים וכן ייצוג משקיעים מוסדיים בהשקעותיהם, בישראל ובחו"ל. המשרד הוקם ב-2013 על ידי עו"ד גיל רוה ועו"ד מרים הבר, המשלבים ניסיון רב בתחומי המיסוי, הרגולציה וקרנות ההשקעה.
"הגענו לנושא של ייפוי כוח מתוך הצרכים שהלקוחות שלנו העלו", מציינת עו"ד ארנין. "מדובר בלקוחות פרטיים, בדרך כלל עתירי נכסים, והצורך בצוואות ובנאמנויות משפחתיות, שיקבעו את העברת העושר הבין-דורי, היה טבעי. במובן זה, ייפוי כוח מתמשך הוא רכיב נוסף בארסנל הכלים שלנו".
לרוב, כשאחד מבני הזוג חולה, השני מטפל בו. מדוע יש צורך בייפוי כוח?
"בדרך כלל בני זוג הם בשכבת גיל דומה ובאותה רמת סיכון ועלול להיווצר מצב של איבוד הכשירות המשפטית של שניהם, או חס וחלילה מוות של אחד מהם. מכאן החשיבות של מינוי מיופה כוח חלופי", מסבירה עו"ד קורן גלצקי.
האם צוואה לא אמורה לטפל בכך?
"אין קשר בין צוואה לבין ייפוי כוח. וליתר דיוק, הצוואה נכנסת לתוקף רק לאחר שייפוי הכוח מאבד תוקף: צוואה מתייחסת לחלוקת הרכוש לאחר מותו של האדם, ותוקפו של ייפוי הכוח פג כשהאדם נפטר. ייפוי הכוח גם לא משליך על הצוואה. יש חשיבות לשני המסמכים, זה לצד זה".
כיצד מתבצע התהליך?
"לאחר שפונים אלינו, אנו פועלים כדי לקבל את מלוא המידע על האדם ועל נכסיו, ורק לאחר קבלתו מקיימים פגישות ודיונים עד להכנת הנוסח הסופי, שמוגש לאפוטרופוס הכללי. במסגרת הכנת המסמך אנו בוחנים את כלל הצרכים המשפחתיים, וממליצים ללקוח שלדעתנו זקוק לכך גם על צוואה או נאמנות, כאשר התהליך מלווה על ידי מחלקת המסים של המשרד. בנוסף, אנו נוהגים לפנות ללקוחות המשרד כל מספר שנים כדי לבחון ביחד איתם את הצורך בעדכון המסמכים".
לפרטים נוספים:
www.rhlawyers.co.il